Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 2. októbra 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Víťazom predčasných parlamentných volieb sa stala strana Smer-SD, na druhom mieste skončilo Progresívne Slovensko. Za ním nasleduje Hlas-SD. Do parlamentu sa dostala aj koalícia OĽANO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí, ďalej KDH, SaS aj SNS.

- Prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes víťaza volieb poverí zostavením vlády. Smer-SD avizoval, že rokovania o zostavení vlády začne až po poverení.

- Ukrajina rešpektuje voľbu Slovákov v parlamentných voľbách a úspech strany, ktorá nesúhlasí s posielaním vojenskej pomoci Kyjevu. "Voľbu Slovákov rešpektujeme," povedal ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. "Je však ešte priskoro vyjadriť, ako výsledky volieb ovplyvnia postoj Slovenska," povedal. Podľa jeho slov Kyjev môže prvé závery robiť až po sformovanní vládnej koalície na Slovensku.

- Vláda na čele so Smerom-SD by mohla predstavovať výzvu pre NATO a ohroziť vojenskú pomoc SR pre Ukrajinu. Píšu o tom viaceré zahraničné médiá v reakcii na výsledky parlamentných volieb. TASR správu prevzala z webových stránok staníc BBC a CNN a portálu denníka The Guardian.

Na snímke uprostred predseda strany SMER-SD Robert Fico počas tlačovej konferencie v Bratislave 1. októbra 2023.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Bratislava - Obvinený Adam P. z kauzy vraždy študenta Daniela Tupého zostáva vo väzbe. Mestský súd Bratislava I o tom zatiaľ neprávoplatne rozhodol na neverejnom zasadnutí.



Bratislava - Ministerstvo hospodárstva SR vyhlásilo prvú výzvu v rámci Programu Slovensko z Fondu na spravodlivú transformáciu. Alokácia vo výške 36,013 milióna eur je určená na podporu investícií v priemyselnej výrobe s dôrazom na tvorbu pracovných miest.



Bratislava - Slovenské pracovné prostredie je z hľadiska podielu napätých pracovných miest najhoršie v Európskej únii. Zamestnanci na Slovensku sú totiž neprimerane zaťažení v práci, čo môže mať za následok riziko zhoršeného zdravia a blahobytu. Vyplýva to zo štúdie Konfederácie odborových zväzov SR, v ktorej boli zverejnené dáta Eurofoundu.



Bratislava - Na komisára pre deti Jozefa Mikloška sa s podnetmi pre šikanu obracajú viac rodičia ako deti, úrad komisára to chce zmeniť. Úrad v tomto roku doposiaľ zaznamenal 40 podnetov týkajúcich sa šikanovania detí.



Senica - Pri včerajšej leteckej nehode v meste Senica zomrela jeho dvojčlenná posádka - muži vo veku 52 a 19 rokov. Prípad vyšetruje senická polícia, ktorá začala vo veci trestné stíhanie pre prečin všeobecného ohrozenia.

Na snímke hasiči zasahujú po páde malého lietadla v senickej mestskej časti Čáčov v nedeľu podvečer 1. októbra 2023. Nehoda si vyžiadala dve obete.
Foto: TASR - HaZZ


Kyjev - Pri ruskom ostreľovaní Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny zahynul v noci na dnes jeden človek a šesť ľudí vrátane dvoch detí utrpelo zranenia, oznámil tamojší gubernátor Olexandr Prokudin.



Kyjev - Ministri zahraničných vecí Európskej Únie absolvujú dnes v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev stretnutie, aby preukázali Ukrajine podporu. Oznámil to šéf Európskej diplomacie Josep Borrell s tým, že pôjde o prvé stretnutie všetkých ministrov mimo územia EÚ.

Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell hovorí počas svojej tlačovej konferencie v Kyjeve na Ukrajine v nedeľu 1. októbra 2023.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Podpora Spojených štátov pre Ukrajinu neoslabla, uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Zároveň zľahčil prijatie zákona o dočasnom financovaní americkej vlády, v ktorom nie je zahrnutá pomoc Ukrajine.



Moskva - Dvadsaťpäťročný Pavel Prigožin, syn zakladateľa žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, robí kroky na prevzatie jej velenia, informovala americká expertná skupina Inštitút pre štúdium vojny.



Londýn - "Rozsiahle a systematické" používanie mučenia egyptskými orgánmi je "zločinom proti ľudskosti", uviedli skupiny na ochranu práv. Výzvu adresovali Organizácii Spojených národov, aby preskúmala stav dodržiavania práv v Egypte.



Parma - Slovenská tenistka Mia Pohánková získala striebornú medailu vo dvojhre na majstrovstvách Európy hráčok do 16 rokov v talianskej Parme. Vo finále nestačila v pozícii nasadenej dvanástky na trinástku pavúka Jeline Vandrommeovú z Belgicka a podľahla jej 4:6, 3:6.



Bratislava - Slovenský krasokorčuliar Adam Hagara postúpil na finálové podujatie juniorskej Grand Prix, ktoré sa uskutoční od 7. do 10. decembra v Pekingu.