Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 11. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 11. januára 2024 - 11.45 h.



Bratislava - Poslanci Národnej rady začali dnešné rokovanie dokončením debaty k návrhu na voľbu predsedu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Predseda sa bude voliť na budúci týždeň v utorok, dovtedy sa v parlamente hlasovať nebude. Následne sa poslanci vrátili k prerušenej diskusii o návrhu na skrátené legislatívne konanie k novele Trestného zákona.

Na snímke poslanci Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) počas rokovania 6. schôdze parlamentu 8. januára 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Stíhačky F-16 sa zatiaľ na Slovensku fyzicky nenachádzajú. Ministerstvo obrany to uviedlo pre TASR v reakcii na informáciu spoločnosti Lockheed Martin o dodaní prvých dvoch lietadiel.



Bratislava - Národné centrum zdravotníckych informácií má nové vedenie. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková odvolala z funkcie riaditeľa Petra Lukáča. Na post od dnešného dňa vymenovala Pavla Vršanského.



Košice - V prípade vraždy 46-ročnej ženy z 1. januára 2023 na ulici v Michalovciach dostal 19-ročný Valentín Horváth, ktorý sa k činu priznal, 23-ročný trest odňatia slobody. Rozhodol o tom Krajský súd v Košiciach, ktorý zvýšil pôvodný trest pre obžalovaného vymeraný Mestským súdom Košice o tri roky. Rozsudok je právoplatný.



Bratislava - Obžalovanú Renátu D. prepustili z väzby na slobodu. Najvyšší súd potvrdil skoršie rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu.



Bratislava - V prípade nesprávne vyoperovaného oka v nemocnici v bratislavskom Ružinove podala prokurátorka obžalobu. Vyplýva to z vyjadrenia, ktoré TASR poskytol Patrik Hujsa z bratislavskej krajskej prokuratúry.



Bratislava - Na Slovensku sa vlani vyrobilo podľa predbežných výsledkov 1,08 milióna vozidiel, čo je nárast v porovnaní s rokom 2022 o takmer 100.000 vozidiel. Na výročnej tlačovej konferencii to uviedli zástupcovia Zväzu automobilového priemyslu.



Bratislava - Štatistický úrad informoval, že ubytovacie zariadenia cestovného ruchu navštívilo na Slovensku v novembri minulého roka 388.000 hostí. Je to najlepšia novembrová návštevnosť od obdobia pandémie, predvlaňajšie čísla prevýšila o 9 %.



Brusel - Donald Trump v pozícii prezidenta USA povedal vrcholným európskym predstaviteľom, že v prípade napadnutia Spojené štáty určite nepomôžu Európe. Uviedol to eurokomisár Thierry Breton.



Vatikán - Pápež František vyjadril obavy, že medzinárodné spoločenstvo odkláňa pozornosť od takmer dva roky trvajúcej ruskej vojny proti Ukrajine.

Pápež František prichádza na svoju týždennú generálnu audienciu do auly pápeža Pavla VI. vo Vatikáne v stredu 10. januára 2024.
Foto: TASR/AP


New York - Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov prijala rezolúciu, v ktorej odsúdila útoky jemenských húsíjských povstalcov na obchodné lode v Červenom mori a vyzvala na ich okamžité zastavenie.



Saná - Popredný predstaviteľ jemenských húsíjských povstalcov Muhammad Alí al-Húsí označil rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN vyzývajúcu na okamžité zastavenie útokov húsíov na obchodné lode v Červenom mori za "politickú hru".



Budapešť - Talianska premiérka Giorgia Meloniová by chcela dosiahnuť, aby predseda maďarskej vlády Viktor Orbán prestal robiť prekážky v poskytovaní pomoci Ukrajine Európskou úniou. Správu agentúry Bloomberg prevzali dnes viaceré maďarské médiá.



Tchaj-pej - Minister zahraničných vecí Taiwanu Joseph Wu ostro kritizoval pevninskú Čínu za "opakované zasahovanie" do prezidentských volieb Taiwanu, ktoré sa budú konať túto sobotu.



Peking - Čína vyzvala Spojené štáty, aby sa zdržali zasahovania do volieb na Taiwane. Zároveň ostro kritizovala oficiálne návštevy medzi Tchaj-pejom a Washingtonom.



Varšava - Poľský trestný zákon stanovuje, že väzeň nemá právo odmietať jedlo a ak hladovka ohrozuje jeho život, môže byť kŕmený nútene. Uviedol to poľský ombudsman Marcin Wiacek v súvislosti s hladovkou odsúdeného exministra vnútra Mariusza Kamiňského.



Montreal - Hokejisti Montrealu Canadiens prehrali v noci na dnes v zámorskej NHL na ľade Philadelphie 2:3 po nájazdoch. Slovenský útočník Juraj Slafkovský si pripísal asistenciu na druhý gól hostí.



Melbourne - Slovenskí tenisti Lukáš Klein a Alex Molčan postúpili do finále kvalifikácie dvojhry na grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne. Klein v druhom kole zdolal Američana Denisa Kudlu 6:3, 6:7 (2), 6:4 a Molčan zvíťazil nad domácim Austrálčanom Johnom Millmanom 6:4, 6:3.


Na archívnej snímke Lukáš Klein.
Foto: TASR/AP