Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 5. septembra 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Na Najvyššom správnom súde sa dnes ráno začalo disciplinárne pojednávanie vedené voči sudkyni Najvyššieho súdu Dane W. V prípade dokázania disciplinárneho previnenia jej hrozí preloženie na súd nižšieho stupňa. Dana W. trvá na svojej nevine.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Bratislava - Štatistický úrad informoval, že hrubý domáci produkt sa v 2. štvrťroku 2023 medziročne zvýšil o 1,5 % (v stálych cenách, sezónne neupravený). Objem HDP v bežných cenách bol medziročne vyšší o 11,3 % a dosiahol 30,3 miliardy eur. V medzikvartálnom porovnaní po sezónnej úprave (oproti 1. štvrťroku 2023) HDP vzrástol o 0,4 %.



Bratislava - Slovenská agentúra životného prostredia spustí zajtra ďalšiu výzvu na obnovu rodinných domov. Z plánu obnovy je na ňu vyčlenených 190 miliónov eur. O finančný príspevok môže požiadať 10.000 záujemcov, ktorí môžu žiadosti podávať od 9. októbra. Na predpoludňajšej tlačovej konferencii to oznámil riaditeľ agentúry Matej Kerestúr.

Na snímke v popredí minister životného prostredia SR Milan Chrenko, vľavo generálny riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia Matej Kerestúr a uprostred vicepremiérka pre Plán obnovy a odolnosti SR a využívanie eurofondov Lívia Vašáková počas brífingu na Ministerstve životného prostredia SR k odštarovaniu novej výzvy Obnov dom 5. septembra 2023 v Bratislave.
Foto: TASR Pavel Neubauer


Budapešť - Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó na Facebooku uviedol, že tí, ktorí chcú mier, môžu bezpečne dôverovať americkému exprezidentovi Donaldovi Trumpovi, keďže po mnohých desaťročiach totálnych zlyhaní a neefektívnosti priniesli Abrahámske dohody opäť nádej na mier pre Blízky východ.



Madrid - Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell dnes potvrdil, že Švéd Johan Floderus pracujúci pre diplomatickú službu EÚ je zadržiavaný v Iráne už viac ako 500 dní.



Moskva - Ruské systémy protivzdušnej obrany zostrelili dnes skoro ráno tri bezpilotné lietadlá, ktoré sa pokúšali zaútočiť na Moskvu. Na platforme Telegram to uviedol starosta ruského hlavného mesta Sergej Sobianin.



Brusel - Počet žiadostí o azyl v krajinách Európskej únie v prvej polovici tohto roka stúpol o 28 percent v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku. Údaje Európskeho podporného úradu pre otázky azylu ukazujú, že od januára do konca júna tohto roka zaznamenalo 27 členských krajín EÚ spolu s Nórskom a Švajčiarskom 519.000 žiadostí o azyl. Takmer štvrtinu prijatých žiadostí o azyl v EÚ podali Sýrčania a Afganci.

Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk - Elena Halačová


Brusel/Luxemburg - Európska komisia nemá povinnosť pozastaviť oslobodenie od vízovej povinnosti pre občanov Spojených štátov pre nedostatočnú reciprocitu USA v tejto oblasti. Dnes o tom rozhodol Súdny dvor Európskej únie.



Tallinn - Estónsky prezident Alar Karis sa domnieva, že rozruch, ktorý spôsobili podnikateľské aktivity manžela estónskej premiérky Kaje Kallasovej v Rusku, poškodil imidž tejto pobaltskej krajiny vo svete.



Peking - Čínsky minister zahraničných vecí Wang I sa snažil včera presvedčiť talianskeho kolegu Antonia Tajaniho o výhodách čínskej iniciatívy Novej hodvábnej cesty, keďže Rím zvažuje, či dohodu s Pekingom obnoví. Taliansko v roku 2019 pod vedením vtedajšieho premiéra Giuseppa Conteho, ako jediná európska krajina, podpísalo čínsku iniciatívu a neočakáva sa, že na konci tohto roka ju predĺži.



Brusel - Nadácia otvorenej spoločnosti oznámila, že vytvára novú pobočku so sídlom v Bruseli zameranú na podporu rómskych komunít v Európe. Rómska nadácia pre Európu bude mať do roku 2030 rozpočet 100 miliónov eur.



Budapešť - Slovenská atlétka Gabriela Gajanová si vybojovala miestenku na olympijské hry do Paríža. Na včerajšom mítingu World Athletics Continental Tour vo švajčiarskej Bellinzone zabehla v behu na 800 m čas 1:58,78 min a ostrý limit prekonala o 1,02 sekundy.



Trnava - Bývalý slovenský reprezentačný útočník Michal Ďuriš sa stal novou posilou FC Spartak Trnava. Prichádza na hosťovanie do konca roka z cyperského klubu Othellos Athienou.



Bratislava - Pätica slovenských tenistov Alex Molčan, Lukáš Klein, Norbert Gombos, Igor Zelenay a Lukáš Pokorný figuruje v nominácii na zápas 1. svetovej skupiny Davisovho pohára v Grécku. Lídrom domáceho tímu v Aténach bude 16.-17. septembra Stefanos Tsitsipas, siedmy hráč svetového rebríčka ATP.