Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 12. jún 2024Meniny má Zlatko
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 25. októbra 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Dnes sa začala ustanovujúca schôdza Národnej rady. Otvoril ju dosluhujúci predseda parlamentu Boris Kollár. Novozvolení poslanci na nej zložili sľub a ujali sa mandátu. Zvoliť majú aj nového predsedu a podpredsedov parlamentu. Poslankyne Anna Záborská, ktorá bola zvolená za koalíciu OĽANO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí a Jana Vaľová zo Smeru-SD sa z rokovania ospravedlnili. Sľub zložia na schôdzi, na ktorej sa zúčastnia po prvý raz.

Na snímke novozvolení poslanci Národnej rady SR (NR SR) počas ustanovujúcej schôdze NR SR IX. volebného obdobia 25. októbra 2023 v Bratislave
Foto: TASR Jakub Kotian


Bratislava - Národná kriminálna agentúra od ranných hodín realizuje akciu v prípade terorizmu. V rámci akcie došlo k zadržaniu jednej osoby ako obvineného a sú vykonávané ďalšie zaisťovacie úkony vrátane domových prehliadok v okrese Poltár. Národná kriminálna agentúra úzko spolupracovala s Vojenským spravodajstvom.



Bratislava - Politici nastupujúcej slovenskej vlády by mohli využiť tradíciu prvých zahraničných ciest k českému partnerovi a vysvetliť svoje pozície a postoje aj v Prahe, kde pred voľbami zaznievali obavy z vnútropolitického vývoja na Slovensku. Pri príležitosti nadchádzajúceho 105. výročia založenia spoločného štátu Čechov a Slovákov to povedal bývalý veľvyslanec Slovenskej republiky v Česku Peter Weiss.



Bratislava - Viaceré mestá a obce na Slovensku budú od budúceho roka zvyšovať miestne dane a poplatky. Potvrdil to predseda Združenia miest a obcí Slovenska a primátor Partizánskeho Jozef Božik s tým, že pôjde o značnú časť.



Bratislava - Politickým zhromaždeniam či demonštráciám najmä vo väčších mestách na Cypre by sa mali občania Slovenska vyhýbať. Pre vývoj situácie na Blízkom východe a zvýšené bezpečnostné riziko v širšom regióne to odporúča Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Nikózii.

Demonštranti kričia heslá a mávajú vlajkami počas protivojnového protestu na námestí Elephtheria, Liberty, v hlavnom meste Nikózia na Cypre v piatok 20. októbra 2023.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Združenie cestných dopravcov Slovenskej republiky ČESMAD Slovakia varuje pred zvýšením sadzieb mýta. Zvýšenie mýta by podľa združenia mohlo mať výrazný dopad na ceny za dopravu, čo by sa odrazilo v cene tovarov a služieb.



Bratislava - Psychické choroby boli v minulom roku príčinou 39.944 hospitalizácií. Najviac z nich má na svedomí alkohol. Vyplýva to z dát, ktoré zverejnilo Národné centrum zdravotníckych informácií.



Bratislava - Polícia obvinila 55-ročného Igora F., ktorý včera strieľal na Albrechtovej ulici v bratislavskom Ružinove, z útoku na verejného činiteľa. V súčasnosti je umiestnený na psychiatrickom oddelení v bratislavskej nemocnici.



Jeruzalem - Izrael uviedol, že odmietol udeliť vízum námestníkovi generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa pre humanitárne záležitosti Martinovi Griffithsovi. Stalo sa tak v reakcii na nedávne Guterresove vyjadrenia na pôde OSN. Izrael vyzval Guterresa na odstúpenie z funkcie po tom, čo uviedol, že "otrasné útoky" palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra nemôžu ospravedlniť "kolektívne potrestanie palestínskeho ľudu".



Washington - Floridský univerzitný systém v súčinnosti s úradom guvernéra štátu Florida nariadil štátnym vysokým školám, aby zakázali propalestínsku študentskú organizáciu. Florida tak ako prvý štát Spojených štátov postavil mimo zákona skupinu, ktorej vedenie podporilo útok radikálneho hnutia Hamas na Izrael.



New York - Slovenský hokejista Tomáš Tatar prispel v NHL asistenciou k triumfu Colorada na ľade New Yorku Islanders 7:4. V 48. minúte prihral Mikkovi Rantanenovi na víťazný gól Avalanche.

- Zo Slovákov sa tešil z víťazstva aj obranca Erik Černák, ktorého Tampa Bay zdolala Carolinu 3:0. Washington s Martinom Fehérvárym prehral s Torontom 1:4. Montreal s Jurajom Slafkovským podľahol New Jersey 2:5.

- Z výhry sa neradoval ani Adam Ružička, jeho Calgary nestačilo na New York Rangers (1:3). Slovenský útočník odohral len 5:16 minúty. Po hite od Jimmyho Veseyho utrpel zranenie hornej časti tela ešte v prvej tretine a do stretnutia sa už nevrátil.