Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Svet/Bratislava 5. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 5. decembra 2023 - 11.45 h



Bratislava - Začala sa mimoriadna schôdza Národnej rady v súvislosti s pochybeniami okolo výstavy Expo Dubaj 2020. Zvolali ju koaliční poslanci. Chcú na nej požiadať lídra SaS a exministra hospodárstva Richarda Sulíka, aby nahradil vzniknutú škodu, ktorú v súvislosti s výstavou konštatoval Najvyšší kontrolný úrad. Podľa úradu bolo 634.500 eur zo štátneho rozpočtu použitých nehospodárne. Úrad tiež identifikoval sumu 164.200 eur ako možné bezdôvodné obohatenie.



Bratislava - Opozičné Progresívne Slovensko vopred avizovalo, že sa nezúčastní mimoriadnej schôdze Národnej rady k pochybnostiam okolo výstavy Expo Dubaj 2020.

- Mimoriadnej schôdze Národnej rady k pochybnostiam okolo výstavy Expo Dubaj 2020 sa nezúčastní ani opozičné Kresťanskodemokratické hnutie.

Na snímke poslanci počas 5. schôdze Národnej rady SR k hospodáreniu na Expo Dubaj v Bratislave 5. decembra 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Národný park Malá Fatra sa rušiť nebude. Vyhlásil to minister životného prostredia Tomáš Taraba. Zároveň odmietol, že by podpísal odstrel vlkov. K témam sa mal vyjadriť na mimoriadnom Výbore Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, ktorý zvolala opozícia. Nebol však uznášaniaschopný.



Bratislava - Vládna koalícia našla riešenie, ktoré umožní budúci rok vyplatiť skutočný 13. dôchodok a plnohodnotný rodičovský dôchodok, a zároveň si nevyžiada zmeny vo venovaní 2 percent z daní z príjmov. Informoval o tom minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš.



Bratislava - Minister školstva Tomáš Drucker odvolal z funkcie predsedu správnej rady Fondu na podporu športu Ladislava Križana. Do vymenovania jeho nástupcu bude povinnosti šéfa najvyššieho orgánu fondu plniť terajší podpredseda správnej rady Gábor Asványi.



Bratislava - Noví členovia Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán zložili v priestoroch Bratislavského hradu sľub do rúk predsedu parlamentu Petra Pellegriniho. Zložením sľubu sa začalo funkčné obdobie štátnej komisie.



Bratislava - Generálny prokurátor Maroš Žilinka, bez ohľadu na politické rozhodnutie o budúcnosti Úradu špeciálnej prokuratúry, odmieta verejné spochybňovanie schopnosti prokurátorov krajských prokuratúr vysporiadať sa s trestnými vecami, ktoré sú aktuálne v pôsobnosti Úradu špeciálnej prokuratúry.



Vyšné Nemecké - Únia autodopravcov Slovenska prerušila štrajk s čiastočnou blokádou hraničného priechodu Vyšné Nemecké - Užhorod a zostáva v štrajkovej pohotovosti. Únia nesúhlasí so zrušením povoleniek pre ukrajinských dopravcov v Európskej únii.

Na snímke ukrajinskí vodiči pred kolónou na hraničnom priechode Vyšné Nemecké - Užhorod. Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) v piatok 1. decembra 2023 o 15.00 h zablokovala hraničný priechod Vyšné Nemecké - Užhorod. Protestuje tým proti zrušeniu povoleniek pre ukrajinských dopravcov v Európskej únii.
Foto: TASR - Roman Hanc


Bratislava - Štatistický úrad informoval, že hrubý domáci produkt sa v 3. štvrťroku 2023 medziročne zvýšil o 1,1 percenta. Objem hrubého domáceho produktu v bežných cenách bol medziročne vyšší o 11 percent a dosiahol 32,2 miliardy eur. V medzikvartálnom porovnaní po sezónnej úprave bol hrubý domáci produkt reálne vyšší o 0,2 percenta.



Budapešť/Brusel - Maďarsko tvrdí, že už vyhovelo požiadavkám Európskej komisie súvisiacimi s reformou súdnictva a očakáva preto uvoľnenie eurofondov. Uviedol to maďarský minister spravodlivosti Bence Tuzson.



Brusel - Európska únia v súčasnosti čelí zvýšenej hrozbe terorizmu v dôsledku vojny v Pásme Gazy, ktorá vyvoláva polarizáciu v spoločnosti, varovala eurokomisárka pre vnútorne záležitosti Ylva Johanssonová.



Paríž - Francúzske Národné zhromaždenie jednohlasne schválilo návrh zákona o zákaze jednorazových elektronických cigariet.

Jednorazové elektronické zariadenia na elektronické cigarety Puff s príchuťou sú vystavené na predaj v trafike vo Fontainebleau, južne od Paríža, vo Francúzsku, v pondelok 4. decembra 2023.
Foto: TASR/AP


Jakutsk - V odľahlých oblastiach ruskej Sibíri klesli teploty až na mínus 58 stupňov Celzia. Pocitová teplota v Jakutskej republike na severovýchode Sibíri dosahuje v dôsledku vlhkosti a vetra až mínus 63 stupňov.



Bratislava - Na lavičke daviscupového tímu tenistov bude pokračovať Tibor Tóth, kapitánom ženského tímu v Pohári Billie-Jean Kingovej bude aj naďalej Matej Lipták. Kapitánov reprezentačných tímov pre rok 2024 schválil Výkonný výbor Slovenského tenisového zväzu.



New York - Slovenský hokejista Erik Černák prispel v noci na dnes v zámorskej NHL asistenciou k triumfu Tampy Bay nad Dallasom 4:0. Bodovo naprázdno vyšiel útočník Juraj Slafkovský, no jeho Montreal zdolal Seattle 4:2. Arizona s krídelníkom Milošom Kelemenom zvíťazila nad Washingtonom 6:0. V drese hostí, ktorí prehrali druhý zápas za sebou, sa predstavil obranca Martin Fehérváry.