Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 28. septembra 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Volebná kampaň na Slovensku sa skončila, od polnoci plynie moratórium. Počas neho je podľa zákona o volebnej kampani zakázaná činnosť v prospech či neprospech kandidujúcich strán, hnutí a koalícií. Moratórium trvá až do skončenia hlasovania v deň volieb.

- Priebežné neoficiálne výsledky parlamentných volieb bude Štatistický úrad zverejňovať na portáli volbysr.sk v sobotu po 22.00 h., respektíve po uzavretí všetkých volebných miestností. Zverejnenie definitívnych výsledkov na webe volbysr.sk očakáva úrad po ich schválení štátnou volebnou komisiou, čo býva spravidla v nedeľu po obede.



Bratislava - Polícia vyšetruje nočný incident v bratislavskej Dúbravke, ktorý si vyžiadal jedného mŕtveho a ďalších štyroch zranených. Pri zásahu museli policajti použiť služobnú strelnú zbraň. Na Fedákovej ulici malo dôjsť k výbuchu v jednom z bytov a následne k streľbe. Na mieste udalosti sú naďalej viaceré policajné autá a policajti.

- Dvaja zranení po nočnej streľbe v bratislavskej Dúbravke zostali po operácii hospitalizovaní v Univerzitnej nemocnici Bratislava, tretieho po ošetrení prepustili domov.

Na snímke policajti a policajní technici prehľadávajú miesto streľby 28. septembra 2023 v bratislavskej Dúbravke.
Foto: TASR - Michal Svítok


Bratislava - Ekonomická nálada podnikateľov a spotrebiteľov na Slovensku sa v septembri 2023 oproti predchádzajúcemu mesiacu výraznejšie nezmenila. Sezónne upravený indikátor ekonomického sentimentu sa znížil len veľmi nepatrne, a to o 0,3 bodu na úroveň 91,9. Informoval o tom dopoludnia Štatistický úrad.



Bratislava - Aktuálne informácie z ekonomiky, analýzy, prognózy a množstvo dôležitých čísel na jednom mieste má priniesť nový internetový portál Inštitútu finančnej politiky Ministerstva financií. Nový web spustili analytici rezortu včera pri príležitosti 20. výročia od založenia inštitútu.



Bratislava - Ministerstvo obrany plánuje za financie z fondu USA obstarať 5000 útočných pušiek M4A1 s príslušenstvom v celkovej hodnote 17,37 milióna dolárov. Vyplýva to z informatívneho materiálu, ktorý rezort predložil na vládu.



Bratislava - Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Wlachovský sa včera zúčastnil na stretnutí ministrov zahraničných vecí krajín skupiny Central 5 vo Viedni. Stretnutiu dominovala pokračujúca ruská agresia proti Ukrajine. Wlachovský v tejto súvislosti zdôraznil, že v súčasnosti nie je čas na únavu z poskytovania pomoci Ukrajine.



Bratislava - Bratislavská Petržalka odkúpi za dva milióny eur tenisový areál pri Veľkom Draždiaku. Mestská časť tak získa možnosť zrevitalizovať roky zanedbané pozemky, ale aj regulovať developerskú výstavbu.



Ženeva - Svetová zdravotnícka organizácia vyjadrila pred blížiacou sa zimou znepokojenie nad nárastom počtu nových prípadov nákazy koronavírusom vo viacerých krajinách. V krajinách, ktoré organizácii nahlásili novonakazených, sa zvýšil počet hospitalizovaných s ochorením COVID-19 na jednotkách intenzívnej starostlivosti.



Kyjev - Rusko sa od anexie Krymského polostrova z roku 2014 dopustilo už prinajmenšom 534 trestných činov voči ukrajinskému kultúrnemu dedičstvu. Včera to uviedla Elmira Ablialimovová, projektová manažérka ukrajinského Krymského inštitútu strategických štúdií.



Washington - Pravdepodobnou príčinou havárie vrtuľníka na Aljaške, pri ktorej zahynul v roku 2021 český miliardár Petr Kellner a ďalší štyria ľudia, bola neschopnosť pilota vhodne zareagovať na zlú viditeľnosť. Uvádza sa to v správe, ktorú včera večer zverejnil americký Národný úrad pre bezpečnosť v doprave.



Jerevan - Líder separatistického Náhorného Karabachu Samvel Šahramanjan dopoludnia nariadil rozpustiť do konca roka všetky štátne inštitúcie. Vyhlásil tiež, že republika Náhorný Karabach od 1. januára 2024 prestáva existovať.

Etnickí Arméni z Náhorného Karabachu utešujú mladú ženu po príchode do Kornidzoru v regióne Syunik v Arménsku, utorok 26. septembra 2023.
Foto: TASR/AP


Taškent - Pri letisku v uzbeckom hlavnom meste Taškent došlo v noci na dnes k silnému výbuchu a následnému požiaru, ktorý si podľa miestnych úradov vyžiadal aj zatiaľ nespresnený počet zranených.



Soul - Severná Kórea zakotvila štatút jadrového štátu aj vo svojej ústave. Vo svojom prejave to oznámil vodca KĽDR Kim Čong-un.



New York - Slovenský hokejový útočník Juraj Slafkovský prispel gólom k triumfu Montrealu Canadiens v nočnom prípravnom zápase NHL nad Ottawu Senators 4:3. Devätnásťročný krídelník sa presadil v 15. minúte, keď z dorážky zvýšil na 2:0.