Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 12. decembra 2023 - 11.45 h.



Bratislava/Trenčín - V budúcom roku by mal deficit verejných financií klesnúť na 5,97 percenta hrubého domáceho produktu alebo 7,84 miliardy eur. Schodok sa tak má znížiť o viac ako 0,5 percentuálneho bodu z očakávanej úrovne 6,52 percenta HDP v tomto roku. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2024 až 2026, ktorý schválila vláda.

Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk


- Podľa návrhu rozpočtu by do oblasti financií malo v budúcom roku smerovať 1,89 miliardy eur. Z toho finančné transakcie Eximbanky majú tvoriť 1,1 miliardy eur.

- Obranné výdavky by mali v roku 2024 dosiahnuť 2,63 miliardy eur. Predstavuje to dve percentá HDP, čo je v súlade so záväzkom členských štátov NATO.

- Na oblasť vzdelávania, vedy, výskumu a športu by na budúci rok malo ísť 4,86 miliardy eur. Pre životné prostredie je alokovaných 949 miliónov eur. Na výdavky v oblasti kultúry by štát mal použiť 491 miliónov eur.

- Na dopravu a rozvoj bývania dá štát 3,49 miliardy eur, do dopravnej infraštruktúry bude smerovať spolu 1,88 miliardy eur.



Bratislava - Poslanci parlamentu začali rokovací deň diskusiou o balíku konsolidačných opatrení. Návrh zákona, ktorým sa menia viaceré zákony v súvislosti so zlepšením stavu verejných financií, prerokúvajú v skrátenom legislatívnom konaní.



Bratislava - Zdravotné odvody pre zamestnávateľov, samostatne zárobkovo činné osoby a samoplatiteľov by sa mohli zvýšiť iba dočasne, a to do konca roka 2027. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu poslanca za Smer Vladimíra Baláža k návrhu novelizácie zákona o zdravotnom poistení, ktorý dnes odobril parlamentný výbor pre zdravotníctvo.



Bratislava - Verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský odovzdal včera ocenenie Ombudsmanské ďakujem siedmim osobnostiam, ktoré sa pričinili o ochranu a rozvoj ľudských práv na Slovensku.

Na snímke verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.
Foto: TASR - Martin Baumann


Spišská Nová Ves - Správa Národného parku Slovenský raj upozorňuje návštevníkov, že stromy sú pokryté výraznou vrstvou snehu a ľadu, čo spôsobuje zvýšené riziko ich pádu.



Brusel - Predstavitelia Európskej Únie a viacerých európskych krajín zagratulovali Donaldovi Tuskovi, ktorého parlament poveril zostavením vlády. Tusk chce predložiť Sejmu programové vyhlásenie vlády už dnes a zajtra by mohol jeho vládu vymenovať prezident Duda. Tusk bol premiérom Poľska aj v rokoch 2007 až 2014 a v rokoch 2014 až 2019 zastával post predsedu Európskej Rady.

Líder liberálnej strany Občianska platforma Donald Tusk stojí za rečníckym pultom po tom, čo ho dolná komora poľského parlamentu, Sejm, poveril zostavením novej vlády vo Varšave v pondelok 11. decembra 2023.
Foto: TASR/AP


Los Angeles - Experti z amerického Národného úradu pre oceán a atmosféru sa usilujú určiť príčiny úhynu veľryby, ktorú ešte v nedeľu našli na pobreží amerického štátu Kalifornia.



Sydney – Mestá Cairns a Port Douglas na severovýchode Austrálie sa pripravujú na príchod tropickej cyklóny Jasper. Podľa predpovedí by mala priniesť ničivý vietor a záplavy.



Tokio – Včera vo veku 116 rokov zomrela najstaršia obyvateľka Japonska Fusa Tacumiová.



Islamabad - Najmenej 24 ľudí zahynulo dnes pri útoku islamistických militantov na policajnú stanicu na severozápade Pakistanu. K útoku došlo v pakistanskej provincii Chajbar Paštúnchwá, ktorá hraničí s Afganistanom.



Budapešť - Útvar maďarskej pohraničnej stráže s pôvodne plánovaným počtom 4000 príslušníkov nie je zatiaľ úplne naplnený. Polícia podpísala pracovnú zmluvu iba s 1804 ľuďmi.



New York - Slovenský hokejista Tomáš Tatar strelil prvý gól v tejto sezóne NHL. Útočníkovi Colorada sa podarilo skórovať v 26. zápase v drese Avalanche, ktoré zdolalo doma Calgary 6:5. Prvý bod v novej sezóne si pripísal útočník Miloš Kelemen. Jeho asistencia však Arizone nestačila, na ľade Buffala prehrala 2:5.

Ľavé krídlo Colorada Avalanche Tomáš Tatar (vľavo) prechádza cez obrancu Calgary Flames Dennisa Gilberta v prvej tretine hokejového zápasu NHL v pondelok 11. decembra 2023 v Denveri.
Foto: TASR/AP


New York - Kanadský hokejista David Perron z Detroitu Red Wings dostal šesťzápasový dištanc za krosček na obrancu Ottawy Arťoma Zuba. Zámorská NHL uviedla, že 35-ročný útočník konal s úmyslom ublížiť svojmu protihráčovi.