Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 2. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 2. januára 2024 - 11.45 h.



Bratislava - Regionálne rozdiely na Slovensku pomôže aspoň čiastočne zmierňovať, keď budeme rešpektovať rozdielnosti jednotlivých regiónov. Uviedol to premiér Robert Fico, ktorý pripomenul, že sa už skončila éra, kedy o regionálnom umiestnení podnikov rozhodoval štát.



Bratislava - Zonácie národných parkov, ktoré nadobudli účinnosť od 1. januára, ministerstvo životného prostredia otvorí. V jednotlivých lokalitách potom začne riešiť "najpálčivejšie" problémy, najmä pri intravilánoch samospráv. Uviedol to šéf envirorezortu Tomáš Taraba.



Bratislava - Kvóty, ktoré od roku 2016 zabezpečujú zastúpenie slovenskej hudby v domácom rozhlasovom vysielaní, by mohli dostať v budúcnosti podobu univerzálneho nástroja podpory slovenskej kultúry a umenia. Ministerka kultúry Martina Šimkovičová potvrdila, že jej rezort bude v tejto oblasti iniciatívny.

Na archívnej snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS).
Foto: TASR Martin Baumann


Bratislava - Minister spravodlivosti Boris Susko nevylučuje možné zmeny v aktuálnej podobe súdnej mapy. Najskôr sa chce pýtať jednotlivých súdov, ako hodnotia implementačnú fázu reformy a kde vidia jej slabé stránky.



Bratislava - Občania už môžu požiadať o príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie. Štát im každý mesiac na účet pošle 75 percent zo zvýšenia ich splátky.



Bratislava - Podľa prezidentky Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Ivety Lazorovej vlaňajšia nestabilita vo vedení ministerstva zdravotníctva brzdila akýkoľvek pokrok. Pripomenula, že vlani sa na poste vystriedali štyria ministri.



Bratislava - Poslanec Národnej rady Jaroslav Spišiak z Progresívneho Slovenska vyčíta ministrovi vnútra Matúšovi Šutajovi Eštokovi agresívny spôsob, akým zasiahol do personálneho obsadenia polície. V rámci plánovaných zmien sa obáva výstavby únikovej cesty pre kategóriu "našich ľudí". Pozitívne vníma plánovanú modernizáciu v oblasti dopravy a bezpečnosti chodcov.



Bratislava - Mesiac december bol po teplotnej stránke na celom území Slovenska normálne až nadnormálne teplý. Odchýlka priemernej mesačnej teploty vzduchu od normálu 1991 - 2020 bola v intervale od 0,5 stupňa Celzia v Spišských Vlachoch do plus 2,6 stupňa Celzia v Kuchyni. Vyplýva to z predbežného zhodnotenia uplynulého mesiaca Slovenským hydrometeorologickým ústavom.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Praha - Český minister vnútra Vít Rakušan sa chystá navrhnúť vláde, aby predĺžila náhodné kontroly na hraniciach so Slovenskom o ďalších 30 dní. Kontroly zatiaľ platia do zajtra.



Jeruzalem - Izraelská centrálna banka znížila na začiatku tohto roka hlavnú úrokovú sadzbu o štvrť percentuálneho bodu. Urobila tak prvýkrát za takmer štyri roky, čím sa Izrael stal prvým z priemyselne rozvinutých štátov, ktoré pristúpili k uvoľneniu menovej politiky. Centrálna banka však zároveň vyzvala vládu, aby obmedzila výdavky, ktoré počas bojov Izraela s palestínskym hnutím Hamas prudko vzrástli.



Haag - V dôsledku rastúcej produkcie kokaínu v Južnej Amerike sa bude počas nasledujúcich dvoch rokov naďalej zvyšovať úsilie o pašovanie tejto drogy do Európy. Uviedla to šéfka Európskeho policajného úradu Catherine De Bolleová, ktorá podotkla, že pašovanie kokaínu nie je možné úplne zastaviť, pretože je po ňom obrovský dopyt.



New York - Hokejisti Seattlu Kraken zvíťazili v novoročnom zápase NHL Winter Classic nad tímom Vegas Golden Knights 3:0. Duel v T-Mobile Parku sledovalo 47.313 divákov, slovenský útočník Tomáš Tatar v drese domácich nebodoval.



New York - Slovenský hokejista Marián Studenič prispel asistenciou k víťazstvu Coachelly Valley nad Calgary 6:1 v nočnom zápase AHL. V uplynulých štyroch dueloch bodoval už trikrát (1+2). Po 23 zápasoch sezóny má na konte 15 bodov za osem gólov a sedem asistencií a je najproduktívnejší Slovák v súťaži.