Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 16. augusta 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Polícia obvinila dvoch mužov Petra B. a Romana Č., ktorí pripravovali vraždu policajta v súvislosti s jeho prácou. Hrozí im trest odňatia slobody 25 rokov alebo doživotie. Policajný prezident Štefan Hamran o tom informoval na predpoludňajšej tlačovej konferencii.

Na snímke zľava prezident Policajného zboru (PZ) SR Štefan Hamran, prvý viceprezident PZ SR Branko Kišš, viceprezident PZ SR Damián Imre a riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Ľubomír Daňko počas tlačovej konferencie Policajného zboru SR na tému Príprava vraždy policajta 16. augusta 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Bratislava - Vyšetrovanie vo veci úmrtia slovenského občana Jozefa Chovanca v Belgicku sa ukončilo. Generálneho prokurátora Maroša Žilinku o tom informovala generálna prokurátorka pri odvolacom súde v belgickom meste Mons na základe jeho požiadania. Výsledky vyšetrovania preskúma počas septembra súdny orgán.



Bratislava - V prípade rastúcich úrokov a splátok hypoték nie je potrebné prijímať zásadné plošné opatrenia na pomoc dlžníkom. V drvivej väčšine by klienti bánk mali nárast splátok zvládnuť. V individuálnych prípadoch vedia ohrozeným klientom pomôcť samotné banky. Predpoludním to povedal dočasne poverený minister financií Michal Horváth s tým, že tieto závery vyplynuli z diskusií predstaviteľov Ministerstva financií, Národnej banky Slovenska a Slovenskej bankovej asociácie o aktuálnej situácii na hypotekárnom trhu.



Bratislava - Počet prípadov daňových subjektov, ktoré si nesprávne uplatnili zníženú sadzbu dane z príjmov právnických osôb vo výške 15 %, klesol po preventívnych kontrolách o polovicu. Finančná správa týmto krokom dodatočne získala do štátneho rozpočtu 1,1 milióna eur.



Bratislava - Slovenský šport by mal dostávať viac investícií a mať centrálne riadenie v podobe národnej agentúry pre šport pod gesciou predsedu vlády. Navrhuje to mimoparlamentná strana Hlas-SD.



Bratislava – Demokraticky orientované strany, ako sú Progresívne Slovensko alebo KDH, by nemali teatrálne kresliť červené čiary o tom, za akých okolností nebudú ochotné s potenciálnymi partnermi vytvoriť vládu. V TASR TV to povedal predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.



Bratislava - Združenie miest a obcí Slovenska požaduje stiahnutie návrhu zonácie Národného parku Veľká Fatra z legislatívneho procesu a jeho prepracovanie. Samosprávam chýba napríklad riešenie výpadku dane z nehnuteľnosti, kritizujú aj celkovú nejasnosť zonácie.

Na archívnej snímke pohľad na vrchy Veľkej a Malej Fatry.
Foto: TASR - Oliver Ondráš


Luxemburg - Ekonomika eurozóny v 2. štvrťroku v medzikvartálnom porovnaní na sezónne upravenej báze vzrástla o 0,3 % po stagnácii v prvých troch mesiacoch 2023. Uviedol to štatistický úrad Európskej únie Eurostat, čím potvrdil svoj rýchly odhad z konca júla.



Kyjev - Ukrajinská armáda dnes oznámila, že oslobodila dedinu Urožajne ležiacu v priemyselnej Doneckej oblasti.



Kyjev/Londýn - Terčom útokov s použitím dronov, ktoré v noci na dnes na Ukrajine podnikla ruská armáda, bola prístavná infraštruktúra v Odeskej oblasti. Ukrajinské letectvo informovalo, že na útoky boli použité bezpilotné lietadlá typu Šáhid-136/131.



Londýn - Rusko už na svojom území začalo vyrábať bezpilotné lietadlá Šáhid, ale komponenty na ne musí stále dovážať z Iránu. Podľa britskej stanice BBC sa o tom píše v dnešnej zvodke britskej vojenskej rozviedky, ktorá sa zameriava na výrobu bezpilotných lietadiel spustenú na základe iránskych šáhidov.



Moskva - Jedna osoba prišla o život pri včerajšom ostreľovaní ruskej Belgorodskej oblasti ukrajinskými silami. Vyhlásil to tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.



Soul - Severná Kórea oznámila, že americký vojak Travis King, ktorý v júli do KĽDR prebehol z Južnej Kórey, ako dôvod svojho činu uviedol neľudské zaobchádzanie a rasovú diskrimináciu v americkej armáde. TASR správu prevzala z agentúr AP, Jonhap a Reuters.



New York - Bývalý šéf newyorského oddelenia amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie Charles McGonigal sa priznal, že po odchode do výslužby pomáhal ruskému oligarchovi zasiahnutému sankciami Olegovi Deripaskovi zisťovať informácie o jeho protivníkoch.

Bývalý šéf newyorského oddelenia amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Charles McGonigal.
Foto: TASR/AP


Praia - Pri pobreží afrického ostrovného štátu Kapverdy sa našlo niekoľko mŕtvych tiel migrantov, ktorí sa plavili v malom člne. Nachádzalo sa v ňom aj ďalších 40 osôb, ktoré boli nažive.



Honolulu - Už viac ako sto obetí si vyžiadali lesné požiare, ktoré od minulého týždňa sužujú havajský ostrov Maui.