Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 11. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 11. augusta 2023 - 11.45 h.




Bratislava - Slováci chcú voliť v septembrových predčasných parlamentných voľbách zo 131 štátov. Najviac žiadostí o voľbu poštou zo zahraničia, takmer 27.000, prišlo z Českej republiky. Druhý najvyšší počet žiadostí je zo Spojeného kráľovstva (8718) a tretí je z Nemecka (6721).

Ilustračná snímka.
Foto: TASR Radovan Stoklasa


Bratislava - Bývalého policajného prezidenta Tibora G. zadržali v súvislosti s podozrením z korupčnej trestnej činnosti. V skorých ranných hodinách v Nitrianskom kraji zasahovala Národná kriminálna agentúra. Počas akcie s krycím názvom Ezechiel 7 boli zadržané dve obvinené osoby R. S. a T. G., a to v súvislosti s podozrením z korupčnej trestnej činnosti. Informovala o tom polícia.

- Prezidentka Zuzana Čaputová odmieta tvrdenia, že by dopredu vedela, či dala súhlas s akoukoľvek policajnou akciou. Označila to za klamstvo lídra Smeru-SD Roberta Fica, podľa ktorého sa prezidentka podieľa na snahe o likvidáciu opozície. Fico zároveň tvrdí, že NAKA nemohla zadržať Gašpara bez jej súhlasu.

- Fico označil zadržanie Gašpara za prejav zúfalstva a chrapúnstva NAKA a Úradu špeciálnej prokuratúry. Považuje to za hrubý nedemokratický zásah do priebehu volieb.

- Zatýkanie opozície dva mesiace pred parlamentnými voľbami je zásadný mocenský vstup do predvolebnej kampane, ktorý vrhá zlé svetlo na úradnícku vládu. Vyhlásila to strana Hlas-SD.



Bratislava - Míľniky plánu obnovy, ktoré majú byť v rezorte práce splnené ešte tento rok a týkajú sa reformy dlhodobej starostlivosti, sú oblasťou, v ktorej máme ako spoločnosť obrovský dlh a nemôžeme si dovoliť ju ďalej odkladať. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla po stretnutí s ministerkou práce, sociálnych vecí a rodiny Soňou Gaborčákovou.



Bratislava - Štátna prémia na stavebné sporenie pre budúci rok by mala byť na úrovni 7 % z ročného vkladu, najviac však v sume 70 eur. Vyplýva to z návrhu opatrenia Ministerstva financií, ktorý predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk - Elena Halačová


Bratislava - Nominálna mesačná mzda sa počas júna zvýšila vo všetkých desiatich mesačne sledovaných odvetviach ekonomiky. Negatívnemu vplyvu vysokej inflácie odolala v júni polovica sledovaných odvetví. Mzdy vo väčšine z nich narástli dvojciferným tempom. Informoval o tom Štatistický úrad.

- Celková návštevnosť hotelov, penziónov a iných ubytovacích zariadení cestovného ruchu na Slovensku v júni 2023 dosiahla 543.000 osôb. Predstavovalo to medziročný nárast o takmer 11 %. Pokračoval trend rýchlejšieho rastu počtu cudzincov. Informoval o tom Štatistický úrad.



Honolulu - Na 53 stúpol počet obetí ničivých lesných požiarov v americkom štáte Havaj. Plamene v severozápadnej časti ostrova Maui, najmä v meste Lahaina, zničili už viac ako 1000 budov.

Na snímke trosky lesného požiaru vo štvrtok 10. augusta 2023 v Lahaine na Havaji.
Foto: TASR/AP


Damask - Viac než 20 vojakov sýrskej armády prišlo v noci dnes v provincii Dajr az-Zaur o život pri útoku, z ktorého podozrievajú extrémistickú organizáciu Islamský štát. Ďalších najmenej desať osôb utrpelo zranenia.



Peking - Počet obetí záplav v provincii Che-pej na severe Číny stúpol na 29. Stále je nezvestných 16 osôb.



Quito - Ekvádorská polícia zadržala v súvislosti s vraždou prezidentského kandidáta Fernanda Villavicencia šesť občanov Kolumbie. Kolumbijčan bol aj podozrivý atentátnik, ktorý zahynul po prestrelke s policajtmi.

Podporovatelia prezidentského kandidáta Fernanda Villavicencia sa skrývajú po tom, ako bol zastrelený na konci predvolebného zhromaždenia pred školou v Quite v Ekvádore v stredu 9. augusta 2023.
Foto: TASR/AP


Moskva - Rusko spustilo svoju prvú lunárnu misiu za uplynulých 50 rokov. Raketa Sojuz nesúca modul, ktorý zamieri na Mesiac, odštartovala v noci na dnes z kozmodrómu na východe Ruska.



Praha - Slovenský futbalista Ivan Schranz bol hrdinom Slavie Praha v prvom zápase 3. predkola Európskej ligy proti Dnipru. Pod včerajší hladký triumf 3:0 sa podpísal dvoma gólmi už v prvom polčase.



Trenčín - Rozlúčkový zápas Mariána Hossu s kariérou pod názvom Goodbye Game 81 bude mať atraktívny sprievodný program. Trenčín bude 18. augusta dejiskom exhibície, ktorá dá definitívnu bodku za kariérou jedného z najúspešnejších útočníkov v slovenskej hokejovej histórii.