Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 27. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 27. septembra 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Voľby do Národnej rady SR by v septembri vyhral Smer-SD so ziskom 20,6 percenta hlasov. Nasleduje hnutie Progresívne Slovensko s 19,8 percenta a Hlas-SD s 11,9 percenta. Do parlamentu by sa dostali aj koalícia OĽANO a priatelia, Za ľudí a Kresťanská únia (8,2 percenta), ktorá na vstup do parlamentu potrebuje najmenej sedem percent. Nasleduje Republika (7,6 percenta) a SaS so ziskom sedem percent hlasov. Do parlamentu by sa dostalo aj KDH (5,9 percenta) a SNS (5,7 percenta). Vyplýva to z prieskumu agentúry Ipsos pre Denník N.



Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová vystúpi dnes večer s príhovorom v RTVS v súvislosti so sobotnými parlamentnými voľbami.

Na archívnej snímke prezidetka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Cieľmi Akčného plánu Iniciatívy pre otvorené vládnutie v Slovenskej republike na roky 2024 - 2026 sú najmä vytváranie angažovanej komunity vzájomne prepojených lídrov a podporovateľov otvoreného vládnutia, podpora otvoreného vládnutia ako kultúry spravovania vecí verejných na všetkých úrovniach vládnutia a rozšírenie priestoru pre občiansku spoločnosť. Dokument dnes schválila vláda.



Bratislava - Slovenský plynárenský priemysel bude aj v budúcom roku v úlohe agenta rozdeľovať lacnejšiu elektrinu pre domácnosti od Slovenských elektrární distribútorom. Vyplýva to z návrhu na schválenie všeobecného hospodárskeho záujmu na zabezpečenie bezpečnosti, pravidelnosti, kvality a ceny dodávok elektriny pre domácnosti v Slovenskej republike v roku 2024 - fáza II, ktorý odobrila vláda.



Bratislava - Zneškodnenie nebezpečných odpadov v areáli Chemka Strážske na východe Slovenska sa uskutoční v dvoch fázach. Do konca roku 2024 má byť z lokality Ošipárne zneškodnených 150 ton nebezpečného odpadu. V druhom kole sa počíta s odstránením približne 5000 sudov s nebezpečným PCB odpadom z objektu Teplárne. Vyplýva to z uznesenia, ktoré schválila vláda na dnešnom rokovaní.



Bratislava/Kyjev - Slovenský minister školstva Daniel Bútora navštívil pred pár dňami Kyjev, kde s ukrajinským rezortným partnerom Oxenom Lysovým podpísal dodatok k dohode o spolupráci medzi oboma ministerstvami.

Na archívnej snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Daniel Bútora.
Foto: TASR Pavol Zachar


Bratislava - Jednota dôchodcov Slovenska vyzýva seniorov, aby sa zúčastnili na sobotných predčasných parlamentných voľbách. Pripája sa ta k výzve seniorských osobností. Do sobotného večera plánuje robiť kampaň na zvýšenie účasti seniorov vo voľbách.



Kežmarok - Na pracovisku Okresného súdu Poprad v Kežmarku sa začalo súdne pojednávanie s Kuffovcami v kauze, ktorá súvisí s medializovanými informáciami o podvodoch s pôdou a útokmi na farmárov. Všetci traja obžalovaní pred súdom vyhlásili, že sú nevinní. Čelia obžalobe z prečinu nebezpečného vyhrážania formou spolupáchateľstva.



Bratislava - V rebríčku Globálneho inovačného indexu, ktorý každoročne vydáva Svetová organizácia duševného vlastníctva, si Slovensko v roku 2022 polepšilo o jednu pozíciu a skončilo na 45. mieste zo 132 posudzovaných ekonomík. Naša krajina však dosahuje vo všetkých skúmaných oblastiach inovačného indexu nižšie výsledky ako európsky regionálny priemer, informoval Úrad priemyselného vlastníctva.



Bratislava - Sudca Mestského súdu Bratislava IV Marián Kurinec je vinný zo závažného disciplinárneho previnenia, ktorého sa dopustil nečinnosťou vo viacerých veciach. Disciplinárny senát Najvyššieho správneho súdu SR mu za to znížil plat o 70 percent na obdobie jedného roka.



Londýn - Nová sústredená ruská ofenzíva na Ukrajine je v súčasnosti podľa odhadov britských vojenských expertov menej pravdepodobná, uviedlo britské ministerstvo obrany. Podľa neho to vyplýva zo skutočnosti, že Rusko už teraz nasadzuje na frontovú líniu časti jednotiek, ktoré doposiaľ neboli nasadené do bojov.

Na snímke domy zničené počas bojov medzi ruskými a ukrajinskými ozbrojenými silami vidno v nedeľu 24. septembra 2023 na Ukrajine.
Foto: TASR/AP


Baku - Azerbajdžan oznámil, že počas jeho minulotýždňovej pozemnej ofenzívy v Arménmi obývanom regióne Náhorný Karabach zahynulo 192 azerbajdžanských vojakov a stovky ďalších utrpeli zranenia.

- Zdroje arménskych separatistov hovoria o 200 obetiach na životoch a najmenej 400 zranených.



Brusel - Krajiny EÚ by mali preukázať väčšiu súdržnosť v reakcii na migračnú krízu a viesť dialóg s krajinami pôvodu migrantov. Uviedla to predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová počas včerajšieho stretnutia s novinármi z tlačových agentúr združených v projekte Európska redakcia, ktorej súčasťou je aj TASR.