Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 17. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 17. januára 2024 - 11.45 h.



Bratislava - Poslanci sa v úvode 18. rokovacieho dňa 6. schôdze Národnej rady vrátili k diskusii o návrhu na skrátené legislatívne konanie k novele Trestného zákona. Novela predpokladá zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry a zmenu niektorých trestných sadzieb.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová prijala právnych expertov a právnické autority. Za okrúhlym stolom chce s nimi diskutovať o predložených návrhoch zmien v Trestnom zákone, o ktorých rokuje parlament. Na stretnutie prišli napríklad ústavný právnik Ladislav Orosz či exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Prezidentka oznámila, že zajtra o 12.00 h vystúpi k téme reformy Trestného zákona v parlamente.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo), sudca Špecializovaného trestného súdu Rastislav Stieranka (druhý vpravo) a predseda Rady prokurátorov Stanislav Jakubčík (vpravo) počas stretnutia zástupcov justície, právnych expertov a právnické autority v súvislosti s predloženými zmenami v oblasti trestného práva v Prezidentskom paláci 17. januára 2024 v Bratislave.
Foto: TASR Jakub Kotian


Bratislava - Elektronický systém na objednávanie častí výstroja pre vojakov sa naďalej testuje. Systém by mal nahradiť papierové body, za ktoré si vojaci objednávajú súčasti výstroja. Jeho zavedenie po pilotnej prevádzke sa očakávalo v roku 2024.



Bratislava - Štatistický úrad informoval, že medziročná inflácia meraná harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien podľa európskej harmonizovanej metodiky dosiahla v decembri 2023 hodnotu 6,6 percenta. Medzimesačná harmonizovaná inflácia dosiahla zápornú hodnotu -0,1 percenta.



Bratislava - Jadrová a vyraďovacia spoločnosť uskutočnila v roku 2023 päť prepráv vyhoreného jadrového paliva a zabezpečovala 11 prepráv čerstvého jadrového paliva.



Bratislava - Činnosť Kunsthalle Bratislava bude zastrešovať Slovenská národná galéria. Informovalo o tom Ministerstvo kultúry. Dôvodom je podľa ministerstva to, že Kunsthalle Bratislava nevyužila svoju historickú šancu, a to jednak z hľadiska svojej programovej náplne, očakávaní verejnosti, a ani z hľadiska efektivity hospodárenia.



Žiar - V Západných Tatrách, Malej Fatre a v západnej časti Vysokých Tatier vyhlásili nad pásmom lesa tretí stupeň lavínového nebezpečenstva z päťdielnej stupnice.



Davos - Hlavným cieľom Ukrajiny v tomto roku je získať kontrolu nad svojím vzdušným priestorom, uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba na Svetovom ekonomickom fóre v Davose.



Davos - Útoky na nákladné lode v Červenom mori a ich následné odklonenie na dlhšiu trasu okolo Afriky by mohli v najbližších týždňoch viesť k nedostatku prepravných kontajnerov v Ázii. Uviedol to výkonný riaditeľ nemeckej logistickej skupiny DHL Tobias Meyer v rámci panelovej diskusie na Svetovom ekonomickom fóre v Davose.



Davos - Európska centrálna banka by mohla začať znižovať úrokové sadzby už počas leta. Uviedla to prezidentka banky Christine Lagardová, pričom dodala, že konkrétne rozhodnutie bude závisieť od najaktuálnejších ekonomických údajov.

Na archívnej snímke prezidentka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardová.
Foto: TASR/DPA


Budapešť - Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó odcestoval do Izraela na rokovania s členmi tamojšej vlády. Šéf maďarskej diplomacie v súvislosti s cestou do Izraela pripomenul, že jeho rezort pracuje na oslobodení posledného občana Maďarska, ktorý je stále rukojemníkom palestínskeho militantného hnutia Hamas.



Paríž - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že bude rokovať s kýmkoľvek, kto zvíťazí v novembrových prezidentských voľbách v Spojených štátoch. Vyjadril sa tak po tom, ako americký exprezident Donald Trump zvíťazil v prvých primárkach Republikánskej strany v štáte Iowa.



Minsk - Bieloruský minister obrany Viktor Chrenin uviedol, že Minsk predstaví novú vojenskú doktrínu, ktorá po prvýkrát počíta s použitím jadrových zbraní.



Soul Počet občanov Severnej Kórey, ktorí vlani prebehli do Južnej Kórey, sa porovnaní s rokom 2022, keď ich bolo 67, takmer strojnásobil - na približne 190.



New York - Martin Fehérváry prispel asistenciou k víťazstvu Washingtonu, ktorý v noci na dnes zdolal v zámorskej NHL Anaheim 2:0.

- Rovnako asistenciu si v drese Calgary pripísal útočník Martin Pospíšil a Flames aj vďaka tomu triumfovali nad Arizonou 3:2 po predĺžení.

- Seattle v zostave s útočníkom Tomášom Tatarom zaknihoval druhú prehru za sebou po prechádzajúcej deväťzápasovej víťaznej sérii. Kraken po neúspechu na ľade Pittsburghu (0:3), podľahli vonku aj New Yorku Rangers 2:5.