Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 14. decembra 2023 - 11.45 h.



Brusel - Názory Slovenska a NATO o vojenskej pomoci Ukrajine sa rozchádzajú, lebo slovenská vláda neverí, že to pomôže vyriešiť situáciu na Ukrajine. Vyhlásil to predseda vlády Robert Fico počas spoločnej tlačovej besedy s generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie Jensom Stoltenbergom.

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Bratislava - Poslanci Národnej rady ráno pokračujú v diskusii o balíku konsolidačných opatrení. Na vystúpenie čaká ešte 13 rečníkov, ktorí sa do rozpravy prihlásili ústne. Najbližšie hlasovanie o prerokovaných bodoch bude poslancov čakať až o 17.00 h.



Bratislava - Slovenskí opoziční europoslanci sa klamstvami pokúšajú za každú cenu poškodiť Slovenskú republiku. Vyhlásil to premiér Robert Fico v reakcii na včerajšiu diskusiu v Európskom parlamente s európskym komisárom pre spravodlivosť Didierom Reyndersom o rušení kľúčových protikorupčných štruktúr a dôsledkoch pre právny štát.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová odcestovala ráno do Bosny a Hercegoviny. Navštívi tam príslušníkov slovenských Ozbrojených síl, ktorí pôsobia v operácii EUFOR Althea.



Bratislava - Daňovníci, ktorí v minulom roku dosiahli zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti, príjmy z podnikania či z inej samostatnej zárobkovej činnosti, si môžu uplatniť daňový bonus na každé vyživované dieťa žijúce v domácnosti s daňovníkom. Upozornila na to Finančná správa.



Bratislava - Medziročná inflácia deviaty mesiac pokračovala v spomaľovaní svojho tempa, spotrebiteľské ceny boli v novembri o 6,2 % vyššie ako pred rokom. Rast cien sa v poslednom období každý mesiac utlmuje v priemere o jeden percentuálny bod. Informoval o tom Štatistický úrad.



Vyšné Nemecké - Únia autodopravcov Slovenska pokračuje na hraničnom priechode Vyšné Nemecké - Užhorod štvrtým dňom v blokáde vstupu kamiónovej dopravy z Ukrajiny na územie Slovenska. Od včera 19.00 h došlo k čiastočnému uvoľneniu a protestujúci púšťajú cez hranicu dva kamióny za hodinu.



Bratislava - Mesto Bratislava zvýši od januára 2024 daň z nehnuteľností v priemere o 35 percent a poplatok za odpad v priemere o 30 percent. Vyplýva to z návrhov všeobecne záväzných nariadení, ktoré predpoludním schválilo bratislavské mestské zastupiteľstvo.



Bratislava - Dôchodcovia si môžu vypočítať, o koľko sa im zvýši dôchodok od nového roka na kalkulačke Sociálnej poisťovne. Kalkulačka na výpočet valorizácie dôchodkov od 1. januára 2024 je dostupná na internetovej stránke Sociálnej poisťovne.



Brusel - Pôvodne dvojdňový summit EÚ, ktorý sa začína dnes dopoludnia, možno potrvá dlhšie. Predseda Európskej rady Charles Michel oznámil, že je pripravený viesť rokovania až do nedele, ak to pomôže dosiahnuť kompromis pri témach spojených s Ukrajinou


Moskva - Mier nastane, keď Rusko dosiahne ciele svojej špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine. Vyhlásil to dnes ruský prezident Vladimir Putin počas svojej koncoročnej tlačovej konferencie. Ruským vojakom sa pritom podľa Putina darí vylepšovať si pozície pozdĺž celej frontovej línie na Ukrajine.

Ruský prezident Vladimir Putin hovorí počas tradičnej koncoročnej tlačovej konferencie 14. decembra 2023 v Moskve.
Foto: TASR/AP


Washington - Spojené štáty upozornili Izrael, že majú obavy z civilných obetí v Pásme Gazy, informoval včera Biely dom. Prezident Joe Biden deň predtým varoval Izrael, že bombardovaním palestínskeho územia, pri ktorom nerozlišuje medzi civilistami a ozbrojencami, môže prísť o podporu.

- Izraelská veľvyslankyňa v Spojenom kráľovstve Cipi Hotovelyová včera povedala, že jej krajina po skončení vojny v Pásme Gazy neprijme riešenie konfliktu s Palestínčanmi na úrovni dvoch štátov.



Washington - Republikánmi vedená Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu včera odhlasovala začatie oficiálneho vyšetrovania, ktoré môže viesť k impeachmentu (ústavnej žalobe) prezidenta Joea Bidena. Motiváciou vyšetrovania sú sporné podnikateľské aktivity jeho syna v zahraničí.

Prezident Joe Biden reční v Bielom dome v stredu 13. decembra 2023 vo Washingtone.
Foto: TASR/AP


Paríž - Najmenej 17 novinárov prišlo o život pri výkone povolania počas konfliktu medzi Izraelom a hnutím Hamas. Celkovo ich tento rok vo svete zahynulo 45, čo je najnižší počet od roku 2002. Vyplýva zo zverejnenej správy organizácie Reportéri bez hraníc.