Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 31. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 31. októbra 2023 - 11.45 h.

Bratislava - Kabinet premiéra Roberta Fica by sa mal v nasledujúcich mesiacoch vrátiť k zasadnutiam v regiónoch. Výjazdové rokovania vlády by sa mali opakovať v rozpätí šiestich až ôsmich týždňov. Pokiaľ bude schválené programové vyhlásenie vlády v nastavenom termíne okolo polovice novembra, prvé výjazdové zasadnutie by sa mohlo uskutočniť už v tomto roku, uviedol dnes po návšteve Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR premiér.



Bratislava - Preventívna policajná akcia na hraniciach s Maďarskom mala vyslať jasný signál, že Slovensko nie je bezpečné pre tranzit nelegálnych migrantov a prevádzačov. Uviedol to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok dnes ráno potom, ako sa akcia skončila. Avizoval, že rezort i policajný zbor sú kedykoľvek pripravení opätovne nasadiť sily do akcie. Minister dodal, že počas akcie nechytili žiadneho migranta, no podarilo sa dve skupiny odradiť od prechodu hranicou.



Bratislava - Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka sa rozhodol zotrvať vo funkcii. Oznámil to na sociálnej sieti s tým, že žiadne ataky mu nezabránia v presadzovaní a upevňovaní zákonnosti.

Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka počas tlačového vyhásenia na tému Podanie prezidentky na Ústavný súd SR, 18. septembra 2023 v Bratislave.
Foto: TASR – Jakub Kotian


Bratislava - Bývalého šéfa Národnej kriminálnej agentúry Branislava Zuriana by mal vo štvrtok 2. novembra vypočuť Výbor Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť ako kandidáta na šéfa policajnej inšpekcie.



Žiar nad Hronom - Na zmenu legislatívy, v ktorej by boli ukotvené zásadné riešenia pre zaistenie bezpečnosti obyvateľov obcí, ktorí sú neustále ohrozovaní návštevami medveďa hnedého, vyzvali vládu SR a členov parlamentu starostovia ôsmich najviac postihnutých obcí okresu Žiar nad Hronom.

- Medvede, ktoré objavia zdroj potravy, sa nemusia uložiť na zimný spánok alebo môžu jeho začiatok oddialiť. Pre TASR to uviedol vedúci Zásahového tímu pre medveďa hnedého Juh Štátnej ochrany prírody SR Jaroslav Slašťan.

Na snímke medveď hnedý.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Luxemburg - Medziročná miera inflácie v eurozóne sa v októbri spomalila pod 3 percentá a dosiahla najnižšiu úroveň za viac než dva roky. Poukázali na to predbežné údaje štatistického úradu Európskej únie Eurostat.



Bratislava - Rada Protimonopolného úradu SR potvrdila prvostupňové rozhodnutie PMÚ z 23. februára 2022, čím zamietla odvolanie (rozklad) autorskej spoločnosti LITA. Informovala o tom hovorkyňa úradu Adriana Oľšavská. Rozhodnutie nadobudlo podľa nej právoplatnosť a vykonateľnosť 27. októbra, pričom organizácii LITA bola uložená pokuta vo výške 57.939 eur.



Tel Aviv - Izrael súhlasil, že denne povolí vstup do pásma Gazy 100 nákladným vozidlám s humanitárnou pomocou. Vyplýva to zo včerajšej dohody Izraela s americkou vládou.

Kamión preváža humanitárnu pomoc cez hraničný priechod Rafáh medzi Egyptom a pásmom Gazy v nedeľu 22. októbra 2023. Do pásma Gazy vstúpil v nedeľu z Egypta cez hraničný priechod Rafáh konvoj 14 nákladných vozidiel s humanitárnou pomocou.
Foto: TASR/AP


Pešávar - Tisíce afganských migrantov sa dnes zhromaždili na hraniciach Pakistanu s Afganistanom. Ide o posledný deň, keď má viac než 1,7 milióna Afgancov možnosť opustiť Pakistan dobrovoľne, bez hrozby zatknutia alebo deportácie.



Podgorica - Poslanci čiernohorského parlamentu po týždňoch rokovaní schválili novú vládu premiéra Milojka Spajiča zloženú z proeurópskych a prosrbských strán.



Wellington - Novozélandskú firmu, ktorá spravovala sopečný ostrov, kde v roku 2019 spôsobil výbuch sopky smrť 22 ľudí, uznali za vinnú z nedostatočnej ochrany návštevníkov.



New York - Hokejisti Montrealu Canadiens prehrali v NHL v noci na dnes na ľade obhajcu titulu Vegas Golden Knights 2:3 po nájazdoch. Slovenský útočník Juraj Slafkovský sa do kanadského bodovania nezapísal. Z víťazstva sa netešil ani obranca Erik Černák, Tampa Bay Lightning podľahla doma Seattlu Kraken 3:4 po predĺžení.

Obranca Vegas Golden Knights Nicolas Hague (14) bráni pokus o strelu pravého krídla Montreal Canadiens Josha Andersona (17) proti brankárovi Golden Knights Adinovi Hillovi (33) počas prvej tretiny hokejového zápasu NHL v pondelok 30. októbra 2023 v Las Vegas.
Foto: TASR/AP


Davos - Slovenský hokejista Tomáš Jurčo predĺžil zmluvu so švajčiarskym HC Davos do konca sezóny. Tridsaťročný útočník pôvodne podpísal len mesačný kontrakt, no svojimi výkonmi presvedčil vedenie klubu. Nastúpil v dvanástich zápasoch a zaznamenal v nich päť gólov a jednu asistenciu.