Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 23. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 23. augusta 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Slovensko využilo z peňazí Európskej únie v programovom období 2014 až 2020 k 18. augustu tohto roka v desiatich programoch 11,08 miliardy eur z celkovej alokácie 14,50 miliardy eur. Do marca 2024 zostáva vyčerpať 3,42 miliardy eur.



Bratislava - Minister obrany Martin Sklenár si nemyslí, že by malo prísť k obmedzeniu činnosti Slovenskej informačnej služby alebo Národného bezpečnostného úradu v súvislosti s obvinením riaditeľov týchto zložiek.

Na archívnej snímke minister obrany SR Martin Sklenár.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bratislava - Predseda Národnej rady a hnutia Sme rodina Boris Kollár vyzval premiéra Ľudovíta Ódora, aby na vláde neprijali zonáciu národných parkov Veľká Fatra, Poloniny a Slovenský kras. Vrátiť návrh na dopracovanie podľa jeho slov žiadajú aj 33 primátori a starostovia dotknutých obcí a miest.



Bratislava - Poslanci Národnej rady z klubu OĽANO navrhli zvolanie mimoriadneho zasadnutia kontrolného výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby.



Bratislava - Minister obrany Martin Sklenár informoval, že platy profesionálnych vojakov sa od septembra zvýšia približne o päť percent.



Bratislava - Národné centrum zdravotníckych informácií predĺžilo lehotu na predkladanie ponúk do súťaže na projekt OnkoAsist do 11. septembra.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Bratislava - Funkcie prezidenta Slovenskej rektorskej konferencie sa včera ujal Vladimír Hiadlovský, rektor Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.



Bratislava - Mesto Bratislava začína s výstavbou nájomných bytov na Muchovom námestí v Petržalke. V prvej etape má pribudnúť 52 klasických nájomných bytov a 51 náhradných bytov pre reštituentov. Výstavba osempodlažného bytového domu by mala trvať do marca 2025.

Na símke zľava generálny riaditeľ Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) Tomáš Lamprecht, štátna tajomníčka Ministerstva dopravy SR Katarína Bruncková, zástupca spoločnosti KAMI PROFIT Tomáš Krutek, námestníčka primátora Bratislavy Lenka Antalová Plavuchová, predsedníčka predstavenstva METRO Bratislava a. s. Zuzana Kolman Šebestová počas symbolického spustenia pilotnej výstavby nájomného bytového domu na Muchovom námestí v bratislavskej Petržalke 23. augusta 2023.
Foto: TASR Pavol Zachar


Bratislava - Čisté bohatstvo domácností v eurozóne medzi rokmi 2017 a 2021 po predchádzajúcom dlhšom období poklesu a nízkeho rastu výrazne vzrástlo. Jeho medián sa zvýšil o 12,4 percenta na 123.500 eur.



Moskva - Rusko by mohlo anektovať gruzínske regióny Abcházsko a Južné Osetsko v prípade, ak bude mať na to dostatočné dôvody. Uviedol to podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrij Medvedev.



Kyjev - Ruský dronový útok zasiahol v noci na dnes Odeskú oblasť na juhu Ukrajiny a poškodil obilnú infraštruktúru na Dunaji.



Moskva - Traja ľudia zahynuli pri dronovom útoku v ruskej Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou.



Honolulu - Najmenej 1100 ľudí je naďalej nezvestných dva týždne po vypuknutí ničivých lesných požiaroch na havajskom ostrove Maui, ktoré si dosiaľ vyžiadali 115 obetí.



Washington - Počet detí zastrelených v Spojených štátoch v roku 2021 dosiahol rekordné maximum, uvádza sa v novej štúdii zverejnenej Americkou akadémiou pediatrov. Podľa štúdie zomrelo v roku 2021 na zranenia súvisiace so strelnou zbraňou 4752 detí.

Ilustračné foto.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Praha - V meste Otrokovice v českom Zlínskom kraji horí budova priemyselného areálu, ktorý je jedným z prvých verejných objektov v meste. V roku 1931 ho dal postaviť podnikateľ Tomáš Baťa. Hasiči vyhlásili najvyšší stupeň požiarneho poplachu.



New York - Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do 2. kola kvalifikácie na grandslamovom turnaji US Open. V úvodnom kole zdolala Niginu Abdurajmovovú z Uzbekistanu 6:4, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude Slovinka Tamara Zidanšeková.



Budapešť - Slovenská atlétka Gabriela Gajanová nepostúpila do semifinále behu na 800 m na MS v Budapešti. Vo svojom II. rozbehu obsadila 6. miesto časom 2:00,39 min.



Šen-čen - Slovenské hokejové reprezentantky neuspeli ani v treťom zápase na turnaji A-skupiny I. divízie MS v čínskom Šen-čene. V dnešnom stretnutí podľahli Nórkam 2:4 a ich šanca na postup do elitnej kategórie je už iba v matematickej rovine. Družstvu navyše hrozí zostup do B-skupiny I. divízie, keďže je bez zisku bodu na poslednej 6. priečke v tabuľke. Slovenky čakajú ešte dva zápasy, zajtra proti Dánsku a v sobotu s Rakúskom.