Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 14. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 14. septembra 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Je pravdepodobné, že z iniciatívy poslancov za Smer-SD alebo OĽANO ešte do volieb prebehnú mimoriadne schôdze parlamentu, fyzické potýčky ich členov však v parlamente nehrozia. V TASR TV to povedal predseda parlamentu Boris Kollár.



Bratislava - Ak by sa voľby do Národnej rady konali na začiatku septembra, vyhrala by ich strana Smer-SD so ziskom 22 percent hlasov. Do parlamentu by sa dostalo šesť strán, resp. hnutí. Vyplýva to z prieskumu NMS Market Research Slovakia pre denník Sme. Na druhom mieste skončilo PS, ktoré by volilo 18,1 percenta opýtaných, treťou najpreferovanejšou stranou v prieskume bol Hlas-SD, získal by 11,4 percenta hlasov. Nasleduje hnutie Republika, ktorému by dalo hlas 8,3 percenta respondentov a SNS so 7,3 percenta. Do parlamentu by sa dostalo aj hnutie Sme rodina, ktoré by volilo 5,8 percenta.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Bratislava - Krivka medziročnej inflácie je od marca tohto roku v zostupnej fáze. V auguste 2023 sa pod vplyvom spomalenia rastu cien potravín a nákladov na bývanie dostala na hodnotu 8,9 %, čo je najnižšia hodnota od februára 2022.



Bratislava - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek navrhol uložiť exšéfovi TV Markíza a exministrovi hospodárstva Pavlovi R. súhrnný trest väzenia minimálne v trvaní 21 rokov. Uviedol to vo svojej záverečnej reči pred senátom Mestského súdu Bratislava I. Pavol R. čelí obžalobe z prípravy vraždy bývalej spoločníčky v TV Markíza Sylvie Klaus-Volzovej.



Bratislava - Policajti v súvislosti s prípadom 22-ročnej študentky, ktorá bola nezvestná, dnes zadržali podozrivú osobu. TASR o tom informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff.



Moskva - Severokórejský vodca Kim Čong-un pozval ruského prezidenta Vladimira Putina na návštevu Kórejskej ľudovodemokratickej republiky. Ruský prezident jeho pozvanie prijal, informovala dnes juhokórejská agentúra Jonhap.

Na tejto fotografii, ktorú poskytla severokórejská vláda, vľavo severokórejský vodca Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin si podávajú ruky pred ich prejavom na kozmodróme Vostočnyj, streda 13. septembra 2023.
Foto: TASR/AP


Soul - Juhokórejský minister pre zjednotenie Kim Jong-ho vyjadril "hlboké" obavy z vojenskej spolupráce a možného obchodu so zbraňami medzi Severnou Kóreou a Ruskom, ktorých lídri Kim Čong-un a Vladimir Putin sa včera zišli na rokovaniach na ruskom Ďalekom východe.



Tokio - Japonsko varovalo pred porušením rezolúcií OSN zakazujúcich akékoľvek dohody so Severnou Kóreou, ktoré by sa týkali dodávok zbraní. Varovanie zaznelo po tom, čo sa šéf Kremľa Vladimir Putin stretol so severokórejským vodcom Kim Čong-unom a naznačil možnosť rozvoja vzájomnej vojenskej spolupráce.



Jevpatorija - K mohutným explóziám došlo v noci na dnes po dronovom útoku v blízkosti mesta Jevpatorija na anektovanom polostrove Krym. Ruská armáda útok bezprostredne nepotvrdila, ale informovala, že protivzdušná obrana počas noci zostrelila celkovo 11 dronov.



Kyjev - Ukrajinské letectvo predpoludním informovalo o zničení 17 z celkove 22 ruských dronov.



Washington/Kyjev - Americké ministerstvo obrany vyšle na Ukrajinu tím, ktorého úlohou bude sledovať použitie vojenskej pomoci poskytnutej Kyjevu. Na tento krok americkú vládu už dlhšie vyzývali republikánski členovia Kongresu.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Praha - Vrchný súd v Prahe na neverejnom zasadnutí rozhodol o odvolaní štátneho zástupcu Jaroslava Šarocha proti rozhodnutiu prvostupňového súdu v kauze Farmy Čapí hnízdo. Podľa stanice ČT24 z procesného postupu vyplýva, že odvolací súd zrejme vrátil prípad na opätovné konanie



Gaza - Životy najmenej piatich Palestínčanov a 19 zranených si včera vyžiadali násilnosti, do ktorých prerástlo zhromaždenie usporiadané pri príležitosti výročia odsunu Izraela z pásma Gazy v roku 2005. Podľa očitých svedkov a izraelskej armády počas násilností vybuchol pravdepodobne ručný granát, ktorý mal pri sebe jeden z demonštrantov.



Peking - Čína dnes varovala pred poškodením obchodných a hospodárskych vzťahov s Európskou úniou v dôsledku plánovaného vyšetrovania čínskych štátnych dotácií pre elektromobily zo strany Európskej komisie.



Naí Dillí - India obmedzila verejné zhromaždenia a zatvorila niektoré školy vo zväzovom štáte Kérala po tom, ako tam dvaja ľudia zomreli na nebezpečný vírus nipah.