Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 5. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 5. januára 2024 - 11.45 h.



Bratislava - Návrh na zmenu volebného systému by do parlamentu mohol prísť ako spoločná novela strán, ktoré podporujú zmenu počtu volebných obvodov a dokázali by spolu nájsť potrebných 90 hlasov od poslancov. Uviedol to predseda Národnej rady Peter Pellegrini. Do parlamentu však táto téma podľa neho nepríde skôr ako v prvej polovici roka.

- Na zmene volebného systému sa najskôr musí dohodnúť koalícia, následne môže vzniknúť expertná skupina. Uviedol to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Ako pripomenul, víziou Hlasu-SD je dať väčšiu váhu regiónom.

- Koaličná SNS nebude súhlasiť so zmenou volebného systému a počtu volebných obvodov. Vyhlásil to líder národniarov Andrej Danko. Novelizácia by podľa neho zruinovala malé strany a nepriniesla by viac demokracie.

- Líder PS Michal Šimečka si nevie predstaviť podporu prípadných ústavných zmien z dielne vlády. Považuje to za riziko. Vláda už podľa neho ukázala, že jej cieľom je koncentrácia moci a deštrukcia právneho štátu. Obáva sa toho aj pri zmene volebného systému.

- Opozičné KDH by vedelo podporiť také vládne návrhy, ktoré by korešpondovali s programom hnutia. Má záujem aj o zmenu volebného systému. O tej je hnutie pripravené rokovať aj s vládnou koalíciou, ak bude schopná prijať argumenty hnutia. Uviedol to predseda KDH Milan Majerský.



Bratislava - Potravinári očakávajú v tomto roku diskusie k cenám potravín. Opatrenia sa však nedajú robiť bez dialógu s tými, ktorí sú nimi priamo dotknutí. Potravinárska komora Slovenska preto vyzýva na spoločné hľadanie riešení na systémovú podporu potravinárskeho odvetvia.

Ilustračné foto.
Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková


Bratislava - Prokurátor bratislavskej krajskej prokuratúry podal obžalobu na Mariana K., Juraja Š., Miroslava K., Petra T. a Štefana M. pre nelegálne sledovanie novinárov a viacerých známych ľudí. Vo veci je 28 poškodených vrátane novinárov z Denníka N, .týždňa, špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica či exministra Milana Krajniaka.



New York - Bezpečnostná rada OSN včera odsúdila stredajší bombový útok v iránskom meste Kermán, ktorý si vyžiadal životy najmenej 84 ľudí, a označila ho za zavrhnutiahodný.



Soul - Severná Kórea dnes v rámci cvičenia odpálila približne 200 kusov delostreleckej munície do mora pri svojom západnom pobreží. Južná Kórea nariadila evakuáciu obyvateľov neďalekých ostrovov.

- Juhokórejská námorná pechota uskutočnila v reakcii na dnešnú cvičnú paľbu KĽDR na pohraničnom ostrove Jon-pchjong v Žltom mori delostrelecké cvičenie. Soul odpaly KĽDR označil za provokáciu.



Tokio - Počet obetí zemetrasenia, ktoré v pondelok zasiahlo japonskú prefektúru Išikawa, sa dnes zvýšil na 92. Nezvestných je 242 osôb.

Na snímke vozidlá a zrútené domy v oblasti zasiahnutej požiarom po zemetrasení v meste Suzu v japonskej prefektúre Išikawa 3. januára 2024.
Foto: TASR/AP


Berlín — Jednu obeť a 22 zranených, z toho šesť vážne, si vyžiadal požiar, ktorý vypukol včera približne o 22.45 h v nemocnici v severonemeckom meste Ueulzen.



Tel Aviv - Izraelský minister obrany Joav Gallant predstavil včera plán usporiadania moci v Pásme Gazy po skončení vojny medzi Izraelom a hnutím Hamas. Vláda v enkláve má byť odovzdaná palestínskym orgánom.



GazaHumanitárnym organizáciám sa už niekoľko dní nedarí doručiť životne dôležitú pomoc na sever Pásma Gazy. Tvrdí to Úrad Organizácie Spojených národov pre koordináciu humanitárnych záležitostí. Táto pomoc zahŕňa aj lieky, ktoré by mohli na jeden mesiac pokryť potreby približne 100.000 ľudí.



New York - Mesto New York podalo včera žalobu voči 17 autobusovým dopravcom, ktorých obviňuje z nezákonného prevozu desiatok tisícov migrantov z južných hraníc USA do New Yorku.



Bratislava - Vo viacerých oblastiach Slovenska hrozia povodne, upozorňuje Slovenský hydrometeorologický ústav. Výstrahu druhého stupňa vydal pre Skalicu, Turčianske Teplice, Michalovce a Trebišov.



New York - Slovenský hokejista Tomáš Tatar strelil v noci na dnes svoj štvrtý gól v prebiehajúcej sezóne zámorskej NHL. Jeho tím Seattle zvíťazil doma nad Ottawou 4:1. Pre Kraken to bol už šiesty triumf po sebe.