Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 7. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 7. septembra 2023 - 11.45 h.

Bratislava - Poslanci Národnej rady nebudú dnes rokovať o téme nelegálnej migrácie. Mimoriadnu schôdzu, ktorú inicioval Smer-SD, sa poslancom ani na druhýkrát nepodarilo predpoludním otvoriť. V rokovacej sále sa prezentovalo len 70 poslancov, čiže Národná rada nebola uznášaniaschopná. Podpredseda parlamentu Gábor Grendel posunul začiatok schôdze na zajtra o 9.00 h.

- Poslanci predpoludním neotvorili ani mimoriadnu schôdzu Národnej rady k novele Trestného zákona. V rokovacej sále sa prezentovalo na druhý pokus len 44 poslancov, Národná rada nebola uznášaniaschopná. Podpredseda parlamentu Peter Pčolinský posunul začiatok schôdze na zajtra po 100. schôdzi, ktorá sa týka migrácie.

Na snímke druhý zľava poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Robert Fico (SMER-SD) počas mimoriadnej 100. schôdze Národnej rady Slovenskej republiky 7. septembra 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Bratislava - Navrhovaná novela Trestného zákona odstraňuje slabé miesta v kontrole dodržiavania ochranných liečení ambulantnou formou pri psychiatrických pacientoch, ktorí môžu byť pre spoločnosť nebezpeční. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla na sociálnej sieti v súvislosti s legislatívnym návrhom, ktorý mal byť predmetom jednej z dnešných mimoriadnych schôdzí parlamentu.



Bratislava - Jeden bod navrhovanej novely Trestného zákona je v rozpore s Ústavou. Poslanci by ho mali z materiálu vypustiť. Upozornil na to verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová pripevnila predpoludním stuhy na bojové zástavy desiatim vojenským útvarom Ozbrojených síl. Slávnostný ceremoniál sa uskutočnil na prednom nádvorí Prezidentského paláca.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (uprostred) pripína stuhu na bojovú zástavu počas slávnostného ceremoniálu na prednom nádvorí Prezidentského paláca v Bratislave 7. septembra 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Prvé stíhacie lietadlo F-16 pre Slovensko je vyrobené, produkcia ďalších 13 pokračuje podľa plánu. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany Mária Precner.

Na snímke prvé americké stíhacie lietadlo F-16 slovenskej armády, ktoré predstavili dočasnému ministrovi obrany SR Martinovi Sklenárovi vo fabrike v americkom meste Greenville v Južnej Karolíne v stredu 6. septembra 2023.
Foto: TASR - MO SR


Washington/Moskva - Rusko, ktoré už vyše 560 dní vedie masívnu vojenskú agresiu voči Ukrajine, odsúdilo avizovaný zámer Spojených štátov dodať Kyjevu muníciu obsahujúcu ochudobnený urán. Podľa ruského veľvyslanectva vo Washingtone ide o prejav "nehumánnosti".



Rostov nad Donom/Moskva - Viacero výbuchov hlásili v noci na dnes v meste Rostov nad Donom, v ktorom sa nachádza veliteľstvo južného vojenského okruhu ruskej armády. Podľa gubernátora Rostovskej oblasti Vasilija Golubeva na mesto zaútočili dva ukrajinské drony, ktoré zostrelila protivzdušná obrana.



Kyjev - Ruský dronový útok poškodil prístavnú infraštruktúru, silo s obilím a administratívnu budovu v okrese Izmajil v juhoukrajinskej Odeskej oblasti. Dnes to uviedol tamojší gubernátor Oleh Kiper.



Bukurešť - Ruské útoky na ukrajinské prístavy na Dunaji spomalia vývoz obilia, je preto potrebné posilniť iné trasy. Uviedol to rumunský prezident Klaus Iohannis.



Brusel - Nič nenaznačuje, že by Rusko úmyselne zaútočilo na Rumunsko, členskú krajinu Severoatlantickej aliancie. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg po tom, ako sa v Rumunsku našli úlomky zariadenia a tamojšie úrady zisťujú, či nejde o zvyšky ruského dronu.

Na snímke generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Budapešť - Predseda maďarského Národného zhromaždenia László Kövér spochybnil vstup Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie z hľadiska posilnenia bezpečnosti Európy. Vyplýva to z rozhovoru pre server mandiner.hu. Zapojenie týchto dvoch krajín do Severoatlantickej aliancie podľa názoru Kövéra v skutočnosti neposilňuje, ale oslabuje bezpečnosť Európy.



Brusel - Podpredsedníčka Európskeho parlamentu Katarina Barleyová vyzvala na pomoc členským štátom EÚ Bulharsku a Grécku, ktoré v posledných dňoch postihli silné búrky a záplavy.



Berlín - Šéf Mníchovskej bezpečnostnej konferencie Christoph Heusgen sa vyslovil za rozšírenie skupiny najvyspelejších demokracií G7, aby si toto fórum zachovalo svoj význam. Heusgen tvrdí, že k skupine by sa mohli pridať krajiny ako Austrália a Južná Kórea, čím by sa "zvýšil jej vplyv".



Luxemburg - Na základe revidovaných údajov, ktoré dnes zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat, ekonomika eurozóny v 2. štvrťroku 2023 po úprave o sezónne vplyvy vzrástla medzikvartálne len o 0,1 % a nie o 0,3 %, ako naznačil predchádzajúci odhad.



Tel Aviv - Izrael po prvýkrát sprístupnil verejnosti množstvo dokumentov, videozáznamov a zvukových nahrávok z jomkipurskej vojny. Stalo sa tak 50 rokov po tomto konflikte.