Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 8. decembra 2023 - 11.45 h.

Bratislava - Poslanci Národnej rady pokračujú v rokovaní o návrhoch, ktorým sa venujú v skrátenom legislatívnom konaní. V úvode tretieho dňa šiestej schôdze diskutovali v druhom čítaní o novele zákona o financovaní škôl, ktorá má upraviť financovanie neštátnych zariadení poradenstva.

- Zabezpečiť minimálne 15 % zdanenie príjmov podnikateľov nachádzajúcich sa na Slovensku, ktorí sú členmi nadnárodnej skupiny podnikov alebo veľkej vnútroštátnej skupiny, je zámerom návrhu zákona o dorovnávacej dani, ktorý Národná rada predpoludním definitívne schválila.

- Slovenská republika môže uzatvoriť zmluvy s Albánskom, Azerbajdžanom, Novým Zélandom a Saudskou Arábiou o zamedzení dvojitého zdanenia v oblasti daní z príjmov, zabránení daňovému úniku a vyhýbaniu sa daňovým povinnostiam. Zmluvy, ktoré navrhla vláda, odsúhlasila dnes Národná rada.

- Zosúladenie s nálezom Ústavného súdu, zníženie administratívnej záťaže a legislatívno-technické úpravy vyplývajúce z praxe. Aj to je zámerom návrhu novely zákona o spotrebnej dani z minerálneho oleja, ktorý poslanci Národnej rady dopoludnia posunuli do druhého čítania.

- Reguláciu cien nájmu bytov obstaraných z prostriedkov štátneho rozpočtu, štátnych fondov, rozpočtov obcí a vyšších územných celkov má mať po novom na starosti Ministerstvo dopravy. Vyplýva to z návrhu novely zákona o cenách z dielne Ministerstva financií, ktorý poslanci Národnej rady dnes posunuli do druhého čítania.

Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk/Adriána Pagáčová


Bratislava - Názory na nové opatrenie ministerstva zdravotníctva k sídlam a typom záchraniek sú podľa šéfa Združenia miest a obcí Slovenska Jozefa Božika v regiónoch rôzne. Súhlasí, že zmeny v sieti záchraniek však potrebné sú.



Bratislava - Saldo zahraničného obchodu bolo v októbri 2023 aktívne v objeme 548,1 milióna eur, čo bol v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka lepší výsledok o viac ako 369 miliónov eur. Informoval o tom Štatistický úrad.



Bratislava - Úradná kontrola potravinového reťazca na Slovensku je roztrieštená, sú nedostatočne zadefinované kompetencie dozorných orgánov, ktoré sa prelínajú, a povinnosti jednotlivých strán nie sú jednoznačne ustanovené zákonom. Vyplýva to z kontroly Najvyššieho kontrolného úradu o bezpečnosti potravín.

Ilustračné foto.
Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková


Dubaj - Sultán Ahmad al-Džábir, ktorý predsedá klimatickej konferencii OSN v Dubaji, dopoludnia vyzval zúčastnené krajiny, aby "vystúpili zo svojich komfortných zón", "dokončili začaté" a spolupracovali na dosiahnutí potenciálne historickej dohody.

- Slovensko znížilo emisie skleníkových plynov o 44 percent oproti roku 1990. Dôvodom poklesu je sprísňovanie národnej legislatívy, zmena štruktúry priemyslu, ako aj zmena spotrebiteľského správania. Vyplýva to zo súhrnnej správy, predloženej expertmi zo slovenskej delegácie na konferencii COP28 v Dubaji.



Brusel - Poslanci Európskeho parlamentu a španielske predsedníctvo v Rade EÚ sa včera večer dohodli na plánoch na zníženie spotreby energie a emisií skleníkových plynov zo sektora budov. Cieľom revízie smernice o energetickej hospodárnosti budov je do roku 2030 podstatne znížiť emisie skleníkových plynov a spotrebu energie v stavebnom sektore EÚ a urobiť ho klimaticky neutrálnym do roku 2050.



Jeruzalem - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu opäť dôrazne varoval libanonské proiránske hnutie Hizballáh pred rozpútaním vojny s Izraelom. Varovanie prišlo niekoľko hodín po tom, ako protitanková strela vypálená z Libanonu zabila na severe Izraela 54-ročného farmára.

- Americký prezident Joe Biden vo včerajšom telefonáte s izraelským premiérom Netanjahuom zdôraznil, že počas bojov v Pásme Gazy medzi izraelskou armádou a hnutím Hamas je nevyhnuté chrániť civilistov.

Na archívnej snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Foto: TASR/AP


Washington - Hunter Biden, syn amerického prezidenta Joea Bidena, bol včera v americkom štáte Kalifornia obvinený z daňových únikov. Podľa tímu špeciálneho vyšetrovateľa Davida Weissa syn amerického prezidenta medzi rokmi 2016 a 2019 nezaplatil dane vo výške najmenej 1,4 milióna dolárov.



New York - Slovenský hokejista Adam Ružička prispel asistenciou k víťazstvu Calgary, ktoré v noci na dnes zdolalo Carolinu 3:2.

- Slovenský hokejista Šimon Nemec skóroval za New Jersey a strelil svoj premiérový gól v zámorskej NHL.