Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 10. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 10. januára 2024 - 11.45 h.



Bratislava - Poslanci Národnej rady aj dnes pokračujú v 6. schôdzi diskusiou k návrhu na skrátené legislatívne konanie k novele Trestného zákona. Prihlásených je ešte 39 rečníkov písomne.



Bratislava - Návrhy kandidátov na prezidenta Slovenskej republiky možno odovzdať do 30. januára. Treba ich podávať predsedovi Národnej rady Petrovi Pellegrinimu.

Na archívnej snímke Grasalkovičov palác alebo Prezidentský palác na Hodžovom námestí v Bratislave.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Čerpanie eurofondov z programového obdobia 2014 - 2020 je na úrovni viac ako 94 percent, pričom asi 800 miliónov eur sa ešte naďalej spracováva. Uviedol to minister investícií Richard Raši s tým, že za posledné mesiace bolo čerpanie prostriedkov Európskej únie na úrovni skoro 420 miliónov eur mesačne.



Bratislava - Advokáta Adama P., obžalovaného v kauze vraždy študenta Daniela Tupého, prepustia z väzby na slobodu. Súd prijal peňažnú záruku, obžalovaný musí nosiť monitorovací náramok na kontrolu pohybu. Rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave je právoplatné.

Na snímke obžalovaný Adam P. (vľavo) prichádza v sprievode príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) na hlavné pojednávanie v kauze vraždy Daniela Tupého na Mestskom súde Bratislava I v pondelok 8. januára 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Bratislava - Zrušiť sa môže 13. dôchodok ako štátna sociálna dávka a má byť zadefinovaný ako nová dôchodková dávka. Vyplácať by ho tak od tohto roka mohla Sociálna poisťovňa, a nie štát vo forme štátnej sociálnej dávky. Vypustiť by sa mohla tiež povinnosť oznamovania údajov, poskytovania dokladov a súčinnosti ďalších právnických osôb. Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý schválila vláda.



Bratislava - Automobilka Kia Slovakia dostane štátnu investičnú pomoc v hodnote 29,95 milióna eur vo forme úľavy na dani z príjmov. Vyplýva to z materiálu ministerstva hospodárstva, ktorý schválila vláda.



Bratislava - Povinnosť registrácie za platcu dane z pridanej hodnoty bude od roku 2025 pre tuzemské firmy s obratom za predchádzajúci rok väčším ako 50.000 eur. Vyplýva to z návrhu novely zákona o dani z pridanej hodnoty, ktorý schválila vláda.



Bratislava - Termín čerpania finančných prostriedkov jedného z úverov od Európskej investičnej banky sa predĺži. Kým pôvodne mohlo Slovensko čerpať peniaze z neho iba do septembra minulého roka, po novom získalo čas do 28. marca tohto roka.



Bratislava - Centrálny informačný systém štátnej služby by mal byť komplexne dobudovaný a upravený na základe samostatného zákona. Vyplýva zo z návrhu zákona centrálnom informačnom systéme štátnej služby a o zmene a doplnení zákona o štátnej službe, ktorý schválila vláda.



Bratislava - Štatistický úrad informuje, že priemyselná produkcia Slovenska v novembri minulého roku medziročne klesla o 1,9 percenta. Medzimesačne po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia znížila o 4 percentá.



Bratislava - Zlepšiť kvalitu, porovnateľnosť a spoľahlivosť informácií o udržateľnosti, ktoré majú uvádzať veľké firmy vo svojich výročných správach, je cieľom návrhu novely zákona o účtovníctve. Právnu normu z dielne ministerstva financií schválila vláda.



Washington/Peking - Spojené štáty a Čína tento týždeň obnovili bilaterálne vojenské rozhovory, ktoré boli pozastavené vyše roka pre spory okolo Taiwanu.



Soul - Severokórejský vodca Kim Čong-un označil Južnú Kórea za hlavného nepriateľa svojej krajiny a vyhlásil, že nebude váhať s jej zničením.



New York - Hokejisti Calgary vyhrali v noci na dnes v zámorskej NHL nad Ottawou 6:3. Obrat z 2:3 začal po 47 sekundách záverečného dejstva Noah Hanifin, ktorému pri góle asistoval Slovák Martin Pospíšil. Za domácich hral v štvrtom útoku aj Adam Ružička. Tomáš Tatar zaznamenal so Seattlom triumf 5:2 na ľade Buffala. Ďalší Slovák Erik Černák nastúpil za Tampu Bay, ktorá vyhrala nad Los Angeles 3:2 pp.



Hobart - Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na turnaji WTA v tasmánskom Hobarte. V pozícii kvalifikantky podľahla najvyššie nasadenej Belgičanke Elise Mertensovej 2:6, 3:6. Pre slovenskú jednotku bolo podujatie v Hobarte generálkou na grandslamový Australian Open.

Na archívnej snímke Slovenka Anna Karolína Schmiedlová.
Foto: TASR - Jaroslav Novák