Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 6. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 6. septembra 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Slovensko by malo v rokoch 2024 až 2027 poskytnúť Európskej únii maximálne 19,8 milióna eur na úrokové subvencie pôžičiek pre Ukrajinu. Vláda schválila dohodu o tomto príspevku medzi Európskou komisiou a Slovenskou republikou.



Bratislava - Polícia by už nemala vydávať potvrdenie o zotrvaní na území Slovenska každému cudzincovi. Z povinnosti by sa mala stať iba možnosť. Dostávať by ho nemali najmä tí, ktorí cez Slovenskú republiku iba migrujú do iného štátu. Vyplýva to z novely zákona o pobyte cudzincov, ktorú schválila vláda.

Na snímke zľava dočasne poverený minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Wlachovský, dočasne poverený minister zdravotníctva SR Michal Palkovič, dočasne poverený minister životného prostredia SR Milan Chrenko, dočasne poverený minister financií SR Michal Horváth, dočasne poverený predseda vlády odborníkov Ľudovít Ódor, dočasne poverená vicepremiérka pre Plán obnovy a odolnosti SR a využívanie eurofondov Lívia Vašáková, dočasne poverená ministerka kultúry Silvia Hroncová, dočasne poverený minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš a dočasny poverený minister investícií SR Peter Balík počas 14. rokovania Vlády SR v Bratislave v stredu 6. septembra 2023.
Foto: TASR Jakub Kotian


Bratislava - Neformálni opatrovatelia, najmä rodinní príslušníci, by nemali mať zo strany štátu zvýšenú podporu v oblasti edukácie. Často ide totiž o dlhoročnú starostlivosť napríklad zo strany rodičov od útleho veku dieťaťa. Vyplýva to zo Správy o plnení opatrení vyplývajúcich z Národného programu aktívneho starnutia na roky 2021 - 2030 za roky 2021 - 2022 a návrhu na jeho aktualizáciu z dielne rezortu práce, ktorý schválila vláda.



Bratislava - Slovensko podporí dohodu, ktorá má prispieť k ochrane oceánov a udržateľnému využívaniu morskej biodiverzity. Vláda odsúhlasila podpis Dohody v rámci Dohovoru Organizácie Spojených národov o morskom práve o ochrane a udržateľnom využívaní morskej biodiverzity v oblastiach mimo vnútroštátnej právomoci.



Bratislava - Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska hlási akútny nedostatok kvalifikovaných zamestnancov, ktorých podľa odborníkov chýba naprieč ubytovacími a stravovacími zariadeniami viac ako 20.000. Asociácia upozornila, že problémom nie sú platy, ale pretrvávajúci nedostatok pracovnej sily. Z tohto dôvodu žiada kompetentných o čo najskoršie prijatie systémových zmien.

Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský


Bratislava - Tržby v maloobchode boli v júli 2023 medziročne nižšie o 4,4 %, ich pokles vyjadrený v stálych cenách pretrvával šiesty mesiac za sebou. Tržby v maloobchode za júl v porovnaní s júnom zaznamenali rast o 0,9 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.



Bratislava - Finančná správa SR spustila nový nástroj na bezpečný prenos dát. Prostredníctvom služby FS Drive môžu daňové subjekty posielať rozsiahle súbory bez toho, aby ich museli predkladať správe na USB kľúčoch, externých diskoch alebo prostredníctvom rôznych neoverených aplikácií. Týka sa to najmä prípadov daňovej kontroly. Nová aplikácia nenahrádza povinnú elektronickú komunikáciu daňových subjektov.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová sa zúčastní na samite Iniciatívy Trojmoria v Bukurešti. Súčasťou samitu bude aj sprievodné podnikateľské fórum s účasťou slovenských firiem.

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Pezinok - Špecializovaný trestný súd upustil od peňažného trestu pre Bohuša Garbára z kauzy vyzvedačstva pre Rusko. Pôvodne dostal okrem podmienečného trestu odňatia slobody aj peňažný trest vo výške 15.000 eur. Rozhodnutie nie je právoplatné, prokurátor podal sťažnosť. Rozhodovať bude Najvyšší súd SR.



Budapešť - Maďarská vláda predĺžila "núdzový stav spôsobený masovou imigráciou" do 7. marca budúceho roka. Platnosť súčasného nariadenia končí 7. septembra.



Kyjev - Jedna osoba prišla dnes skoro ráno o život pri ruskom útoku dronmi na prístavnú oblasť v Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny.

- Ukrajinská metropola Kyjev čelila dnes ráno ruskému raketovému útoku. Protivzdušnej obrane sa podarilo všetky rakety zneškodniť, tvrdí kyjevská vojenská správa.



Jakarta - Lídri Združenia krajín juhovýchodnej Ázie absolvujú sériu summitov za účasti vrcholných predstaviteľov USA, Číny a Japonska. Témami má byť rivalita v regióne vrátane situácie v Juhočínskom mori a raketových testov Severnej Kórey.



Nairobi - Klimatická zmena neúnavne ničí hospodársky pokrok Afriky a je na čase začať celosvetovú debatu o uhlíkovej dani pre znečisťovateľov životného prostredia. Povedal to prezident Kene William Ruto na Africkom klimatickom summite v Nairobi.



Ženeva - Posledné tri mesiace boli na Zemi najteplejšie v histórii záznamov. Vyplýva to zo stredajšej správy Svetovej meteorologickej organizácie.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR Marko Erd