Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 21. novembra (TASR/Teraz.sk) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 21. novembra 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Vláda Roberta Fica (Smer-SD) získala dôveru Národnej rady (NR) SR, poslanci odsúhlasili jej programové vyhlásenie.

Na snímke tabuľa počas hlasovania o Programovom vyhlásení vlády SR na 3. schôdzi NR SR v Bratislave 21. novembra 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Dôchodcovia majú dostať do konca tohto roka jednorazový príspevok 300 eur namiesto pôvodne avizovaných 150 eur. Po rokovaniach s ministrom financií Ladislavom Kamenickým sa na to v rozpočte našlo dodatočných 220 miliónov eur. Na tlačovej konferencii to avizovali predseda Národnej rady Peter Pellegrini a minister práce Erik Tomáš.



Bratislava - Prezidentský kandidát Ivan Korčok ukazuje svoju politickú neskúsenosť, keď vyzýva predsedu parlamentu Petra Pellegriniho, aby odovzdal funkciu, ak by kandidoval za prezidenta. Uviedol to v reakcii Pellegrini, ktorý odmieta konflikt záujmov v tom, že vyhlasuje termín prezidentských volieb.



Praha - Český premiér Petr Fiala prijme tento piatok predsedu slovenskej vlády Roberta Fica, uvádza TASR s odvolaním sa na tlačovú správu Úradu vlády Českej republiky. Pôjde o prvú oficiálnu zahraničnú cestu slovenského premiéra od nástupu do funkcie po septembrových voľbách.



Bratislava - Zavádzaním snáh o prekopanie míľnikov v pláne obnovy, ktoré boli odsúhlasené Európskou komisiou, by sa zdržalo financovanie a skomplikovali by sa implementačné a projektové zámery. Preto treba dodržať princíp kontinuity. Uviedol to predpoludním podpredseda vlády pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Peter Kmec v rámci konferencie Jesenná ITAPA.



Bratislava - V Univerzitnej nemocnici Bratislava sú od dnešného dňa zakázané návštevy. Dôvodom je zhoršujúca sa epidemiologická situácia. Nemocnica o tom informovala na sociálnej sieti s tým, že obmedzenie je dočasné.



Brusel/Štrasburg
- Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová prisľúbila, že europarlament urobí všetko, aby pomohol deťom zasiahnutým vojnovými konfliktmi, či už na Ukrajine, v Izraeli alebo Pásme Gazy.



Kyjev - Nemecký minister obrany Boris Pistorius pricestoval na vopred neohlásenú návštevu Ukrajiny, aby potvrdil, že Berlín bude aj naďalej podporovať Ukrajinu v jej boji proti Rusku.



Kyjev - Minimálne dvaja ľudia zahynuli a šesť ďalších utrpelo v noci na dnes zranenia pri ruských raketových útokoch a ostreľovaní Doneckej a Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny.



Kyjev - Z vyhlásenia ukrajinského ministerstva obrany vyplýva, že v ukrajinskej armáde bojujúcej proti Rusku slúži vyše 40.000 žien. Ženy tak tvoria približne päť percent celkovej sily ukrajinských ozbrojených síl.



Washington - Spojené štáty majú k dispozícii vlastné spravodajské vyhodnotenia, ktoré potvrdzujú tvrdenia Izraela, že palestínske militantné hnutie Hamas používa nemocnicu Šifá v Gaze ako "veliteľský a kontrolný uzol".

Zdravotníci pripravujú predčasne narodené deti na transport z nemocnice v meste Rafah v Pásme Gazy do Egypta v pondelok 20. novembra 2023.
Foto: TASR/AP


Tel Aviv/Gaza - Viac než 10.000 izraelských vojakov je v súčasnosti rozmiestnených v Pásme Gazy v rámci vojenskej operácie proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas, napísal s odvolaním sa na armádne zdroje izraelský denník Haarec.



Naí Dillí - Záchranári dnes po prvýkrát komunikovali cez kameru so 41 robotníkmi, ktorí sú už desať dní uväznení v zrútenom cestnom tuneli v štáte Uttarákhand v Indii.



New York - Hokejisti Tampa Bay v zostave s Erikom Černákom zvíťazili v noci na dnes v zámorskej NHL nad Bostonom 5:4 po predĺžení. Bodovo naprázdno vyšiel aj útočník Tomáš Tatar, ktorého Colorado prehralo na ľade Nashvillu 3:4. Arizona s Milošom Kelemenom nestačila na Los Angeles 1:4. Calgary s Martinom Pospíšilom zdolalo Seattle 4:3 po predĺžení.



Dauha - Slovenský reprezentant v športovej streľbe Juraj Tužinský skončil tesne za stupňami víťazov vo finále Svetového pohára vo vzduchových zbraniach v Dauhe. V disciplíne vzduchová pištoľ 10 m obsadil štvrté miesto. Prvenstvo si vybojoval Nemec Robin Walter.



Praha - Tréner českej futbalovej reprezentácie Jaroslav Šilhavý rezignoval na svoj post bezprostredne po včerajšom víťazstve nad Moldavskom 3:0, ktoré jeho tímu zaručilo postup na budúcoročné majstrovstvá Európy.