Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 29. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 29. septembra 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Hlasovací preukaz na voľbu mimo trvalého bydliska sa dá vybaviť osobne ešte počas dnešného dňa v úradných hodinách obce. Treba oň požiadať obec, v ktorej má volič trvalý pobyt. Hlasovať sa s ním dá kdekoľvek na Slovensku.

- Záujem o hlasovanie v predčasných parlamentných voľbách prejavilo zatiaľ 1737 väznených osôb. Voliť môžu väznené osoby so slovenským štátnym občianstvom a trvalým pobytom na Slovensku, ktoré v deň volieb dovŕšili 18 rokov a nemajú prekážku práva voliť.



Bratislava - Ministerstvo životného prostredia podporí z Programu Slovensko budovanie vodovodov a kanalizácií sumou vo výške takmer 160 miliónov eur. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval minister životného prostredia Milan Chrenko.



Bratislava - V sídle Styčného tímu pre integráciu síl NATO na Slovensku v bratislavských Vajnoroch včera slávnostne vztýčili španielsku vlajku. Od septembra sa totiž k tímu pripojil španielsky podplukovník Adolfo Lena Pajares.



Moskva - Šéf Kremľa Vladimir Putin podpísal výnos, ktorým sa 30. september - deň, keď došlo k anektovaniu štyroch oblastí na východe a juhu Ukrajiny - stáva pamätným dňom a v kalendári bude zapísaný ako Deň znovuzjednotenia.

- Ruský prezident Vladimir Putin poveril bývalého náčelníka štábu žoldnierskej Vagnerovej skupiny, plukovníka vo výslužbe Andreja Troševa, aby dozeral na prípravu dobrovoľníckych bojových jednotiek na Ukrajine.



Londýn - Žoldnieri z Vagnerovej skupiny sú opätovne nasadzovaní do bojov v okolí mesta Bachmut na východe Ukrajiny. Uviedlo to britské ministerstvo obrany, ktoré sa odvoláva na informácie tajných služieb.



Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán vyhlásil, že Európska únia zadržiava finančnú pomoc pre Maďarsko vo výške troch miliárd eur, pretože čaká na výsledky októbrových parlamentných volieb v Poľsku. Povedal to v pravidelnom piatkovom rozhovore pre stanicu Kossuth Rádió.



Štokholm - Švédsky premiér Ulf Kristersson si včera predvolal vedenie tamojšej armády i polície v snahe zastaviť vyčíňanie kriminálnych gangov po vlne násilia, ktoré si v krajine iba v priebehu septembra vyžiadalo najmenej 11 obetí na životoch.



Jerevan - Vláda v Jerevane dnes informovala, že na územie Arménska doteraz vstúpilo takmer 85.000 ľudí z odštiepeneckej enklávy Náhorný Karabach, ktorú minulý týždeň po bleskovej vojenskej operácii ovládol Azerbajdžan. Podľa oficiálnych, no neoveriteľných informácií v Karabachu do eskalácie žilo 120.000 etnických Arménov.

- Počet obetí pondelkového výbuchu v sklade pohonných látok v azerbajdžanskom odštiepeneckom regióne Náhorný Karabach vzrástol na 170. O novej bilancii informovali predpoludním tamojšie úrady citované agentúrou AFP.



Londýn - Bývalý americký prezident Donald Trump žaluje bývalého príslušníka britskej rozviedky MI6 a jeho konzultačnú firmu. Dnes o tom informovala agentúra DPA, ktorá sa odvolala na včera zverejnený súdny príkaz. Trump podáva žalobu na ochranu údajov proti spoločnosti Orbis Business Intelligence a na jej spoluzakladateľa Christophera Steela, ktorý predtým viedol oddelenie MI6 špecializujúce sa na Rusko.



Brazília - Najvyšší volebný súd v Brazílii zamietol žiadosť exprezidenta Jaira Bolsonara o zrušenie rozhodnutia z júla, ktorým mu táto inštitúcia zakázala pôsobiť v politike nasledujúcich osem rokov.

Bývalý prezident Jair Bolsonaro sa v piatok 30. júna 2023 rozpráva s novinármi po prílete na letisko v Brazílii v Brazílii.
Foto: TASR/AP


Luxemburg - Na základe rýchleho odhadu európskeho štatistického úradu Eurostat medziročné tempo rastu inflácie v eurozóne v septembri výrazne kleslo na 4,3 % z 5,2 % v auguste.



Viedeň - Členské štáty Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu požiadali včera Rusko o okamžité stiahnutie sa z obsadenej Záporožskej jadrovej elektrárne na juhovýchode Ukrajiny.

- Ukrajinu zvolili do Rady guvernérov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu spolu s ďalšími desiatimi štátmi, uvádza sa vo vyhlásení MAAE citovanom britskou stanicou BBC.



New York - Slovenský hokejový obranca Šimon Nemec prispel jednou asistenciou k triumfu New Jersey Devils v prípravnom zápase NHL na ľade New Yorku Rangers 3:2.