Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 4. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 4. januára 2024 - 11.45 h.



Bratislava - Energia a vitalita Rudolfa Schustera je obdivuhodná a stále inšpirujúca. V blahoželaní bývalému prezidentovi, ktorý dnes oslavuje 90. narodeniny, to zdôraznila súčasná hlava štátu Zuzana Čaputová. Ku gratulantom sa pridal aj premiér Robert Fico. Rudolf Schuster bol prvým prezidentom Slovenskej republiky, ktorého volili občania. Vo funkcii bol v rokoch 1999 až 2004.

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas prijatia bývalého prezidenta SR Rudolfa Schustera.
Foto: TASR František Iván


Bratislava - Na slovenskom trhu sa môžu nachádzať raňajkové taniere, ktoré zvýšeným obsahom kadmia nespĺňajú príslušné normy. Upozorňuje na to Úrad verejného zdravotníctva. Ide o raňajkové taniere značky Kellogg's s priemerom 20 centimetrov v piatich rôznych motívoch.



Bratislava - Sociálna poisťovňa vypláca poberateľom dôchodkové dávky valorizované o 3,6 percenta. Valorizácia sa týka starobných, predčasných starobných, vdovských, vdoveckých, invalidných, sirotských a sociálnych dôchodkov.



Bratislava - V roku 2023 bolo na portáli Profesia uverejnených 314.220 pracovných ponúk. Bolo ich približne o 40.000 menej ako v roku 2022, ktorý bol v počte inzerátov rekordný. Najvyšší počet ponúk bol v oblasti obchodu, a to 63.214, nasledovali výroba a doprava. Výrazný pokles počtu inzerátov zaznamenal IT sektor.



Bratislava - Pasívne saldo zahraničného obchodu Slovenska s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami za rok 2023 presiahne úroveň dvoch miliárd eur. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora očakáva, že sa podarí prijať opatrenia, ktoré tento negatívny trend stlmia.



Handlová - Diviačiu zver spozorovali obyvatelia v uplynulých dňoch v intraviláne Handlovej. Príslušníci mestskej polície pripomenuli, že prikrmovaním voľne žijúcich zvierat ohrozujú ľudia seba i ostatných a za porušenie zákazu im hrozí pokuta.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Ján Krošlák


Bratislava - Na juhozápadnom Slovensku a v podtatranskej oblasti možno v priebehu štvrtka očakávať silný vietor. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre oba regióny výstrahu prvého stupňa. Na severnom a strednom Slovensku trvá do piatka aj výstraha pred silným vetrom na horách.



BruselEurópska únia sa pridala k Spojeným štátom, Parížu aj Berlínu a v stredu večer ostro odsúdila nedávne vyjadrenia dvoch krajine pravicových izraelských ministrov, podľa ktorých by mali byť Palestínčania nabádaní k tomu, aby sa vysťahovali z Pásma Gazy.



Budapešť - Maďarský Úrad na ochranu suverenity, ktorý začne fungovať 1. februára, nebude tajnou službou ani politickou políciou. Uviedol to politológ Tamás Lánczi, ktorého premiér Viktor Orbán poveril vedením tohto úradu.



Teherán - Iránske úrady už druhýkrát znížili počet obetí včerajších výbuchov v iránskom meste Kermán pri hrobe generála Kásema Solejmáního. Najnovšia bilancia obetí je 84. Štátne médiá najprv informovali o 103 obetiach. Výbuchy sa udiali na pietnom podujatí k štvrtému výročiu Solejmáního smrti. K zodpovednosti za útok sa zatiaľ nikto neprihlásil. Ide o najkrvavejší útok v 45-ročnej histórii Iránskej islamskej republiky.

Muž plače nad telom svojej príbuznej, ktorá prišla o život pri výbuchu v iránskom meste Kermán v stredu 3. januára 2024.
Foto: TASR/AP


New York — Približne 18 lodných spoločností presmerovalo svoje lode plaviace sa okolo Afriky tak, aby sa vyhli Červenému moru, kde v ostatnom čase dochádza k nárastu útokov. Západ z nich obviňuje jemenských povstalcov húsíov. Obchádzkou okolo južnej Afriky sa však plavba lodí predĺži o približne desať dní, čo má negatívny dosah na obchod a na zvyšovanie sadzieb za prepravu.



New York - Slovenský hokejista Martin Fehérváry zaznamenal v zámorskej NHL asistenciu, no jeho Washington prehral s New Jersey 3:6. V drese hostí nastúpil jeho krajan Šimon Nemec, ktorý si pripísal dva plusové body. V druhom zápase Toronto triumfovalo na ľade Anaheimu 2:1 po predĺžení.



Bratislava – Zajtra odštartuje v saudskoarabskom Al Ula 46. ročník súťaže Rely Dakar. Už po pätnásty raz sa na štart prológu postaví najskúsenejší slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko a svoju druhú účasť zaznamená na štvorkolke Juraj Varga.



Brisbane - Španiel Rafael Nadal na turnaji ATP v austrálskom Brisbane zdolal v 2. kole domáceho hráča Jasona Kublera 6:1 a 6:2 a postúpil do štvrťfinále turnaja.