Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 4. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 4. septembra 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Zhruba 720.000 žiakov sa dnes vracia do školských lavíc v školskom roku 2023/2024. Počas tohto roka budú zavedené rôzne zmeny.

- Prezidentka SR Zuzana Čaputová otvorila nový školský rok na Základnej škole na Plickovej ulici v bratislavskej Rači. Deťom odkázala, aby sa v škole veľa naučili a našli si dobrých kamarátov. Učiteľom popriala veľa trpezlivosti.

- Hlava štátu tiež po otvorení nového školského roka uviedla, že na tému migrácie bude diskutovať s maďarskou prezidentkou Katalin Novákovou.

- Počas slávnostného otvorenia školského roka na základnej škole v Brezovej pod Bradlom v okrese Myjava slávnostne pomenovali školu za účasti ministra školstva Daniela Bútoru a ministra zahraničných vecí Miroslava Wlachovského po slovenskom diplomatovi a rodákovi z Brezovej pod Bradlom Štefanovi Osuskom.

Na snímke uprostred minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Wlachovský sa prihovára k žiakom na školskom dvore novopomenovanej Základnej školy Dr. Štefana Osuského, 4. septembra 2023 v Brezovej pod Bradlom.
Foto: TASR Radovan Stoklasa


Bratislava - Štátny rozpočet dosiahol ku koncu augusta tohto roka schodok vo výške 3,729 miliardy eur. Medziročne sa tak zhoršil o 2,212 miliardy eur alebo 145,8 %. Informovalo o tom Ministerstvo financií SR. Na konci júla bol rozpočet v deficite 3,114 miliardy eur.



Bratislava - Miera nezamestnanosti uvádzajúca podiel nezamestnaných z ekonomicky aktívnych osôb predstavovala v 2. štvrťroku tohto roka 5,7 %, medziročne sa znížila o 0,4 percentuálneho bodu.

- Na slovenskom trhu práce podľa výberového zisťovania pracovných síl v druhom štvrťroku 2023 pracovalo takmer 2,609 milióna osôb. Počet pracujúcich sa medziročne zvýšil o 5100 osôb, zamestnanosť tak vzrástla o 0,2 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.



Bratislava - Poslanci Národnej rady SR pôsobiaci v mimoparlamentnej strane Demokrati chcú iniciovať zvolanie mimoriadnej schôdze k téme zahraničnopolitického ukotvenia a smerovania Slovenska. Žiadajú, aby parlament prijal uznesenie, ktorým jasne zadefinuje, kam zahraničnopoliticky a bezpečnostne patríme a koho považujeme za bezpečnostnú hrozbu pre Slovensko.



Bratislava - Zoskupenie strán okolo Maďarského fóra chce dať viac kompetencií a financií regiónom. Celé územie Slovenska by mohlo pokrývať 15 až 20 žúp. Uviedol to líder spoločnej kandidátky Zsolt Simon.



Pezinok - Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračuje súdny proces s guvernérom Národnej banky Slovenska a exministrom financií Petrom Kažimírom. Obžalobe čelí pre trestný čin podplácania. Trvá na svojej nevine.

Na snímke guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) a exminister financií Peter Kažimír (uprostred) stojí v súdnej sieni na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku v pondelok 4. septembra 2023.
Foto: TASR Ondrej Hercegh


Bratislava - Súčasťou predvolebnej kampane a politického boja by nemali byť priame či nepriame útoky na základné ľudské práva a slobody akejkoľvek skupiny obyvateľov SR. Apeluje na to verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.



Kyjev - Ruské drony pri nočnom útoku na juhoukrajinské prístavné mesto Izmajil dopadli a vybuchli na území Rumunska, ktoré je členským štátom NATO. Vyhlásil to hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko. Bukurešť však túto informáciu vzápätí poprela s tým, že podrobnejšie vyhlásenie poskytne neskôr. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters.



Kyjev - Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov oznámil, že odovzdal do parlamentu rezignačný list. Urobil tak po oznámení prezidenta Volodymyra Zelenského, že ministra odvolá, pretože sú potrebné "nové prístupy" k invázii Ruska.

- Ukrajinské sily zaznamenali postup na južnom fronte a oslobodili územie pri meste Bachmut na východe Ukrajiny. Uviedla to námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová.

Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov.
Foto: TASR


Moskva - Ruska armáda zničila v noci na dnes v Čiernom mori štyri ukrajinské vojenské člny nesúce ukrajinských vojakov, ktoré smerovali k polostrovu Krym. Oznámilo to na sociálnej sieti Telegram ruské ministerstvo obrany, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.



Tokio - Vyše 100 japonských rybárov a miestnych obyvateľov z okolia poškodenej jadrovej elektrárne Fukušima podá tento týždeň žalobu, aby sa zastavilo vypúšťanie odpadovej vody z elektrárne do Tichého oceánu.



Peking - Čínske ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že prezident Si Ťin-pching sa nezúčastní na summite skupiny G20 v Indii. Na schôdzke ho zastúpi premiér Li Čchiang.



Mys Canaveral - Kozmická loď Crew Dragon sa skoro ráno vrátila na Zem so štvoricou astronautov na palube po ich šesťmesačnej misii na Medzinárodnej vesmírnej stanici.