Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 21. augusta 2023 - 11.45 h.



Banská Bystrica - Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica, odsúdil dnes bývalého šéfa národnej jednotky finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry Bernarda Slobodníka na úhrnný trojročný trest odňatia slobody s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu v trvaní štyroch rokov. Súd tak urobil na základe sprísnenej dohody o vine a treste medzi prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry a Slobodníkom, ktorý priznal vinu v troch korupčných skutkoch. Rozhodnutie bolo okamihom vyhlásenia právoplatné.

Na snímke Bernard S. čaká na chodbe na Špecializovanom trestnom súde na pracovisku v Banskej Bystrici v pondelok 21. augusta 2023.
Foto: TASR Ján Krošlák


Bratislava - Invázia vojsk piatich štátov Varšavskej zmluvy na územie vtedajšieho Československa bola tragickým okamihom pre slovenský i český národ. Nemalo by sa zabúdať na to, kto v auguste 1968 spôsobil jednu z najväčších tráum novodobej histórie. Pri príležitosti 55. výročia okupácie to vyhlásil šéf slovenskej diplomacie Miroslav Wlachovský.



Bratislava - Sociálna poisťovňa pripomína klientom, že do konca augusta je potrebné splniť niektoré povinnosti. Do konca mesiaca je možné doplatiť dlžné poistné na splnenie podmienok generálneho pardonu. Je tiež potrebné podať vyhlásenia pre rodičovský dôchodok či oznámiť výšku aktuálneho dôchodku zo zahraničia za august 2023.

Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk - Elena Halačová


Bratislava - Zástupcovia združenia Samosprávne kraje Slovenska sa počas dnešného a zajtrajšieho dňa stretnú so zástupcami 11 politických subjektov. Dôvodom je prerokovanie a následné podpísanie memoranda o spolupráci Samospráva ako partner.



Kyjev - Situácia v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny je "ťažká", ale ukrajinské sily odrážajú ruské útoky a za posledný týždeň dobyli naspäť na východnom fronte niekoľko štvorcových kilometrov územia. Dnes to oznámila námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová.



Moskva - Dvaja ľudia utrpeli zranenia, keď trosky jedného zo zostrelených dronov zasiahli záhradnú chatu pri Moskve, oznámil dnes gubernátor Moskovskej oblasti Andrej Vorobiov.



Moskva - Ruské bezpečnostné služby vyzvali prezidenta Vladimira Putina, aby odvolal ministra obrany Sergeja Šojgua, čo umožní vyhlásiť úplnú mobilizáciu ruského ľudu do boja proti Ukrajine. TASR informuje podľa portálu britskej televízie Sky News.

Ruský prezident Vladimir Putin.
Foto: TASR/AP


Kodaň - Ukrajina môže používať stíhačky F-16, ktoré jej dodajú Dánsko a Holandsko, len na svojom vlastnom území. Uviedol to dánsky minister obrany Jakob Ellemann-Jensen.



Londýn - Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch obvinila saudskoarabskú pohraničnú stráž zo streľby na etiópskych migrantov, ktorí sa na územie Saudskej Arábie snažili dostať cez Jemen. Zdroj zo saudskoarabskej vlády to odmietol.



Bratislava - Na väčšine územia Slovenska treba dnes popoludní počítať s vysokými teplotami. Na západe môže teplota dosiahnuť miestami 35 stupňov Celzia. Upozorňuje na to Slovenský meteorologický ústav, ktorý vydal výstrahy prvého a druhého stupňa.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Roman Hanc


Rotterdam - Slovenská reprezentantka v cestnej paracyklistike Anna Oroszová získala na kontinentálnom multišampionáte v Rotterdame bronzovú medailu. Pre slovenskú paracyklistiku je to z ME druhá medaila, v cestných pretekoch získal Patrik Kuril striebro. Okrem toho získali Slováci aj štvrté miesta zásluhou Ondreja Strečka v cestných pretekoch a Oroszovej v časovke.