Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 18. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 18. augusta 2023 - 11.45 h.





Bratislava - Žiaden policajný prevrat v štáte sa nekoná. Chod inštitúcií, ktorých členovia boli obvinení po zásahu Národnej kriminálnej agentúry, je zabezpečený a sú funkčné. Vyhlásila to prezidentka Zuzana Čaputová po rokovaní bezpečnostnej rady. Podčiarkla tiež, že priestor na intervenciu politickej moci a vyvodenie zodpovednosti voči polícii by sa vytvoril po tom, ak by prokuratúra a súdy konštatovali nedôvodnosť trestných stíhaní.

- Premiér Ľudovít Ódor po zasadnutí bezpečnostnej rady deklaroval, že po rozhodnutí prokurátorov a súdov bude konať voči aktérom kauzy Rozuzlenie, či už je to Slovenská informačná služba alebo Policajný zbor. Nateraz vyzval politikov na zdržanlivosť a odmietol zastrašovanie orgánov činných v trestnom konaní.

Na snímke sprava prezidentka SR Zuzana Čaputová a dočasne poverený predseda vlády SR odborníkov Ľudovít Ódor počas tlačovej konferencie po rokovaní Bezpečnostnej rady SR v Bratislave 18. augusta 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Ústavnoprávny výbor Národnej rady sa údajným manipulovaním nahrávok a prepisov policajných vyšetrovateľov predpoludním nezaoberal. Nebol uznášaniaschopný.



Bratislava - Petra B., ktorý je obvinený z prípravy vraždy policajta, vzal súd do väzby. Sudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku vyhovel včera návrhu prokurátora.



Bratislava - Vláda by sa mala zodpovedne postaviť k príprave nového systému na podporu odídencov z Ukrajiny v mestách a obciach na Slovensku. Konštatuje to predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik po včerajšom stretnutí s riaditeľom Migračného úradu Ministerstva vnútra SR Jánom Orlovským.

- "Ministerstvo vníma samosprávy ako kľúčových partnerov v mnohých oblastiach, teda aj v súvislosti s integráciou odídencov z Ukrajiny," ubezpečil dnes TASR tlačový odbor rezortu vnútra.

Na archívnej snímke predseda Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik.
Foto: TASR Martin Baumann


Vilnius - Litva dočasne uzatvorila dva zo svojich šiestich hraničných priechodov s Bieloruskom. Dôvodom je prítomnosť žoldnierov ruskej súkromnej Vagnerovej skupiny na bieloruskom území.



Kyjev/Istanbul/Praha - Kontajnerová loď Josef Schulte, ktorá 16. augusta vyplávala z ukrajinského prístavu Odesa, dorazila k Bosporu a teraz sa nachádza v prístave v tureckom Istanbule. Na palube má 2114 kontajnerov s viac ako 30.000 tonami nákladu vrátane potravín. Loď plaviaca sa pod hongkonskou vlajkou je vôbec prvým plavidlom, ktoré využilo dočasný koridor vytvorený Ukrajinou na evakuáciu lodí z jej prístavov.



Moskva/Londýn - Z bezpečnostných dôvodov obmedzili v noci na dnes prevádzku na všetkých štyroch moskovských letiskách: Vnukovo, Domodedovo, Šeremetievo a Žukovskij. Nariadenie Federálnej agentúry pre leteckú dopravu súviselo s útokom dronu na Moskvu, ktorý po zneškodnení ruskou protivzdušnou obranou dopadol v centre hlavného mesta neďaleko sídla úradu vlády Ruskej federácie, známeho aj ako Biely dom.



Brusel - Severoatlantická aliancia sa rozhodla rozšíriť svoju misiu zameranú na podporu bezpečnostných síl v Iraku.



Peking - Čínsky prezident Si Ťin-pching sa na budúci týždeň zúčastní na samite skupiny BRICS v Johannesburgu a zároveň absolvuje štátnu návštevu Juhoafrickej republiky. Lídri členských krajín zoskupenia BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína, JAR) sa stretnú 22. – 24. augusta a budú rokovať na tému "BRICS a Afrika".



Washington - Americký prezident Joe Biden je pripravený stretnúť sa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom bez kladenia "predbežných podmienok". Uviedol to hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby.

Na snímke prezident USA Joe Biden 15. augusta 2023 v Milwaukee.
Foto: TASR/AP


Praha - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pricestuje v októbri s časťou svojho vládneho kabinetu do Prahy na obnovené spoločné rokovanie vlád oboch krajín.



Brusel - Zásobníky plynu v Európskej únii sú už naplnené na viac ako 90 %. Stále to však nemusí stačiť na to, aby región bez problémov prečkal nadchádzajúcu zimu.



Wellington - Novozélanďan Alan Hall strávil takmer 18 rokov vo väzení za vraždu, ktorú nespáchal. Teraz dostane rekordné odškodné. Novozélandská ministerka spravodlivosti Deborah Russellová dnes oznámila, že Hall prijal odškodné vo výške 4,9 milióna novozélandských dolárov (2,67 milióna eur).



Barranquilla - Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová postúpila už do semifinále dvojhry na turnaji WTA 125 v kolumbijskej Barranquille. Druhá nasadená hráčka zdolala vo štvrťfinále osmičku "pavúka" Brazílčanku Lauru Pigossiovú 6:3, 2:6, 6:2.