Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 13. jún 2024
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 30. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 30. októbra 2023 - 11.45 h.

Bratislava - Väčšina pediatrov stiahla výpovede z ambulantných pohotovostných služieb. Očakávajú však, že krízu v primárnej pediatrii bude riešiť nová vláda. Volajú po komplexných riešeniach. Informovala o tom Slovenská spoločnosť primárnej pediatrickej starostlivosti Slovenskej lekárskej spoločnosti po stretnutí s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Dolinkovou.



Bratislava - Dlhodobá vízia financovania zdravotníckeho sektora je nevyhnutný krok k odvráteniu jeho krízového stavu. Upozornili na to viaceré zdravotnícke organizácie, združené v Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení. Vyzvali vládu, aby bol pre ňu sektor prioritou a nastavila jeho systémové a predvídateľné financovanie na niekoľko rokov dopredu.



Bratislava - Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia v 43. kalendárnom týždni stúpla o 1,3 percenta. Zvýšila sa tiež chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia, a to o 13,5 percenta. Informovali o tom zo sekcie epidemiológie a pripravenosti na pandémie Úradu verejného zdravotníctva.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Oliver Ondráš


Bratislava - Viacerým univerzitným internátom sa podarilo ubytovať väčšinu študentov, ktorí si o to zažiadali. Ich kapacity na tento školský rok sú takmer plné. V porovnaní s minulým rokom nezaznamenali výrazný nárast.



Bratislava - Obžalobou podanou na exšéfa Slovenskej informačnej služby Vladimíra P. sa bude zaoberať sudca banskobystrického pracoviska Špecializovaného trestného súdu Rastislav Stieranka, ktorý v minulosti odmietol obžalobu na Vladimíra P. pre procesné pochybenia.



Brusel - Schvaľovanie terorizmu, antisemitizmu alebo násilia voči menšinám nemá v Európe miesto. V reakcii na demonštrácie a príspevky na sociálnych sieťach tohto charakteru to dopoludnia uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Na snímke Ursula von der Leyenová.
Foto: TASR/AP


Gaza - Konvoj 33 kamiónov s humanitárnou pomocou vstúpil včera do pásma Gazy. Oznámil to v noci na dnes Úrad Organizácie Spojených národov pre koordináciu humanitárnych záležitostí.

- Francúzsky prezident Emmanuel Macron a britský premiér Rishi Sunak včera hovorili o potrebe zvýšenia dodávok humanitárnej pomoci do pásma Gazy a o obavách z možnej eskalácie konfliktu na Blízkom východe.



Tel Aviv - Izraelské tanky dopoludnia vstúpili na okraj mesta Gaza a obsadili kľúčovú cestu spájajúcu sever palestínskeho pásma Gazy s jeho južnou časťou.

- Izraelská armáda v noci na dnes uviedla, že podnikla odvetné útoky na vojenskú infraštruktúru na území Sýrie. Izraelské stíhačky zasiahli v Sýrii vojenskú infraštruktúru, z ktorej boli nedávno podniknuté útoky na Izrael.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Peking - Ruský minister obrany Sergej Šojgu včera uviedol, že Spojené štáty podnecujú geopolitické napätie, aby udržali svoju "hegemóniu", a upozornil na riziko konfrontácie medzi jadrovými veľmocami.



Mexiko – Počet obetí hurikánu Otis, ktorý minulý týždeň zasiahol oblasť na juhozápadnom pobreží Mexika, sa zvýšil na 48. Ďalších najmenej 36 osôb je nezvestných.



Moskva - Najmenej 20 ľudí utrpelo zranenia pri nepokojoch na letisku v Machačkale, hlavnom meste ruskej autonómnej republiky Dagestan. Včera tam vnikol dav demonštrantov, ktorý chcel lynčovať Izraelčanov. Dvaja ľudia sú v kritickom stave.

- Polícia zadržala 60 ľudí, ktorí sa zúčastnili na nepokojoch na letisku v Machačkale. Letisko ruské úrady predbežne zatvorili pre prílety do 6. novembra.

Dav ľudí vykrikuje protiizraelské slogany počas nepokojov na letisku v Machačkale, hlavnom meste ruskej autonómnej republiky Dagestan v pondelok 30. októbra 2023. V nedeľu tam vnikol dav demonštrantov, ktorý chcel lynčovať Izraelčanov.
Foto: TASR/AP


Naí Dillí - Najmenej osem ľudí zahynulo a približne 20 ďalších utrpelo zranenia pri včerajšej zrážke dvoch vlakov na juhovýchode Indie.



Bratislava - Dnes sa pre žiakov základných a stredných škôl začali jesenné prázdniny. Sú to prvé prázdniny v tomto školskom roku. Do školy sa vrátia vo štvrtok 2. novembra. Po jesenných prázdninách si školáci budú môcť znova oddýchnuť počas Vianoc.



Bratislava - S víchricou na horách treba dnes počítať vo viacerých okresoch Žilinského a Banskobystrického kraja aj v Poprade. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre oblasti výstrahy prvého a druhého stupňa. Predbežne platia do zajtra 12.00 h.



Dortmund - Škót Peter Wright sa stal druhýkrát majstrom Európy v šípkach. Vo včerajšom finále šampionátu v Dortmunde zvíťazil nad Angličanom Jamesom Wadeom 11:6.