Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 8. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 8. januára 2024 - 11.45 h.



Bratislava - Poslanci Národnej rady pokračujú od rána vo svojej 6. schôdzi. Vrátili sa k novele Trestného zákona, ktorá predpokladá zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. Rokovanie začínajú diskusiou k návrhu vlády, aby sa o novele rokovalo v skrátenom legislatívnom konaní. Do rozpravy sa písomne prihlásilo 58 poslancov.

Na snímke poslanci Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) počas rokovania 6. schôdze parlamentu 8. januára 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


- Zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry je nehoráznosť, novela Trestného zákona pomôže viac páchateľom ako obetiam. Vyhlásil to poslanec Národnej rady Gábor Grendel.

- Skrátené legislatívne konanie sa využíva pri mimoriadnych prípadoch, no vládna koalícia ho využíva vo väčšine doposiaľ podaných návrhov. Uviedla to poslankyňa Lucia Plaváková. Dodala, že návrh novely bol pripravený bez verejnej odbornej diskusie a vláda v tomto smere neplní vlastné programové vyhlásenie.



Bratislava - Sestier v zdravotníctve ubúda. V roku 2022 ich bolo 30.910, v roku 2021 31.190 a v roku 2009 zase 32.708. Vyplýva to z dát Národného centra zdravotníckych informácií. Podľa centra narastá však počet zdravotníckych asistentov.



Bratislava - Europoslanec a predseda mimoparlamentnej strany Slovenský patriot Miroslav Radačovský sa chce uchádzať o post prezidenta Slovenskej republiky. O podpisy na kandidatúru plánuje požiadať desať poslancov SNS a päť poslancov z iných politických strán.



Bratislava - Tržby v maloobchode sa v novembri 2023 medziročne znížili o 1,5 %. Ich pokles v stálych cenách pretrvával nepretržite už desať po sebe idúcich mesiacov, ale aktuálne novembrové zníženie patrilo k najnižším spomedzi mesiacov roka 2023.



Šurany - Na železničnom priecestí v Šuranoch došlo včera večer k tragickej dopravnej nehode, pri ktorej zahynuli dve osoby. Vozidlo Volkswagen Passat z dosiaľ nezistených príčin vošlo na železničné priecestie so zavretými závorami, kde doň narazil prichádzajúci vlak.



Klagenfurt - Pri páde lavíny na Mölltalerelskom ľadovci v rakúskej spolkovej krajine Korutánsko prišiel včera o život 40-ročný Slovák. Jeho 33-ročný krajan utrpel zranenia. Oboch mužov na lyžiach zasypala lavína v okolí zjazdovky v nadmorskej výške približne 2700 metrov.



Bratislava - Na Mestskom súde Bratislava I pokračuje dopoludnia súdny proces v prípade vraždy študenta Daniela Tupého. Obžalobe pre trestný čin vraždy spolupáchateľstvom čelí právnik Adam P., ktorý trvá na svojej nevine.

Na snímke obžalovaný Adam P. (vľavo) prichádza v sprievode príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) na hlavné pojednávanie v kauze vraždy Daniela Tupého na Mestskom súde Bratislava I v pondelok 8. januára 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Jeruzalem - Izraelský prezident Jicchak Herzog včera vyhlásil, že vyhostenie Palestínčanov nie je oficiálnou politikou vlády, hoci niektorí členovia kabinetu premiéra Benjamina Netanjahua na to vyzývajú.

- Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková vyzvala včera Izrael, aby zmiernil svoje vojenské akcie v Pásme Gaze a spravil viac pre ochranu civilistov na tomto palestínskom území.



Washington - Lídri amerického Kongresu sa včera dohodli na hornej hranici federálnych výdavkov, ktorá predstavuje 1,6 trilióna dolárov. Nová dohoda je zameraná na odvrátenie čiastočného zastavenia financovania vládnych inštitúcií - tzv. shutdownu, ku ktorému by mohlo prísť tento mesiac.



Tokio - Počet obetí zemetrasenia, ktoré na Nový rok zasiahlo Japonsko, stúpol dnes na 161. Snahy záchranárov pritom v súčasnosti komplikuje sneženie.

- Letová prevádzka na Medzinárodnom letisku Haneda v japonskom Tokiu sa vrátila dnes do normálu. Stalo sa tak šesť dní po zrážke dopravného lietadla s lietadlom japonskej pobrežnej stráže.



Islamabad – Výbuch bomby na severozápade Pakistanu dnes zabil najmenej piatich policajtov, ktorí zabezpečovali ochranu zdravotníkom očkujúcim proti detskej obrne.



Los Angeles - Životopisná dráma Oppenheimer dominovala včera udeľovaniu filmových a televíznych ocenení Zlatý glóbus. Odniesla si celkovo päť cien. Oppenheimer bol vyhlásený za najlepšiu drámu. Film režíroval Christopher Nolan, ktorý si odniesol cenu za najlepšieho režiséra.

Na snímke írsky herec Cillian Murphy (dráma Oppenheimer) prichádza na 81. ročník odovzdávania Zlatých glóbusov, ktoré sú považované za najdôležitejšie americké filmové a televízne ceny po Oscaroch v hoteli Beverly Hilton v americkom Los Angeles v noci na pondelok 8. januára 2024.
Foto: TASR/AP


New York - Slovenský hokejista Martin Pospíšil si v zámorskej NHL pripísal asistenciu, no jeho Calgary prehralo na ľade Chicaga 3:4. V zostave hostí chýbal Adam Ružička. Washington s obrancom Martinom Fehérvárym vyhral doma nad Los Angeles 4:3.