Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 15. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 15. decembra 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Poslanci Národnej rady po nočnom rokovaní vrátili dnes ráno do lavíc. Pokračujú v diskusii o vládnej novele kompetenčného zákona. Do rozpravy je prihlásených 42 rečníkov písomne. Poslanci včera rokovali do polnoci. Dokončili diskusiu ku konsolidačnému balíku. Dnes majú rokovať bez obednej prestávky a bez hlasovania do 16.00 hodiny. Najbližšie hlasovanie poslancov čaká až v budúcom týždni, v utorok 19. decembra.



Bratislava - Myšlienky Tomáša Janovica o živote, o Bohu či o láske z neho spravili autora, ktorý presiahol Slovensko. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla na sociálnej sieti v reakcii na jeho úmrtie.



Bratislava - Podľa predsedníčky Úradu na ochranu oznamovateľov Zuzany Dlugošovej navrhované vládne zmeny v zákone o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti znamenajú hrozbu pre ohlasovateľov a môžu viesť k mareniu vyšetrovania závažných trestných činov.
Na snímke predsedníčka Úradu na ochranu oznamovateľov Zuzana Dlugošová počas tlačovej konferencie na tému "Vládne návrhy spôsobia demontáž doterajšej ochrany oznamovateľov" 15. decembra 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann



Bratislava - Bratislavský samosprávny kraj bude v roku 2024 hospodáriť s rozpočtom viac ako 300,5 milióna eur.



Bratislava - Štatistický úrad informoval, že hodnota nových objednávok v priemysle v októbri 2023 medziročne vzrástla o 13,5 percenta a dosiahla objem 6,03 miliardy eur. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa nové objednávky medzimesačne zvýšili o 3 percentá.



Vyšné Nemecké - Hraničná polícia potvrdila ukončenie blokády kamiónov prichádzajúcich z Ukrajiny na hraničnom priechode Vyšné Nemecké - Užhorod zo strany Únie autodopravcov Slovenska.



Bratislava - Vo veku 69 rokov zomrel včera Rudolf Hrubý, väčšinový akcionár HC Slovan Bratislava. Rudolf Hrubý prevzal hokejový Slovan v auguste 2020 ako nový väčšinový akcionár po Jurajovi Širokom.
Na snímke majiteľ hokejového klubu HC Slovan Bratislava Rudolf Hrubý počas tlačovej konferencie k zmene vlastníctva klubu 20. augusta 2020 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer



Bratislava - Betlehemské svetlo žiari už aj v podbrání Primaciálneho paláca v Bratislave. Symbol pokoja, mieru, nádeje a lásky prevzala včera od skautov viceprimátorka Bratislavy Lenka Antalová Plavuchová. Návštevníci si môžu prísť odpáliť plamienok do 24. decembra.



Budapešť - Konečné slovo v otázke vstupu Ukrajiny do Európskej únie majú aj tak národné parlamenty. Ak teda Maďarsko nechce, aby sa Ukrajina stala členom Únie, parlament to odmietne, povedal pravidelnom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.



Moskva - Stále nie je jasné, kde sa nachádza väznený líder ruskej opozície Alexej Navaľnyj, oznámili jeho spolupracovníci. Navaľnyj sa už niekoľko dní nenachádza v trestaneckej kolónii, v ktorej si doposiaľ odpykával trest.



Baku - Azerbajdžanská vládna strana nominovala súčasného prezidenta Ilhama Alijeva do budúcoročných prezidentských volieb.



Tokio - Japonsko rozšírilo sankcie proti Rusku pre vojenskú inváziu na Ukrajinu. Na japonskom sankčnom zozname teraz figuruje 494 organizácií z Ruska, 27 z Bieloruska a šesť z Arménska, Spojených arabských emirátov, Sýrie a Uzbekistanu. Nové sankcie pre organizácie z Ruska vstúpia do platnosti 22. decembra, pre zvyšné krajiny 27. decembra.



Montreal - Kanadská vláda sa postaví pred súd pre obvinenia z nečinnosti v oblasti ochrany klímy. Rozhodnutie padlo po odvolaní skupiny 15 mladých environmentálnych aktivistov, ktorí žalobu podali ešte pred štyrmi rokmi. Federálny odvolací súd rozhodol, že sa musí konať súdny proces, aby sa zistilo, či kroky vlády premiéra Justina Trudeaua neboli porušením práv mladých žalobcov.



New York - Hokejisti Tampy Bay Lightning v zostave so slovenským obrancom Erikom Černákom triumfovali v noci na dnes v NHL na ľade Edmontonu 7:4 a ukončili osemzápasovú víťaznú sériu Oilers. Erik Černák odohral 23:59 min a na konto si pripísal dva plusové body.

- Washington v zostave s Martinom Fehérvárym prehral vo Philadelphii 3:4 po predĺžení. Slovenský zadák strávil na ľade 20:15 min a zaznamenal dva mínusové body.

- Calgary s Martinom Pospíšilom a Adamom Ružičkom podľahol domácej Minnesote 2:3 po nájazdovom rozstrele. Pospíšil absolvoval 13:04 min a na bránku Wild vyslal tri strely. Ružička mal minutáž 9:14.