Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 16. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 16. januára 2024 - 11.45 h.



Bratislava - Prezident Policajného zboru Ľubomír Solák nariadil kontrolu postupu policajtov v prípade dopravnej nehody podpredsedu parlamentu a šéfa SNS Andreja Danka.



Bratislava - Minuloročnou potýčkou poslanca Igora Matoviča a súčasného ministra obrany Roberta Kaliňáka sa zaoberá Okresný úrad Bratislava, podľa ktorého sa mali účastníci dopustiť priestupku proti občianskemu spolunažívaniu.



Bratislava - Poslanci Národnej rady po víkendovej prestávke pokračujú od dnešného rána v 6. schôdzi NR SR.

Na archívnej snímke poslanci Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) počas rokovania schôdze parlamentu v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Mimoparlamentná strana Demokrati podporila za kandidáta na prezidenta diplomata Ivana Korčoka. Rozhodlo o tom predsedníctvo strany. Opozícia by sa mala podľa Demokratov spojiť v podpore Korčoka.



Kyjev - Úrady Charkovskej oblasti dnes nariadili povinnú evakuáciu obyvateľom z viac ako dvoch desiatok dedín v blízkosti frontovej línie. Ako dôvod uviedli stupňujúce sa útoky ruskej armády v tejto oblasti.



Des Moines - Americký exprezident Donald Trump podľa očakávaní zvíťazil v prvých primárkach Republikánskej strany pred novembrovými prezidentskými voľbami, ktoré sa konali v štáte Iowa. Po sčítaní 95 percent hlasov viedol Trump s viac ako 51 percentami.



Los AngelesDramatický seriál Boj o moc a komediálny seriál Medveď sa stali víťazmi 75. ročníka odovzdávania amerických televíznych cien Emmy, ktoré sa po štvormesačnom odklade konalo v Los Angeles. Záverečná séria Boja o moc bola favoritom galavečera s celkovo 27 nomináciami. Rovnako ako Medveď napokon získala šesť ocenení, okrem iného za réžiu a scenáre.

Na snímke uprostred tvorca seriálu Jesse Armstrong si preberá cenu Najlepší dramatický seriál (Succession) počas 75. ročníka odovzdávania amerických televíznych cien Emmy v americkom Los Angeles 16. januára 2024.
Foto: TASR - AP


Los Angeles - Britský hudobník Elton John sa stal členom exkluzívneho klubu umelcov, ktorí v Spojených štátoch získali všetky štyri hlavné umelecké ceny: Oscara v kategórii film, divadelnú cenu Tony, hudobnú Grammy a televíznu Emmy. K 19 umelcom sa zaradil Elton John potom, ako získal Emmy za najlepšie živé vystúpenie - za svoj rozlúčkový koncert v Los Angeles.



Istanbul - Turecko začalo zahraničným turistom účtovať 25 eur za vstup do svetoznámeho Chrámu Božej múdrosti (Hagia Sofia) v Istanbule. Domáci návštevníci majú vstup zadarmo.



Londýn - V Británii zverejnili nový oficiálny portrét kráľa Karola III., ktorý bude čoskoro umiestnený vo verejných budovách po celej krajine.

Na fotografii, ktorú poskytol Buckinghamský palác v pondelok 15. januára 2024, je nový oficiálny portrét britského kráľa Karola III. z roku 2023 na zámku Windsor v Anglicku.
Foto: TASR/AP


Hanoj – Dnes sa vo Vietname začal súdny proces s takmer 100 obvinenými z terorizmu po minuloročnom útoku, pri ktorom zahynulo deväť ľudí. Skupina motorkárov vlani zaútočila so strelnými zbraňami na politické ústredie a policajné úrady vo vietnamskom okrese Cu Kuin. Obvinení patria do vietnamskej degarskej etnickej menšiny a údajne chceli zvrhnúť vládu.



Washington - Teplota vo viacerých oblastiach strednej časti Spojených štátov klesla pod mínus 30 stupňov Celzia. Mimoriadne nízke teploty sú sprevádzané silným vetrom, v dôsledku čoho dochádza k rozsiahlym výpadkom elektriny. Včera večer bolo bez dodávok elektriny zhruba 110.000 amerických domácností a podnikov najmä v štáte Oregon.



New York - Slovenský hokejista Juraj Slafkovský prispel gólom k víťazstvu Montrealu, ktorý v noci na dnes v NHL zvíťazil nad Coloradom 4:3. V akcii bol aj jeho krajan Šimon Nemec. Jeho New Jersey však prehralo v Bostone 0:3. Prehru v rovnakom pomere zaznamenal aj Tomáš Tatar, ktorého Seattle podľahol Pittsburghu.



Rím - Futbalový klub AS Rím ukončil s okamžitou platnosťou spoluprácu s trénerom Josem Mourinhom. Rozhodnutie prišlo dva dni po prehre 1:3 na pôde AC Miláno, pričom pôvodný Mourinhov kontrakt platil do júna. Portugalský kouč pôsobil v tíme od roku 2021 a predvlani s ním vyhral Európsku konferenčnú ligu a vlani priviedol mužstvo do finále Európskej ligy.



Demänovská Dolina - Žilinské krajské riaditeľstvo polície vypracovalo bezpečnostné opatrenia k pretekom svetového pohára 2024 v Jasnej. Zapojili do nich zvýšený počet policajtov dopravnej, poriadkovej aj železničnej polície.