Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 22. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 22. septembra 2023 - 11.45 h.



New York/Bratislava - Slovenské prezidentka Zuzana Čaputová otvorila včera na pôde OSN sprievodné podujatie v rámci globálnej iniciatívy pre boj s detskou rakovinou. Jeho organizátorom bolo slovenské ministerstvo zdravotníctva v spolupráci so Svetovou zdravotníckou organizáciou a inými partnermi.



Bratislava - Slovenský pozemkový fond by v roku 2024 mal skončiť hospodárenie s prebytkom na úrovni 10,13 milióna eur, v roku 2025 v hodnote 7,95 milióna eur a v roku 2026 vo výške 5,86 milióna eur. Vyplýva to z návrhu rozpočtu fondu, ktorý do skráteného medzirezortného pripomienkového konania predložilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.



Bratislava - Ministerstvo spravodlivosti SR navrhuje zmeny v zákone o európskom zatýkacom rozkaze. Týkajú sa napríklad postupu súdu v prípade, že si obvinený nevyzdvihol predvolanie. Legislatíva je momentálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní.



Bratislava - Súčasný model núdzových zásob ropy a ropných výrobkov síce zabezpečuje zásoby týchto komodít v požadovanom množstve, nastavený je však zložito a netransparentne. Bez aktívneho vstupu súkromného sektora by bol podľa Najvyššieho kontrolného úradu SR nefunkčný. Informovala o tom hovorkyňa úradu Daniela Bolech Dobáková na základe kontroly v Správe štátnych hmotných rezerv.



Bratislava - Kancelárie Úradu komisára pre deti v Košiciach a Prešove sa budú špecializovať aj na riešenia v oblasti detskej chudoby a marginalizovaných skupín. Pre TASR to potvrdili z úradu komisára, ktorý nedávno otvoril nové detašované pracoviská v Košiciach, Zvolene, Ružomberku a Trenčíne. Okrem nich sú pracoviská zaoberajúce sa ochranou práv dieťaťa dostupné v Bratislave a Prešove.



Bratislava - Líder hnutia OĽANO a priatelia Igor Matovič podal trestné oznámenie na exministra vnútra za Smer-SD Roberta Kaliňáka a ďalších v súvislosti s minulotýždňovým incidentom počas tlačovej konferencie Smeru-SD.



Kyjev - Trinásť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom útoku na meste Kurachove západne od východoukrajinského mesta Doneck. V noci na dnes to uviedol miestny predstaviteľ, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

- Ukrajinská armáda zaznamenala pokrok v Záporožskej oblasti na juhu krajiny, kde sa dostala za posledné ruské obranné línie. Uviedli to experti z amerického Inštitútu pre štúdium vojny.



New York - Rusko bolo terčom kritiky na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN i v Bezpečnostnej rade OSN a jeho medzinárodná izolácia z dôvodu vojny na Ukrajine pokračuje. Uviedla to nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková.



Kyjev - Ďalšia loď s obilím vyplávala z ukrajinského prístavu Čornomorsk a mieri do Egypta. Oznámil to ukrajinský minister dopravy Olexadr Kubrakov. Od júlového odstúpenia Moskvy od obilnej dohody ide o druhé plavidlo s obilím, ktoré vyplávalo z Čornomorsku napriek ruskej námornej blokáde Čierneho mora.



New York - Viac než 10.000 ľudí bolo v Arménmi obývanom azerbajdžanskom odštiepeneckom regióne Náhorný Karabach násilne vysídlených vrátane žien, detí a starších ľudí, ktorí sú nútení bez jedla žiť pod holým nebom, uviedol včera arménsky minister zahraničných vecí Ararat Mirzojan.

- Arménsko obvinilo Azerbajdžan z "etnických čistiek a masových zverstiev" voči arménskej populácii v Karabachu. Azerbajdžan tento región v priebehu utorka a stredy vojensky obsadil.

Na snímke z videa zverejneného tlačovou službou ruského ministerstva obrany vo štvrtok 21. septembra 2023 ruské mierové sily pomáhajú etnickým Arménom dostať sa do tábora neďaleko Stepanakertu v Náhornom Karabachu.
Foto: TASR/AP


New York - Srbský prezident Aleksandar Vučič včera zosmiešnil chorvátskeho prezidenta Zorana Milanoviča, ktorý v New Yorku žiadal Valné zhromaždenie OSN, aby uznalo nezávislosť Kosova. Zároveň kritizoval medzinárodné spoločenstvo, že nemá rovnaké kritériá pre územnú celistvosť Srbska a Ukrajiny.



Rím - Vyše 50 ľudí bolo zadržaných pri najnovšom zásahu talianskych bezpečnostných zložiek proti zločineckej organizácii 'Ndrangheta.



Bratislava - Slovenský šprintér Ján Volko daroval Múzeu svetovej atletiky tretry, v ktorých triumfoval na halových majstrovstvách Európy v Glasgowe v roku 2019. Spoločne s jeho štartovým číslom z halových ME 2017, kde vybojoval striebro, budú súčasťou výstavy pri príležitosti halových MS 2024.