Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava/Svet 3. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 3. januára 2024 - 11.45 h.



Bratislava - V novom roku sa chce minister vnútra Matúš Šutaj Eštok zamerať najmä na stabilizáciu Policajného zboru a zmenu krízového riadenia. Za ďalšiu prioritu označil to, aby zákon platil pre všetkých. Svoje prvé kroky po nástupe do funkcie zhodnotil minister ako "pomerne dynamické".



Bratislava - Minister životného prostredia Tomáš Taraba súhlasí s postavením terminálu na skvapalnený zemný plyn v Bratislave. V rozkladovom (odvolacom) konaní potvrdil prvostupňové rozhodnutie z procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie. Pri rozhodovaní sa Taraba stotožnil s odporúčaniami tzv. rozkladovej komisie.

Na archívnej snímke minister životného prostredia SR Tomáš Taraba.
Foto: TASR/Martin Baumann


Bratislava - Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč čakal pred svojím nástupom do funkcie, že situácia na agrorezorte bude po jeho predchodcoch z pohľadu problémov a neriešených vecí zlá. Podľa neho našiel "totálne rozbitý Slovenský pozemkový fond a prevzal celé ministerstvo v nie ideálnom stave".

- Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč je na rozdiel od doterajších nominantov vlád Smeru vzdelaním poľnohospodár, čo je pozitívum. Uviedol to predseda mimoparlamentného Maďarského fóra a bývalý minister pôdohospodárstva Zsolt Simon.



Bratislava - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí sa chce s väčším dôrazom venovať ekonomickej diplomacii. Má ambíciu vytvárať možnosti slovenským podnikateľom v zahraničí, ale aj zahraničným investorom na Slovensku. Uviedol to šéf rezortu Juraj Blanár.



Bratislava - Od 1. januára sa rozširuje nárok na materské pre absolventky stredných a vysokých škôl s ukončeným štúdiom. Do obdobia 270 dní trvania nemocenského poistenia pri nároku nemocensky poistených matiek sa na materské započíta aj obdobie na strednej alebo vysokej škole.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Bratislava - Najväčšie výzvy pre zamestnávateľov budú v tomto roku súvisieť s nedostatkom uchádzačov na pracovnom trhu, s novými technológiami a s odlišnými názormi nastupujúcej mladej generácie pracujúcich. Problémy, ktoré súvisia s nedostatkom zamestnancov, spôsobí tlak na rast miezd. Uviedla to Asociácia personálnych agentúr.



Bratislava - Súčasný predseda KDH Milan Majerský sa bude opätovne uchádzať o pozíciu lídra strany. Ozrejmil, že o novom vedení bude rozhodovať stranícky snem v marci, voliť by sa malo aj predsedníctvo. Pripomenul tiež, že záujem o pozíciu predsedu už avizoval aj Ivan Šimko.



Ženeva - Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk vyzval včera na okamžitú deeskaláciu nepriateľských akcií medzi Ruskom a Ukrajinou, pričom jeho kancelária vyjadrila znepokojenie nad zintenzívnením útokov v tamojšom konflikte.



Paríž - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval Izrael, aby sa vyhol eskalácii, a to predovšetkým v Libanone. Spravil tak po tom, čo pri útoku v Bejrúte, ktorý je pripisovaný Izraelu, zomrel zástupca šéfa hnutia Hamas Sálih Árúrí.



Tokio - Japonskí záchranári pátrajú aj dnes po preživších silného zemetrasenia, ktoré si vyžiadalo už najmenej 62 obetí na životoch. Miestne úrady navyše varovali pred zosuvmi pôdy a prudkými dažďami v zasiahnutej oblasti.

Na snímke dym stúpa z miesta požiaru, ku ktorému došlo po zemetrasení v meste Wadžima v japonskej prefektúre Išikawa 2. januára 2024.
Foto: TASR/AP


Banská Bystrica - Pri rannej dopravnej nehode trolejbusu v Banskej Bystrici sa zranilo sedem ľudí vrátane vodiča. Informovala o tom dopoludnia banskobystrická krajská polícia s tým, že jej účastníkom bolo aj smetiarske auto.



Bratislava - Dnes naďalej pretrváva na viacerých miestach výstraha prvého stupňa pred vetrom na horách. Vietor môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu. Informuje o tom dopoludnia Slovenský hydrometeorologický ústav.



New York - Slovenský hokejista Martin Fehérváry strelil druhý gól v tejto sezóne zámorskej NHL. Obranca pomohol presným zásahom k triumfu Washingtonu na ľade Pittsburghu 4:3. Juraj Slafkovský zaznamenal jednu asistenciu a jeho Montreal zvíťazil na ľade Dallasu rovnako 4:3.



ParížParížski hotelieri robia všetko pre to, aby pred letnými olympijskými a paralympijskými hrami uistili svojich potenciálnych zákazníkov, že si z pobytu neodnesú nechcený darček v podobe ploštíc, s ktorými francúzska metropola zápasí už celé mesiace.