Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 28. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 28. augusta 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Všetci obvinení v rámci akcie Rozuzlenie podali sťažnosť proti uzneseniu o vznesení obvinenia. Pre TASR to potvrdil odbor komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.

- Národná kriminálna agentúra v rámci akcie Rozuzlenie obvinila viacero osôb, vrátane riaditeľov Slovenskej informačnej služby a Národného bezpečnostného úradu.



Bratislava - Ministerstvo obrany SR dostalo ponuky na systémy protivzdušnej obrany od šiestich krajín, oslovilo jedenásť. Ponuky aktuálne vyhodnocuje, chcelo by tak urobiť do konca augusta.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Bratislava - Dôchodcovia, ktorí dostávajú dôchodok v hotovosti prostredníctvom pošty s výplatným termínom v 2. a 16. deň v kalendárnom mesiaci, ich dostanú počas septembrových sviatkov s dvojdňovým posunom. Upozornil na to hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.



Bratislava - Pre slovenských pestovateľov jabĺk, hrušiek, broskýň a marhúľ tento rok zrejme nebude najlepší. Vyplýva to z pravidelných odhadov úrody ovocia, ktoré vykonáva Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky v Bratislave. -

- Odhaduje sa napríklad, že celková úroda marhúľ môže byť až o polovicu nižšia ako vlani a jabĺk by mohlo byť menej o 13,6 %. Ak sa naplnia tieto odhady, úroda jabĺk tak bude najnižšia za posledných sedem rokov.

Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk - Elena Halačová


Košice - Pokračujúca rekonštrukcia košickej železničnej stanice obmedzí vlakovú dopravu na úseku Košice - Kysak zhruba na tri mesiace. V rámci tretej zmeny grafikonu vlakovej dopravy tak od pondelka 4. septembra do 9. decembra dôjde na tomto úseku k obmedzeniu jázd 20 osobných vlakov linky Čierna nad Tisou - Košice - Prešov a späť.



Bratislava - Štát chce podporiť vysporiadanie pozemkov v obciach s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít. Vyhlásil preto výzvu na národný projekt "Asistencia obciam s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít pri usporiadaní právnych vzťahov k pozemkom pod osídleniami".



Bratislava - Vysoké teploty môžu byť počas dňa najmä na juhu Slovenska. Vo viacerých lokalitách hrozia dnes večer tiež búrky. Slovenský hydrometeorologický ústav preto vydal pre viaceré okresy výstrahy prvého a druhého stupňa.

Na archívnej snímke sa ľudia opaľujú pri Štrkoveckom jazere počas horúceho letného dňa v Bratislave.
Foto: TASR Pavol Zachar


Kyjev - Ukrajina oznámila, že jej vojaci dobyli strategicky významnú obec Robotyne v juhoukrajinskej Záporožskej oblasti, ktorú doposiaľ okupovali ruské jednotky. Informovala o tom námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová, píše agentúra AFP.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj plánuje požiadať parlament o sprísnenie trestov pre tých, ktorí boli počas vojnového konfliktu usvedčení z korupcie.



Kyjev - Najmenej dve obete na životoch si v noci na dnes vyžiadal ruský raketový útok na priemyselný závod v Poltavskej oblasti v strednej časti Ukrajiny, informuje TASR podľa agentúry AFP.



Kyjev - Letecká základňa pri Kursku na západe Ruska sa cez víkend stala terčom útoku Bezpečnostnej služby Ukrajiny. Ukrajinské útočné drony vraj v noci na nedeľu zasiahli štyri ruské stíhačky Su-30, jednu stíhačku MiG-29, dva protilietadlové systémy Pancir a radary systému protivzdušnej obrany S-300.

- Britská televízia Sky News pripomína, že v Kursku sa v noci na nedeľu ozvalo niekoľko výbuchov. Ruské ministerstvo obrany vyhlásilo, že protivzdušnej obrane sa tam podarilo zneškodniť ukrajinské bezpilotné lietadlá.



Moskva - Ruské úrady ohlásili kampaň zameranú na zvýšenie produkcie filmov glorifikujúcich vojnu, ktorú Moskva vedie na Ukrajine.

Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk - Elena Halačová


Islamabad - Pakistanský súd oslobodil bývalého premiéra Imrana Chána spod obžaloby zo spolupáchateľstva pri júnovej vražde popredného právnika na Najvyššom súde Abdula Razzáka.



Florencia - Slovenské volejbalistky mali včera na dosah historický postup na vrcholovom podujatí, delil ich od neho jeden set. V osemfinále ME v talianskej Florencii prehrali s Bulharskom 2:3 na sety, keď ich súperky otočili v 127 minút trvajúcej dráme z 0:2 na 3:2. Družstvo Michala Mašeka obsadí na šampionáte prinajhoršom desiate miesto, čo je taktiež historické maximum.

Na snímke slovenské volejbalistky reagujú po prehre v osemfinálovom zápase Bulharsko - Slovensko na ME vo volejbale žien v talianskom meste Florencia v nedeľu 27. augusta 2023.
Foto: TASR Pavel Neubauer