Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 12. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 12. septembra 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Takmer 470 miliónov eur z Modernizačného fondu podporí ekologizáciu spoločností U. S. Steel Košice, Duslo Šaľa, Mondi SCP, Slovnaft, Rona a Danucem Slovensko. Informovali o tom dopoludnia minister životného prostredia Milan Chrenko a minister hospodárstva Peter Dovhun po vyhodnotení schémy na dekarbonizáciu priemyslu.

Na snímke uprostred minister životného prostredia SR Milan Chrenko, vľavo minister hospodárstva SR Peter Dovhun a vpravo generálny riaditeľ sekcie zmeny klímy a ochrany ovzdušia Milan Zvara počas tlačovej konferencie Ministerstva životného prostredia SR a Ministerstva hospodárstva SR na tému Zelená investícia za takmer pol miliardy eur podporí šesť slovenských podnikov s najvyššou produkciou skleníkových plynov, v priestoroch Ministerstva životného prostredia 12. septembra 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Bratislava - Stavebná produkcia v júli 2023 dosiahla 612 miliónov eur a medziročne narástla o 3 %. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa v porovnaní s júnom 2023 zvýšila o 2,5 %. Informoval o tom Štatistický úrad.



Bratislava - Na cestách by malo pribudnúť 279 stacionárnych radarov a analytických kamier na automatizované odhaľovanie niektorých dopravných priestupkov. Ministerstvo vnútra už vyhlásilo verejné obstarávanie v hodnote 72,7 milióna eur bez DPH.



Bratislava - Strana SaS predstavila 100 opatrení v zdravotníctve, ktoré by v prípade účasti vo vláde chcela presadiť prvých 100 dní. Líder strany Richard Sulík zdôraznil, že ide o konkrétne kroky, pričom každý ihneď o niečo zlepší stav rezortu.



Bratislava - Bývalý minister Ivan Šimko by chcel po voľbách prevziať vedenie KDH. Svoje sily a skúsenosti chce ponúknuť na povolebnom sneme.

Na snímke bývalý minister vnútra SR Ivan Šimko.
Foto: TASR Pavol Zachar


Košice - Vedenie košických oceliarní U. S. Steel a odbory sa dohodli na motivačnom programe na ukončenie pracovného pomeru u časti zamestnancov. Tí, ktorí si podajú žiadosť v termíne od 7. do 14. septembra, môžu skončiť pracovný pomer dohodou, pričom jednorazová odmena závisí od počtu odpracovaných rokov a je podstatne vyššia, ako hovorí zákon.



Bratislava - Na najvyšších horách na Slovensku je v týchto dňoch zaznamenávané extrémne teplé počasie. Lomnický štít zaznamenal tri dni za sebou priemernú dennú teplotu nad desať stupňov Celzia. Informoval o tom dopoludnia Slovenský hydrometeorologický ústav.



Bratislava - Polícia počas včerajšieho prenasledovania posádky migrantov vo Veľkých Levároch použila aj varovné výstrely. Podarilo sa jej zachytiť 11 nelegálnych migrantov. Medzi nimi bola aj jedna žena a dve deti.



Bratislava - Polícia neeviduje žiadne narušenie verejného poriadku ani spáchanie trestného činu migrantmi. V prípade podozrenia na protiprávnu činnosť je pripravená konať. Upozornila tiež na manipulatívne videá, ktoré sa šíria sociálnymi sieťami a snažia sa šíriť paniku a strach s cieľom vlastného prospechu.



Bratislava - Pri kontakte s migrantmi je dôležité vyhnúť sa stereotypom na základe ich vzhľadu, národnosti alebo náboženstva. A to aj napriek tomu, že ľudia môžu z ich prítomnosti v našej krajine pociťovať obavy. Uviedla to sociálna psychologička z Ústavu výskumu sociálnej komunikácie Slovenskej akadémie vied Barbara Lášticová.



Vladivostok - Ruský prezident Vladimir Putin dnes označil za chybu rozhodnutie Sovietskeho zväzu vyslať v čase studenej vojny tanky do Maďarska a Československa. "Bola to chyba," uviedol Putin vo Vladivostoku v odpovedi na otázku o vnímaní Ruska ako koloniálnej mocnosti v dôsledku rozhodnutia Moskvy poslať v roku 1956 tanky do Maďarska a v roku 1968 do Československa.



Heilbronn - Jednu obeť a dvoch zranených si vyžiadal požiar, ktorý včera vypukol v domove pre seniorov v meste Heilbronn v nemeckej spolkovej krajine Bádensko-Württembersko.



Soul - Juhokórejské ministerstvo obrany sa domnieva, že severokórejský vodca Kim Čong-un svojím obrneným súkromným vlakom v skorých ranných hodinách vstúpil na územie Ruska, kde sa má stretnúť s prezidentom Vladimirom Putinom.

- Vlak s Kim Čong-unom vstúpil na územie Ruska, potvrdila ráno ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti. O Kimovom príchode do Ruska už predtým informovalo aj juhokórejské ministerstvo obrany.



Londýn - Vo veku 79 rokov zomrel britský vedec Ian Wilmut, ktorý v roku 1996 naklonoval ovcu Dolly. Tento prvý živočích naklonovaný z dospelej bunky cicavca znamenal veľký prielom vo výskume kmeňových buniek.

Škótsky vedec Ian Wilmut v kostole svätého Pavla vo Frankfurte nad Mohanom v pondelok 14. marca 2005.
Foto: TASR/AP


Faro - Portugalská futbalová reprezentácia deklasovala vo včerajšom zápase kvalifikácie ME 2024 súpera z Luxemburska 9:0 a dosiahla najvyššie víťazstvo v histórii.