Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 6. decembra 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Domácnostiam a vybraným zraniteľným odberateľom sa ceny energií budúci rok nezmenia. Distribučné poplatky sa zastropujú na úrovni tohto roka aj pre podnikateľský sektor. V štátnom rozpočte bude na tieto opatrenia vyčlenená suma 1,25 miliardy eur. Predpoludním o tom informovali predseda Národnej rady Peter Pellegrini a ministerka hospodárstva Denisa Saková.

Na snímke predseda NR SR Peter Pellegrini a podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (obaja Hlas-SD) počas tlačovej konferencie k predstaveniu návrhov na stabilizáciu cien energií v roku 2024 v Bratislave 6. decembra 2023. Domácnostiam a vybraným zraniteľným odberateľom sa ceny energií budúci rok nezmenia.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Štát preplatí samosprávam spolu 518.245 eur za výdavky súvisiace s ochranou obyvateľstva počas mimoriadnej situácie pre ochorenie COVID-19. Návrh schválila predpoludním vláda. .

- Vládny kabinet rozhodol tiež o tom, že príspevok za ubytovanie odídencov z Ukrajiny v ubytovacích zariadeniach sa zníži na sumu maximálne 12 eur za noc na osobu nad 15 rokov a maximálne šesť eur za noc pre dieťa do 15 rokov.

- Ak majú sociálni pracovníci objektívne dôvody, prečo nemohli absolvovať špecializačný vzdelávací program nutný na splnenie kvalifikačných predpokladov do 31. decembra tohto roka, môže sa im predĺžiť čas na dovzdelávanie. Vyplýva to z nariadenia, ktoré schválila vláda.


Bratislava - KDH oceňuje vyjadrenie špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Ten avizoval, že sa vzdá funkcie, ak vláda garantuje, že nezruší Úrad špeciálnej prokuratúry. Líder KDH Milan Majerský preto vyzval vládnu koalíciu, aby zišla z kratšej cesty.



Bratislava - Vláda prišla o argument pri snahe zmeniť postavenie Úradu špeciálnej prokuratúry, keďže jeho šéf Daniel Lipšic avizoval ochotu z funkcie odísť pri garancii zachovania úradu. Skonštatoval to podpredseda SaS a poslanec Národnej rady Branislav Gröhling.



Bratislava - Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry sa ohradili voči vyjadreniu dekana Právnickej fakulty UK Eduarda Burdu, v ktorom kritizoval činnosť Úradu špeciálnej prokuratúry. Kritika podľa nich nie je založená na faktoch.



Tokio/Washington - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa pripojí k virtuálnemu summitu lídrov skupiny G7. Oznámilo to v noci na dnes Japonsko, ktoré tomuto zoskupeniu ekonomicky najvyspelejších krajín sveta aktuálne predsedá.

- K jeho oznámeniu došlo len niekoľko hodín po tom, ako Zelenskyj na poslednú chvíľu nečakane zrušil plánované online vystúpenie v americkom Senáte, kde mal senátorov informovať o súčasnej situácii na Ukrajine a žiadať ich o schválenie rozsiahlej vojenskej a finančnej pomoci pre Ukrajinu.



Gaza/Tel Aviv - Izraelská armáda ráno oznámila, že pokračuje v bombardovaní cieľov v Pásme Gazy a v priebehu uplynulých 24 hodín zasiahla takmer 250 "teroristických cieľov".



Jeruzalem - Izraelská armáda zdôraznila, že Medzinárodný výbor Červeného kríža "musí mať prístup k rukojemníkom", ktorých stále zadržiavajú palestínski militanti v Pásme Gazy ovládanom radikálnym hnutím Hamasom.


Kyjev - Ruská armáda v noci na dnes vyslala smerom na Ukrajinu 48 útočných dronov typu Šáhid-136/131. Vypustené boli z dvoch lokalít – z mysu Čauda na anektovanom Krymskom polostrove a z Kurskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Budapešť - Predsedovia parlamentných frakcií strán maďarského vládneho bloku Fidesz-KDNP Máté Kocsis a István Simicskó predložili v noci na dnes parlamentu návrh uznesenia, v ktorom odmietajú začatie prístupových rokovaní Ukrajiny s Európskou úniou. S odvolaním sa na server 24.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.



Los Angeles - Členovia amerických hereckých odborov schválili dohodu s filmovými štúdiami, ktorá ukončila štyri mesiace trvajúci štrajk v Hollywoode.



New York - Hokejisti Los Angeles vyhrali v zámorskej NHL desiaty duel za sebou na ľade súpera. Columbus zdolali 4:3 pp a vyrovnali tak rekord Buffala zo sezóny 2006/07 v počte víťazstiev vonku na začiatku sezóny. V akcii boli traja Slováci – Adam Ružička (Calgary), Tomáš Tatar (Colorado) ani Šimon Nemec (New Jersey) však nebodovali.



Buenos Aires - Americký magazín Time označil argentínskeho futbalistu Lionela Messiho za športovca roka.