Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 11. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 11. septembra 2023 - 11.45 h.

Bratislava - Poslanci Národnej rady SR nebudú rokovať o vládnom návrhu novely zákona o pobyte cudzincov, ktorá mala riešiť zmeny pri vydávaní potvrdení pre cudzincov. Poslancom sa dnes ani na druhý pokus nepodarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu, na ktorej mali o zákone rokovať.

- Predseda parlamentu Boris Kollár následne schôdzu ukončil. Kritizoval tiež poslancov, ktorí nepodporili otvorenie mimoriadnej schôdze.



Bratislava - Priemyselná produkcia SR v júli 2023 medziročne poklesla o 5,3 %. Bol to už piaty mesiac od začiatku roka s pomalším medziročným výkonom. Medzimesačne (oproti júnu 2023) po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia znížila o 2,6 %. Bilanciu prvého prázdninového mesiaca ovplyvnili celozávodné dovolenky niektorých veľkých podnikov. Informoval o tom Štatistický úrad SR.



Bratislava - Výhľad priemyslu na nadchádzajúce mesiace naďalej nie je optimistický. Vojna na Ukrajine, rekordne vysoká inflácia, ale aj efekty uťahovania menových podmienok na viacerých významných exportných trhoch slovenských priemyselníkov by mohli stále nahlodávať kondíciu viacerých odvetví slovenského priemyslu. Uviedol to analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák v komentári k údajom o júlovej priemyselnej produkcii, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Adriána Hudecová


Bratislava - Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa priebežne plní úsporné opatrenia, ktoré jej nariadilo Ministerstvo zdravotníctva SR na zvrátenie rastu jej dlhu. Pre TASR to potvrdil komunikačný odbor rezortu.



Bratislava - Tretina rodín považuje skĺbenie osobného a pracovného života za náročné a takmer polovica pracujúcich rodičov žije vo finančnom strese. Medzi najnáročnejšie výdavky spojené so starostlivosťou o deti patria mimoškolské aktivity, oblečenie a základné potreby. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu portálu Kariéra.sk, do ktorého sa zapojilo 4325 respondentov.



Bratislava - Národná diaľničná spoločnosť pristúpila k zmene obchodných podmienok pri nákupe elektronickej diaľničnej známky. Najvýznamnejšou zmenou je, že pôvodný 15-minútový interval na opravu akéhokoľvek údaju zadaného pri nákupe známky sa oddnes výrazne predlžuje. Po novom je možné oznámiť opravu napríklad chybne zadaného evidenčného čísla vozidla až do konca daného kalendárneho dňa.



Bratislava - Vírusová nálož nového koronavírusu v odpadových vodách v 35. kalendárnom týždni mierne stúpla v Bratislavskom, Trnavskom, Trenčianskom, Nitrianskom, Prešovskom a Košickom kraji.



Pchjongjang/Soul - Severokórejský vodca Kim Čong-un dnes pravdepodobne vycestoval špeciálnym vlakom do ruského mesta Vladivostok. Pre juhokórejskú agentúru Jonhap to uviedli dva nemenované zdroje vlády v Soule.

- Ruský prezident Vladimir Putin sa chce podľa nemenovaných zdrojov dohodnúť s Kimom na dodávkach delostreleckých granátov a protitankových striel.

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a vodca Severnej Kórey Kim Čong-un si podávajú ruky počas stretnutia v ruskom Vladivostoku 25. apríla 2019.
Foto: TASR/AP


Frankfurt - Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková nečakane zavítala do Kyjeva, kde bude rokovať o pomoci Ukrajine a jej snahe o členstvo v Európskej únii.



Kyjev/Londýn - Ukrajinské mesto Kryvyj Rih bolo v noci na dnes a aj dnes ráno vystavené náletom dvoch rojov samovražedných dronov, uviedla britská stanica BBC. Útoky sa zaobišli bez obetí a zranených.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Moskva - Rusko tvrdí, že zničilo v noci na dnes v Belgorodskej oblasti dva ukrajinské drony. Obete hlásené neboli, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.



Hanoj – USA a Vietnam spoločne varovali pred "hrozbou použitia sily" v oblasti Juhočínskeho mora, ktoré je predmetom dlhodobých sporov.



Rabat – Záchranári v Maroku bojujú s časom v snahe vyslobodiť spod trosiek ľudí, ktorí mohli prežiť piatkové ničivé zemetrasenie s magnitúdou 6,8. Rabat akceptoval ponuku na pomoc od Španielska, Británie, Kataru a Spojených arabských emirátov, ale ochotu pomôcť vyjadrili aj mnohé ďalšie krajiny. Počet potvrdených obetí sa v včera zvýšil na 2122 mŕtvych a 2421 zranených.



Washington/Praha - Rusko a Spojené štáty pokračujú v rokovaniach o výmene väzňov, v rámci ktorých sa spomínajú aj mená opozičných politikov odsúdených v Rusku vrátane Alexeja Navaľného. Podľa stanice Rádio Sloboda to napísal denník Wall Street Journal.