Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 27. októbra 2023 - 11.45 h.

Brusel/Praha - Slovenský premiér Robert Fico sa počas prebiehajúceho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli stretol s predsedom českej vlády Petrom Fialom, podľa ktorého sa zhodli na potrebe pokračovania "výbornej spolupráce" svojich krajín. Fiala to dnes uviedol na sociálnej sieti X.



Bratislava – Slovensko by mohlo zvýšiť svoj príspevok do rozpočtu EÚ v nasledujúcich štyroch rokoch o 400 miliónov eur ako súčasť balíka 50 miliárd eur určených pre Ukrajinu. Premiér Robert Fico je pripravený takýto návrh za určitých podmienok podporiť, informoval predpoludním Úrad vlády.

Slovenský premiér Robert Fico prichádza na prvý deň dvojdňového summitu lídrov EÚ v Bruseli vo štvrtok 26. októbra 2023.
Foto: TASR - AP


Bratislava - Viacerí členovia Súdnej rady odsúdili útok na sudkyňu. Považujú to za útok na základy fungovania spoločnosti, ktoré by mali byť založené na úcte k právnemu poriadku a jeho hodnotám. Členovia reagujú na útok na sudkyňu Mestského súdu Bratislava II, ku ktorému malo dôjsť tento týždeň na Albrechtovej ulici v bratislavskom Ružinove.

- Ministerstvo spravodlivosti na incident reagovalo, že zváži prijatie potrebných legislatívnych či iných opatrení na zabezpečenie riadneho a bezpečného výkonu rozhodovacej činnosti všetkých sudcov.



Bratislava - Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu vzal do väzby muža podozrivého z účasti na terorizme. Rozhodnutie nie je právoplatné.



Gaza - Izraelské pozemné sily podporované stíhačkami a bezpilotnými lietadlami uskutočnili v noci na dnes výpad do strednej časti pásma Gazy.



Washington/Gaza - Americká vláda má pochybnosti o počte obetí bojov v palestínskom pásme Gazy, ako ich uvádza tamojšie vládnuce hnutie Hamas. V noci na dnes to vo Washingtone vyhlásil hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby. Miestne ministerstvo zdravotníctva v pásme Gazy, kontrolované militantným hnutím Hamas včera oznámilo, že počet obetí odvetných izraelských náletov voči militantom v pásme Gazy stúpol na najmenej 7028.

Izraelský protiraketový systém Iron Dome vystrelil vo štvrtok 11. mája 2023, aby zachytil raketu vypustenú z pásma Gazy smerom na Izrael neďaleko Aškelonu v Izraeli.
Foto: TASR/AP


Washington - Armáda Spojených štátov podnikla dnes skoro ráno útoky na dve lokality vo východnej Sýrii využívané militantmi, ktorí sú prepojení s iránskymi revolučnými gardami.



Praha - Česká cestovná kancelária Čedok evakuuje asi 500 českých turistov z egyptského letoviska Taba, kde zasiahla v noci raketa zdravotnícke zariadenie. Vo vysielaní ČT24 to uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Daniel Drake.



Budapešť - Maďarsko nevládze a ani nechce podporovať Ukrajinu. V dnešnom rozhovore pre verejnoprávnu rozhlasovú stanicu Kossuth Rádió to povedal predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Maďarský premiér Viktor Orbán prichádza na úvod dvojdňového summitu lídrov EÚ v Bruseli vo štvrtok 26. októbra 2023.
Foto: TASR/AP


Brusel - Kosovo a Srbsko odmietli po včerajších rokovaniach v Bruseli pristúpiť na kompromis a podpísať dohodu, ktorú dosiahli vo februári, oznámil šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že poveril vládu, aby do 1. júla 2024 vypracovala projekt rozvoja domáceho vesmírneho programu, ktorý by bol komerčne úspešnejší.



Moskva - V Moskve sa od 1. do 15. novembra pod mottom "Kino spája" uskutoční Európsky filmový festival, na ktorom sa predstaví 21 filmov z krajín EÚ vrátane Nemecka, Francúzska, Španielska, Talianska, Českej republiky a Luxemburska. Vlani sa festival nekonal pre ruskú inváziu na Ukrajinu.



Bratislava - V noci zo soboty na nedeľu sa končí platnosť stredoeurópskeho letného času. V nedeľu o 3. hodine ráno sa hodinky posunú o hodinu naspäť na 2. hodinu stredoeurópskeho času. Víkendová noc tak bude o hodinu dlhšia.



New York - Hokejisti Bostonu Bruins prišli o svoju víťaznú sériu v novej sezóne zámorskej NHL. V noci na dnes prvýkrát stratili body, i keď si pripísali aspoň jeden pri prehre s Anaheimom Ducks 3:4 po predĺžení. Skončila sa aj víťazná jazda Colorada, ktoré nestačilo na Pittsburgh a podľahlo mu 0:4. Avalanche prišli aj o rekordnú sériu na ihriskách súperov. Slovenský útočník Tomáš Tatar nebodoval. Rovnako bez kanadských bodov, no s víťazstvami skončili jeho krajania Juraj Slafkovský z Montrealu a Erik Černák z Tampy Bay.