Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 9. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 9. januára 2024 - 11.45 h.



Bratislava - Poslanci Národnej rady pokračujú v rokovaní o novele Trestného zákona. Zatiaľ diskutujú o návrhu vlády na skrátené legislatívne konanie k novele.

Na snímke poslanci Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) počas rokovania 6. schôdze parlamentu 8. januára 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Začala sa volebná kampaň pred prezidentskými voľbami. Kandidáti na ňu môžu minúť pol milióna eur. Vyplýva to zo zákona o volebnej kampani. Kampaň sa začína dňom vyhlásenia termínu volieb v Zbierke zákonov a končí sa 48 hodín predo dňom konania volieb.



Bratislava - Najväčšou výzvou pre Európsku úniu bude v roku 2024 spoločenský nepokoj, ktorý spôsobujú konflikty a technologická zmena. V tomto roku sa zároveň ukáže, či Slovensko vyznáva hodnoty, na ktorých je EÚ založená. V relácii CD Klub Pavla Demeša v TASR TV to uviedol vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Vladimír Šucha.



Bratislava - V prvom polroku 2024 sa na území Slovenskej republiky plánuje 41 vojenských cvičení. Slovenskí vojaci by počas prvých šiestich mesiacov mali byť vyslaní na 72 cvičení v zahraničí. Vyplýva to z materiálu, ktorý Ministerstvo obrany predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.



Teplička nad Váhom - Automobilka Kia Slovakia vyrobila vlani vo výrobnom závode v Tepličke nad Váhom viac ako 350.000 áut, čo je historicky najviac.



Budapešť - Maďarsko by mohlo zrušiť svoje veto v prípade pomoci EÚ Ukrajine vo výške 50 miliárd eur s podmienkou, že sa toto financovanie bude každoročne prehodnocovať. S odvolaním sa na týždenník Politico to uviedol server telex.hu.



Charleston - Prezident USA Joe Biden vyhlásil, že sa snaží presvedčiť Izrael, aby obmedzil počet svojich vojakov v palestínskom Pásme Gazy. Biden to povedal, keď protestujúci narušili jeho príhovor na predvolebnom stretnutí a žiadali prímerie v bojoch.



Tel Aviv - Izrael má pri integrácii v rámci Blízkeho východu ozajstné príležitosti, musí však prekonať veľmi náročné chvíle. Uviedol to americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) a izraelský prezident Isaac Herzog si podávajú ruky počas stretnutia v Tel Avive 9. januára 2024.
Foto: TASR/AP


Washington - Americké ministerstvo obrany oznámilo, že momentálne neplánuje z Iraku stiahnuť svojich približne 2500 vojakov. Vláda v Bagdade pritom len minulý týždeň informovala, že chce ukončiť prítomnosť medzinárodnej koalície vedenej Spojenými štátmi na svojom území.



Varšava – Spojené štáty dodali Poľsku v rámci programu spoločného financovania ďalších 29 tankov M1A1 Abrams a 79 vozidiel odolných proti mínam.



Kyjev - Bývalého námestníka ukrajinského ministra obrany, Viačeslava Šapovalova, obvinili zo sprenevery pri nákupe nefunkčných nepriestrelných viest za takmer 25 miliónov dolárov.



Peking - Čínsky prezident Si Ťin-pching prisľúbil, že zintenzívni boj proti korupcii v kľúčových sektoroch vrátane financií, energetiky a infraštruktúry.



Peking - Čína úspešne vypustila na orbitu družicu. Taiwanské ministerstvo obrany vydalo v reakcii na vypustenie čínskeho satelitu varovanie a obyvateľov vyzvalo, aby dbali na svoju bezpečnosť.



Moskva - V Rusku zadržali amerického občana Roberta Woodlanda, ktorého obvinili z nezákonného obchodovania s drogami.



Madrid - Španielsko znovu zavádza povinné nosenie rúšok v nemocniciach a ďalších zdravotníckych zariadeniach. Dôvodom je nárast prípadov chrípky aj ochorenia COVID-19.

Ľudia, ktorí majú preventívne masky na tvár, sa v pondelok 8. januára 2024 prechádzajú po nemocnici v Barcelone v Španielsku.
Foto: TASR/AP


Havana - Kubánska vláda, ktorá zápasí s nedostatkom financií, oznámila, že od 1. februára zvyšuje ceny pohonných látok o viac ako 500 %. Je to súčasť série ekonomických opatrení zameraných na zníženie deficitu.



Melbourne - Slovenský tenista Lukáš Klein postúpil do 2. kola kvalifikácie dvojhry na grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne. V úvodnom kole zdolal Argentínčana Marca Trungellitiho 6:3, 3:6, 6:3. Nedarilo sa Jozefovi Kovalíkovi, ktorý prehral s Talianom Mattiom Belluccim po trojsetovom boji 1:6, 6:4, 6:7 (5:10).

- Slovenské tenistky Viktória Hrunčáková a Rebecca Šramková neuspeli v 1. kole kvalifikácie dvojhry v Melbourne. Hrunčáková prehrala s Číňankou S' Wej 3:6, 2:6 a Šramková podľahla Francúzke Fione Ferrovej 6:3, 4:6, 1:6.