Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 26. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 26. septembra 2023 - 11.45 h.


Bratislava - Hlasovací preukaz na voľbu mimo trvalého bydliska je možné vybaviť osobne najneskôr do piatka. Treba oň požiadať obec, v ktorej má volič trvalý pobyt. Hlasovať sa s ním dá kdekoľvek na Slovensku.



Bratislava - Medializovaná informácia o zavedení kontrol na hranici so Slovenskom zo strany Poľska nie je oficiálnym rozhodnutím. Uviedlo to dopoludnia Ministerstvo vnútra s tým, že s poľskou stranou komunikuje a prípadné prijaté opatrenia budú vopred komunikované.



Bratislava - Naša bezpečnosť a obrana bude musieť aj po víťazstve Ukrajiny už navždy myslieť na to, že konflikt je reálny, blízky a môže nás zasiahnuť. Minister obrany Martin Sklenár to uviedol dopoludnia v úvodnom príhovore 17. ročníka konferencie Slovenské bezpečnostné fórum.



Bratislava - Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini vyzval povereného premiéra Ľudovíta Ódora, aby dňom volieb nerezignoval na svoju pozíciu a až do menovania novej vlády riešil problémy krajiny. Podotkol, že stále nie je vyriešená otázka zdražovania, energií a ani migrácie.



Bratislava - Slovenská vláda musí do budúcna jasne zadefinovať jedného prierezového nositeľa agendy súvisiacej s klimatickou zmenou. Súčasné aktivity sú nedostatočné a bude preto potrebné prehodnotiť národne i európske ciele. Uviedol to predseda Najvyššieho kontrolného úradu Ľubomír Andrassy.



Bratislava - Už v druhej polovici tohto roka by mali vďaka klesajúcej inflácii reálne mzdy na Slovensku medziročne rásť v okolí 2 až 3 %. Podobný vývoj by mal pokračovať aj v nasledujúcich rokoch. Upozornila na to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.



Bratislava - Ochladenie finančného cyklu na Slovensku je citeľné. Poskytovanie úverov významne pribrzdilo tak u domácností, ako aj podnikov a momentálne už rastú stabilne jednociferným medziročným tempom. Konštatovala Národná banka Slovenska.



Bratislava - Sociálna poisťovňa zverejnila informácie a formulár vyhlásenia na uplatnenie odvodovej úľavy pre potravinárov. Za august a september zamestnávateľ-potravinár zaplatí poistné v plnej výške, Sociálna poisťovňa vyrovná poskytnutú štátnu pomoc formou takzvaných vratiek automaticky.



Bratislava - Prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava podal obžalobu na bývalého policajného prezidenta Petra K. Bol obvinený v auguste 2021. Podozrivý je zo zmarenia prebiehajúceho zásahu zadržiavania, ako aj vykonania trestnoprocesných úkonov s osobami Matejom Z. a Petrom P.

Na snímke Peter K.
Foto: TASR – Jaroslav Novák


Bratislava - Národná kriminálna agentúra zasahovala ráno v Nitrianskom kraji v rámci akcie "Bizoň". Pri akcii mala polícia podľa portálu Startitup zadržať bývalého šéfa nitrianskeho inšpektorátu práce.



Bratislava - Finančník Jaroslav Haščák odmieta, že by obsah jeho telefónu zaisteného políciou mohol byť podkladom pre dôvodné začatie trestného stíhania. Hovorí o politickom zneužívaní polície pred voľbami.



Varšava - Poľskí vyšetrovatelia potvrdili, že raketa, ktorá vlani v novembri zasiahla poľskú obec Przewodów a zabila dvoch ľudí, bola vypálená z Ukrajiny. Výbuch rakety v Poľsku podnietil obavy, že by rusko-ukrajinský konflikt mohol eskalovať aj za hranice Ukrajiny.



Stepanakert - Najmenej 20 obetí na životoch si vyžiadal výbuch v sklade pohonných hmôt v azerbajdžanskom odštiepeneckom regióne Náhorný Karabach, ku ktorému došlo včera vo večerných hodinách. Zranenia rôzneho stupňa pri nej utrpelo vyše 290 osôb.



Los Angeles - Vo veku 90 rokov zomrel včera britský herec David McCallum, známy z televíznych seriálov The Man From U.N.C.L.E. a NCIS - Námorný vyšetrovací úrad.



Bratislava - Vedenie hokejového klubu Slovan Bratislava odvolalo z funkcie hlavného trénera Jána Pardavého. Zareagovalo tak na zlý štart Slovana do novej sezóny Tipos extraligy, mužstvo prehralo tri zo štyroch duelov a inkasovalo 21 gólov.



Lima - Slovenský parastrelec Radoslav Malenovský sa stal majstrom sveta v peruánskej Lime. V ľubovoľnej malokalibrovke 3x40 zvíťazil s nástrelom 454,4 bodu.



Montreal – Slovenský hokejista Šimon Nemec sa strelecky presadil v nočnom prípravnom stretnutí NHL. Jeho New Jersey Devils triumfovalo na ľade Montrealu Canadiens v zostave s Jurajom Slafkovským 4:2.