Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 13. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 13. septembra 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Mimoriadna situácia v súvislosti s ochorením COVID-19 sa skončí 15. septembra o 6.00 h. Návrh na jej odvolanie schválila vláda.



Bratislava - Vláda odpustí samosprávam pôžičky, ktoré získali od štátu ešte počas pandémie koronavírusu v celkovej výške takmer 152 miliónov eur. Vládny kabinet schválil návrh Ministerstva financií na zníženie štátnych finančných aktív v tejto sume, čím príslušná pohľadávka voči mestám a obciam zanikne. Rezort financií to má zabezpečiť do konca októbra tohto roka.



Bratislava - Kompenzácie štátu pre dodávateľov energií by sa mali znížiť. Vyplýva to z nariadenia, ktoré schválila vláda. Štát doteraz kompenzoval dodávateľom rozdiel medzi zastropovanou cenou energií pre regulovaných odberateľov a cenou stanovenou Úradom pre reguláciu sieťových odvetví. Nariadenie mení spôsob výpočtu tak, že viac zohľadňuje aktuálne nižšie ceny energií na trhoch.



Bratislava - Ministerstvo hospodárstva pripravilo návrh opatrení vo všeobecnom hospodárskom záujme na zabezpečenie bezpečnosti, pravidelnosti, kvality a ceny dodávok elektriny na Slovensku v roku 2024. Cieľom návrhu je zabrániť negatívnemu vplyvu vysokého nárastu cien elektriny na odberateľov z domácností. Cena elektriny by sa tak v budúcom roku nemala výraznejšie meniť.

Na snímke dočasne poverený minister hospodárstva SR Peter Dovhun počas 15. rokovania Vlády SR v Bratislave v stredu 13. septembra 2023.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Ústavný súd odmietol ústavnú sťažnosť Mariana Kočnera v prípade odpočúvania porád s jeho obhajcami vo väzbe. Advokát Marek Para avizuje podanie sťažnosti na Európsky súd pre ľudské práva.



Bratislava - Vláda schválila firme Mubea Tailored Products investičnú pomoc 19,92 mil. eur, ktorú firma žiada na podporu výstavby nového výrobného závodu na automobilové diely v lokalite Veľká Ida.



Bratislava - Bratislavská Devínska Kobyla bude od januára prírodnou rezerváciou. Bude mať 651 hektárov. Stupeň ochrany sa tam zvýši na najvyšší, piaty. Vláda schválila aj zonáciu Národného parku Slovenský kras. Jeho výmera sa zvýši na 35.522 hektárov.



Bratislava - Štatistický úrad informoval, že priemysel zaznamenal v júli 2023 medziročný pokles tržieb o 8,7 percenta. Podľa úradu klesla počas júla 2023 aj zamestnanosť, pričom medziročný pokles počtu zamestnancov sa prejavil v siedmich z desiatich sledovaných odvetví ekonomiky. Priemysel mal medziročne nižší stav zamestnancov o 0,5 percenta, zamestnanosť v tomto odvetví klesá už 17 mesiacov s výnimkou tohtoročného marca.



Bratislava - Opozičný Smer-SD vyzval vládu, aby obnovila kontrolu na hraniciach s Maďarskom. Predseda strany Robert Fico avizoval, že ak vláda nezavrie hranice, oslovia ostatné opozičné strany a budú iniciovať aj mimoriadnu schôdzu Národnej rady. Tlačovú konferenciu Smeru-SD narušil líder hnutia OĽANO a priatelia Igor Matovič, ktorý sa dostal do konfliktu s exministrom vnútra Robertom Kaliňákom (Smer-SD).



Bratislava - Hnutie Sme rodina kritizuje podstav a podmienky v Policajnom zbore. Premiéra Ľudovíta Ódora povereného vedením rezortu vnútra vyzvalo, aby nariadením ministra určil maximálnu výšku rizikového príplatku aj príspevku na bývanie pre policajtov na 500 eur, ako to umožňuje zákon.



Košice - Do Košíc prichádza nový letecký dopravca. Na pravidelnej linke Zürich - Košice - Zürich bude od 27. marca 2024 lietať švajčiarska letecká spoločnosť Swiss International Air Lines.



Brusel - Európska únia je za "spravodlivú" zelenú tranzíciu, uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v prejave o stave Únie. Zároveň prisľúbila antisubvenčné vyšetrovanie elektrických vozidiel prichádzajúcich do Únie z Číny.

- Predsedníčka upozornila, že šírenie dezinformácií, zdieľanie škodlivého obsahu či hrozba zásahu do súkromia predstavujú v súčasnosti najväčšie výzvy spojené s internetom.

- Informovala, že Európska komisia zorganizuje medzinárodnú konferenciu zameranú na boj proti pašovaniu ľudí. Zdôraznila, že prišiel čas skoncovať s týmto zločineckým biznisom.

- V prejave tiež uviedla, že podpora Európskej únie pre Ukrajinu bude pokračovať tak dlho, ako to bude potrebné.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin a severokórejský vodca Kim Čogn-un začali oficiálne bilaterálne rokovania, po prehliadke odpaľovacích a raketových zariadení na kozmodróme Vostočnyj.

Ruský prezident Vladimir Putin a severokórejský vodca Kim Čogn-un
Foto: TASR/AP