Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 25. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 25. septembra 2023 - 11.45 h.


Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová vyzýva Slovákov, aby sa zúčastnili na septembrových parlamentných voľbách. "Nestrácajme nádej a nehľadajme dokonalosť na volebných lístkoch. V sobotu to bude v našich rukách," uviedla na sociálnej sieti.



Bratislava - Na zmenu zdravotnej poisťovne zostáva posledných pár dní. Ľudia tak môžu urobiť do konca septembra. Vybrať si môžu medzi štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a súkromnými zdravotnými poisťovňami Dôvera a Union. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou apeluje na poistencov, aby boli obozretní.



Bratislava - Finančná správa počas letnej kontrolnej akcie Horúce leto 2, zameranej na kontrolu dodržiavania zákona o používaní elektronických pokladníc, uskutočnila spolu 1294 kontrolných nákupov. Porušenie zákona zistila v 736 prípadoch, čo predstavovalo 57 percent kontrolovaných prevádzok. Uložili za to sankcie v súhrnnej výške 180.010 eur.

Na snímke zľava generálny riaditeľ sekcie boja proti podvodom a analýzy rizík Finančnej správy (FS) Rastislav Gábik a prezident Finančnej správy (FS) Jiří Žežulka počas tlačovej konferencie na tému Výsledky kontrolnej akcie Horúce leto 2 v Bratislave 25. septembra 2023.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Podľa Štatistického úradu celková hodnota objemu nákladnej prepravy v júli 2023 dosiahla 19,1 milióna ton tovaru, čo predstavovalo medziročný nárast o 3,4 percenta. Medziročné zvýšenie prepravných objemov nastalo prvýkrát od júla 2022.



Bratislava - Pár dní pred voľbami má väčšina strán problémy s transparentnosťou kampane. Najlepšie obstáli Progresívne Slovensko, SaS a KDH, najhoršie Smer-SD, hnutie OĽANO a priatelia s Kresťanskou úniou. Vyplýva to z hodnotenia organizácie Transparency International Slovensko.



Bratislava - O povolení obnovy konania, ktoré žiadajú odsúdení v kauze vraždy Ľudmily Cervanovej, súd zatiaľ nerozhodol. Dnešné verejné zasadnutie súd zrušil, ďalší termín určí dodatočne.



Bratislava - Ministerstvo vnútra zriadilo infolinku pre voličov. Dostupná je od pondelka, aj v deň volieb, teda 30. septembra. Jej služby môžu občania využiť na číslach 02/48592317 a 02/48592312.



Kornidzor - Do Arménska dorazila prvá skupina obyvateľov Náhorného Karabachu, ktorí boli v dôsledku minulotýždňovej ozbrojenej eskalácie s Azerbajdžanom nútení opustiť svoje domovy v tejto prevažne Arménmi obývanej enkláve. Sanitky v sprievode lekárov a zdravotníkov Červeného kríža údajne z Karabachu do Arménska previezli aj 23 ťažko zranených ľudí. Do včerajšieho večera prešlo z Azerbajdžanu 377 "násilne vysídlených osôb".

Na snímke z videa zverejneného tlačovou službou ruského ministerstva obrany vo štvrtok 21. septembra 2023 ruské mierové sily pomáhajú etnickým Arménom dostať sa do tábora neďaleko Stepanakertu v Náhornom Karabachu.
Foto: TASR/AP


Budapešť - Maďarské ministerstvo vnútra zverejnilo návrh zákona, ktorý by posilnil verejnú bezpečnosť a boj proti migrácii. Okrem iného z neho vyplýva, že by sa do ochrany maďarských hraníc mali zapojiť aj členovia tzv. občianskej stráže.



Moskva - Pri ukrajinskom dronovom útoku na mesto Kursk na juhu Ruska bolo poškodených niekoľko domov a administratívna budova. Dva ukrajinské drony boli zničené aj nad susednou Belgorodskou oblasťou, oznámili miestni gubernátori.



Priština - Policajná blokáda dediny Banjska v okrese Leposavič na severe Kosova naďalej trvá, uviedli srbské i kosovské médiá, ktoré situáciu v oblasti po ozbrojených potýčkach označili za pokojnú, ale napätú.



New York - Calgary Flames zvíťazilo v prípravnom zápase proti Vancouveru Canucks vysoko 10:0. Troma asistenciami prispel k triumfu slovenský hráč Adam Ružička.

- Za Colorado Avalaneche si odbil premiéru Tomáš Tatar, jeho tím prehral s Minnesotou Wild 3:4. Tatar zaznamenal plusový bod, tri body a obdržal aj trest za hrubosť.

- Prehral aj Washington, ktorý v zostave s Martinom Fehérvárym podľahol Buffalu 3:4 pp a sn. Slovák zaznamenal strelu na bránu, dva bloky a päť hitov.

- V stretnutí medzi Anaheimom a Los Angeles (3:2 pp) nastúpili proti sebe Pavol Regenda a Martin Chromiak. Regenda mal plusový bod a šesť striel na bránu. Chromiak zaznamenal v tíme hostí mínusku a dve strely.

- V akcii boli aj Miloš Kelemen a Patrik Koch z Arizony, ktorá prehrala 0:7 s Dallasom.

- Adam Sýkora nastúpil za New York Rengers, ten nestačil na Boston v pomere 0:3.

- Ďalší Slovák Jakub Demek prehral v drese Vegas so San Jose 2:5.