Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 13. decembra 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Premiér Robert Fico sa v Bruseli zúčastní na samite Európskej únie a stretne sa aj s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom.

Na snímke premiér SR Robert Fico (Smer-SD).
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Poslanci Národnej rady začali piaty rokovací deň aktuálnej 6. schôdze pokračovaním diskusie o balíku konsolidačných opatrení.



Bratislava - Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč zodpovedal otázky týkajúce sa vyplácania priamych platieb za rok 2023. Uviedol to po mimoriadnom rokovaní Výboru Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie jeho predseda Rudolf Huliak.



Vyšné Nemecké - Na hraničnom priechode Vyšné Nemecké - Užhorod pokračuje blokáda vstupu kamiónovej dopravy z Ukrajiny na územie Slovenskej republiky. Od pondelka ju spustila Únia autodopravcov Slovenska.



Bratislava - Na základe údajov Štatistického úradu mzdy v októbri 2023 rástli rýchlejšie ako inflácia vo všetkých desiatich mesačne sledovaných odvetviach a dosiahli reálny rast. Stalo sa tak prvýkrát od augusta 2021.



Dubaj - Účastníci konferencie OSN o zmene klímy v Dubaji (COP28) sa dohodli na odklone od fosílnych palív, ktoré spôsobujú zohrievanie planéty. Je to po prvý raz, čo medzinárodné spoločenstvo na klimatickom summite vyslovilo takúto požiadavku.



Štrasburg - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyzvala lídrov Európskej únie, aby podporili finančnú pomoc pre Ukrajinu a ambície Kyjeva ohľadom prístupových rokovaní.



Budapešť - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán opätovne varoval pred rýchlym prijatím Ukrajiny do Európskej únie. Podľa internetového vydania denníka Népszava to urobil v maďarskom parlamente v rámci rozpravy k vládnemu návrhu uznesenia o odmietnutí začatí prístupových rokovaní EÚ s Kyjevom.



Washington - Americký prezident Joe Biden prisľúbil včera ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, že "Ukrajinu neopustí".

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) a americký prezident Joe Biden stoja počas spoločnej tlačovej konferencie v Bielom dome vo Washingtone v utorok 12. decembra 2023.
Foto: TASR/AP


Oslo - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval dnes na vopred neohlásenú návštevu Nórska. V Osle sa má stretnúť s lídrami piatich severských krajín.



Kyjev - Na najmenej 45 stúpol počet zranených po dnešnom ruskom raketovom útoku na ukrajinské hlavné mesto Kyjev. Oznámil to jeho starosta Vitalij Kličko.



Varšava - Nový poľský premiér Donald Tusk zložil predpoludním prísahu do rúk prezidenta Andrzeja Dudu.



Vatikán - Pápež František chce výrazne zjednodušiť zložitý pápežský pohrebný rituál a ako prvý pápež za vyše storočie chce byť pochovaný mimo Vatikánu.



Tel Aviv - Izraelské ozbrojené sily začali skúšobne vpúšťať morskú vodu do niektorých tunelov hnutia Hamas pod Pásmom Gazy. Cieľom je preveriť účinnosť tejto metódy pri ich ničení.



Hanoj - Čínsky prezident Si Ťin-pching sa stretol s vietnamským premiérom Phamom Minh Chinhom a predsedom Národného zhromaždenia Vuongom Dinh Hueom. Spravil tak počas druhého dňa svojej návštevy Hanoja zameranej na podporu vzťahov po tom, čo Vietnam nedávno pozdvihol svoje vzťahy so Spojenými štátmi a s Japonskom.



Praha - Mestský súd v Prahe rozhodol o novom pojednávaní v dotačnej kauze Farmy Čapí hnízdo, v ktorej figuruje český expremiér Andrej Babiš a bývalá manažérka koncernu Agrofert Jana Nagyová.



Londýn - Britské ministerstvo obrany dostalo pokutu 350.000 libier (440.000 dolárov) za zverejnenie osobných údajov 265 Afgancov, ktorí sa snažili utiecť z Afganistanu, keď sa radikálne hnutie Taliban v roku 2021 vrátilo k moci.



New York - Hokejisti Calgary v zostave s dvoma Slovákmi prehrali v zámorskej NHL vo Vegas 4:5 pp. Za hostí nastúpili Adama Ružička a Martin Pospíšil, ktorý zaznamenal asistenciu. Celkovo boli v noci na dnes v akcii štyria Slováci. Arizona s Milošom Kelemenom prehrala na ľade Pittsburghu 2:4 a Tampa Bay s Erikom Černákom nestačila vonku na Vancouver 1:4.



Zvolen - Vedenie extraligového klubu HKM Zvolen sa dohodlo na ukončení spolupráce s hlavným trénerom Petrom Oremusom a aj s jeho asistentom Andrejom Kmečom.

Na snímke tréner HKM Zvolen Peter Oremus stojí na striedačke v zápase hokejovej Tipos extraligy.
Foto: TASR - Roman Hanc