Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 18. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 18. decembra 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Poslanci Národnej rady pokračujú v diskusii o novele kompetenčného zákona, ktorá hovorí o zriadení nového ministerstva. Do diskusie je naďalej prihlásených písomne ešte vyše 30 rečníkov. Podľa odsúhlasenej zmeny majú poslanci dnes rokovať až do polnoci. Hlasovať by počas dňa nemali. Najbližšie hlasovanie ich čaká v utorok 19. decembra o 11.00 h. Rozhodnúť by mali o balíku konsolidačných opatrení z dielne vlády. Po prerokovaní novely kompetenčného zákona by sa mali zákonodarcovia venovať aj návrhu štátneho rozpočtu.



Bratislava - Strednú školu v bratislavskej Rači pre bombovú hrozbu evakuovali. Pre bombovú hrozbu mali evakuovať aj priestory internátu a ubytovne.



Bratislava - Pacienti by si mali pred vianočnými sviatkami zabezpečiť adekvátne množstvo potrebných liekov. Pripomenula to Slovenská lekárnická komora s tým, že cez sviatky nemusia byť otvorené ambulancie lekárov ani lekárne v okolí.
Ilustračná snímka
Foto: TASR/Pavel Neubauer



Bratislava - V súčasnosti nie je priaznivá situácia na zmenu práce podľa 56 percent respondentov. Tretina opýtaných je však opačného názoru. V porovnaní s dátami z predchádzajúcich rokov sa tak pocity zamestnancov vrátili na úroveň spred pandémie COVID-19. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Profesia pre agentúru Focus.



Nitra - Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre sa stala za rok 2023 najudržateľnejšou slovenskou univerzitou.



New York - Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov bude dnes hlasovať o novej rezolúcii, ktorá vyzýva na okamžité a trvalé ukončenie bojov v Pásme Gazy.



Budapešť - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán zablahoželal srbskému prezidentovi Aleksandarovi Vučičovi k víťazstvu jeho strany vo včerajších parlamentných voľbách. Srbská pokroková strana prezidenta Vučiča sa stala jasným víťazom predčasných parlamentných volieb v Srbsku.



Nairobi - Európska únia a Keňa podpísali dlho vyjednávanú obchodnú dohodu, ktorej cieľom je zvýšiť objem tovaru medzi týmito dvomi trhmi.



Moskva - Rusko v rámci úsilia o stabilizáciu cien ropy tento mesiac obmedzí vývoz komodity o dodatočných najmenej 50.000 barelov denne.



Berlín - Kandidát krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko Tim Lochner získal vo včerajších voľbách pre svoju stranu prvý post starostu - v meste Pirna v spolkovej krajine Sasko.



Tokio - Raketa, dnes skúšobne odpálená Severnou Kórea, bola medzikontinentálnou balistickou strelou s potenciálnym doletom viac ako 15.000 kilometrov. V jej dosahu by tak bolo celé kontinentálne územie USA, povedal Šingo Mijake parlamentný námestník japonského ministra obrany.



Peking - Čína a Severná Kórea si v pondelok vzájomne vyjadrili pevnú podporu a dôveru v bilaterálnych vzťahoch. Urobili tak v deň, keď ostatné krajiny odsúdili najnovší raketový test Pchjongjangu.



Bratislava - Peter Oremus je nový tréner hokejistov HC Slovan Bratislava. Na striedačke účastníka Tipos extraligy nahradil Čecha Vladimíra Růžičku. Asistentom Oremusa bude Andrej Kmeč. Obaja majú podpísať zmluvy do konca sezóny 2024/25 a mužstvo povedú už v stredajšom domácom zápase proti Nitre.
Na snímke tréner Peter Oremus 15. februára 2019. FOTO TASR - Roman Hanc
Foto: TASR



New York - Slovenský hokejista Martin Fehérváry strelil prvý gól v tejto sezóne zámorskej NHL. Obranca pomohol presným zásahom k triumfu Washingtonu na ľade Caroliny 2:1 po samostatných nájazdoch. Bodovo naprázdno vyšiel Šimon Nemec, ktorého New Jersey prehralo s Anaheimom 1:5.