Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 24. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 24. augusta 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Slovenskej ekonomike sa v druhom štvrťroku darilo najviac z krajín Vyšehradskej štvorky. Z dlhodobého hľadiska je rast slovenského hrubého domáceho produktu najstabilnejší v celej EÚ a jeho dynamika je takmer konštantná. Upozornil na to Inštitút finančnej politiky ministerstva financií.



Bratislava - Ministerstvo školstva mení stravovanie pre žiakov s potravinovými intoleranciami vrátane ochorení, ako diabetes mellitus a celiakia. Nové normy vstúpia do platnosti od septembra. Informovalo o tom Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu.



Bratislava - Odborový zväz školstva žiada v liste politické subjekty o stretnutie zamerané na diskusiu o volebných programoch v oblasti školstva. List poslal predsedom politických strán a hnutí, ktoré sa podľa aktuálnych prieskumov môžu dostať do Národnej rady po nadchádzajúcich parlamentných voľbách. Informoval o tom predseda školských odborárov Pavel Ondek.

Na snímke predseda školských odborárov Pavel Ondek.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Sociálna poisťovňa v súvislosti s odvodovou úľavou pre určené subjekty v poľnohospodárstve a potravinárskom priemysle zaslala schému štátnej pomoci Európskej komisii prostredníctvom Protimonopolného úradu. Do rozhodnutia komisie potravinárom odporúča neupravovať si mzdové softvéry a platiť poistné v riadnej výške tak ako pred 1. augustom tohto roka.



Bratislava - V rámci nákladnej dopravy v júni 2023 prepravili podniky evidované na Slovensku 19 miliónov ton tovaru. Ide o najlepší výsledok v tomto roku, napriek tomu objemy prepraveného tovaru po ceste aj železnici ešte nedosiahli vlaňajšie hodnoty. Informoval o tom dopoludnia Štatistický úrad.



Bratislava - Obžalovaný Ivan B. dostal v kauze zariadenia pre seniorov Iris úhrnný deväťročný trest väzenia. Spoluobžalovaná Vanessa P. dostala trojročný podmienečný trest odňatia slobody so skúšobnou dobou päť rokov. Vinní sú zo zločinu poškodenia zdravia, Ivan B. aj zločinu ohrozovania vírusom ľudskej imunodeficiencie. Dopoludnia o tom rozhodol Mestský súd Bratislava I.



Moskva - Vyšetrovací výbor Ruskej federácie začal vyšetrovanie včerajšej havárie lietadla v Tverskej oblasti na západe Ruska, na ktorého palube sa podľa ruských úradov nachádzal vodca Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin.

Na archívnej snímke Jevgenij Prigožin.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Prezident Volodymyr Zelenskyj si dopoludnia pripomenul štátny sviatok Deň nezávislosti Ukrajiny blahoželaním Ukrajincom, ktorých označil za slobodných ľudí. Ocenil aj ukrajinských vojakov, ktorí vytláčajú ruské sily na juhu a východe krajiny.

- Najmenej sedem ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku na ukrajinské mesto Dnipro, ktorý poškodil bytové domy a vodovodné a plynové potrubia. Dopoludnia to oznámil gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak.



Atény - Stovky hasičov v Grécku aj dnes bojujú s lesnými požiarmi, nad ktorými sa snažia získať prevahu. Veľké lesné požiare horia vo viacerých častiach krajiny nekontrolovateľne už šiesty deň a doposiaľ si vyžiadali 20 obetí.



Pchjongjang - Severná Kórea dnes uviedla, že jej druhý pokus o vypustenie špionážneho satelitu opäť nevyšiel. Informovala o tom štátna tlačová agentúra KCNA, podľa ktorej nešlo o závažný technický problém.



Milwaukee - Väčšina kandidátov súperiacich o nomináciu Republikánskej strany do budúcoročných prezidentských volieb v USA by podporila amerického exprezidenta Donalda Trumpa i v prípade, že by ho usvedčili z trestných činov.

Na archívnej snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Foto: TASR/AP


Tokio - Japonsko začalo dnes s postupným vypúšťaním 1,34 milióna ton upravenej rádioaktívnej odpadovej vody z japonskej elektrárne Fukušima do Tichého oceánu. S vypúšťaním vody začalo takmer 12 a pol roka po jadrovej katastrofe v elektrárni Fukušima, ktorú v marci 2011 spôsobilo silné zemetrasenie a následná vlna cunami.

- Koncentrácia trícia v upravenej rádioaktívnej odpadovej vode z jadrovej elektrárne Fukušima, ktorú Japonsko dnes začalo vypúšťať do Tichého oceánu, je hlboko pod prevádzkovým limitom. Oznámila to Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu.

Na leteckej snímke jadrová elektráreň Fukušima Daiči v prefektúre Fukušima na severe Japonska 24. augusta 2023.
Foto: TASR/AP


Los Angeles - Štyria ľudia vrátane útočníka zahynuli a päť ďalších utrpelo zranenia včera pri streľbe v bare v americkom štáte Kalifornia. Bar je obľúbený medzi motorkármi a do prestrelky sa dostali aj policajti.