Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 18. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 18. januára 2024 - 11.45 h.



Bratislava - Poslanci Národnej rady pokračujú v diskusii k návrhu na skrátené legislatívne konanie k novele Trestného zákona. 0 12.00 h má v pléne k tejto téme vystúpiť prezidentka Zuzana Čaputová. Podvečer čaká poslancov mimoriadna schôdza k návrhu na odvolanie Andreja Danka z postu podpredsedu parlamentu.



Bratislava - Zabezpečenie prezidentských volieb má vyjsť na vyše 18,6 milióna eur. Vyplýva to z harmonogramu organizačno-technického zabezpečenia volieb prezidenta v roku 2024, ktorý predpoludním schválila vláda.

- Maximálna cena za časť regulovanej dodávky plynu pre vybraných zraniteľných odberateľov sa zníži zo súčasných 78,1 eura za megawatthodinu (MWh) na 73,14/MWh. Vyplýva to zo všeobecného hospodárskeho záujmu, ktorý rovnako schválila vláda.

- Pre implementáciu nariadení a rozhodnutí EÚ je potrebné vymedzenie zodpovedností ministerstiev, ostatných ústredných orgánov štátnej správy a niektorých orgánov verejnej moci. Ide tak o ďalšiu aktualizáciu pôvodného určenia zodpovedností. Vyplýva to z návrhu vicepremiéra pre eurofondy a plán obnovy Petra Kmeca, ktorý prijala vláda.

- Vládny kabinet schválil vymenovanie Petra Kotlára za splnomocnenca vlády pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19.

Na snímke poslanec NRSR Peter Kotlár (SNS) prichádza na 12. rokovanie vlády SR v Bratislave 18. januára 2024.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bratislava - Úprava stavebného zákona, ako aj zákon o strategických investíciách majú výrazne zjednodušiť povoľovacie procesy. Slovensko je stigmatizované neschopnosťou dostavať strategické investície a niektoré úseky diaľnic, čo by mali obidve legislatívy zmeniť. Na tlačovej konferencii to vyhlásil minister dopravy Jozef Ráž.



Bratislava - Najvyššiemu súdu sa podarilo na piaty pokus otvoriť dovolacie konanie v korupčnej kauze bývalého príslušníka Slovenskej informačnej služby Petra Gašparoviča a expolicajta Ladislava Vičana. Na verejné zasadnutie sa nedostavili, súhlasili s konaním v ich neprítomnosti.



Washington - Prezident USA Joe Biden prijal včera v Bielom dome republikánskych a demokratických lídrov oboch komôr Kongresu, aby prediskutovali vojenskú pomoc Ukrajine, Izraelu a Taiwanu.

Na snímke Joe Biden.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Ukrajina uviedla, že ruské jednotky v noci na dnes na jej územie útočili približne troma desiatkami útočných dronov iránskej výroby. Na druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov Rusi zároveň odpálili riadené strely.



Moskva - Rusko v noci na dnes odrazilo ukrajinské dronové útoky, pričom jedno z bezpilotných lietadiel bolo zostrelené neďaleko metropoly Moskva a ďalšie nad Belgorodskou oblasťou pri hraniciach s Ukrajinou.



Washington - Najvyšší súd v americkom štáte Maine odložil rozhodnutie o zákaze účasti bývalého prezidenta Donalda Trumpa v tamojších primárkach, až kým Najvyšší súd Spojených štátov v odvolacom konaní nerozhodne o podobnom zákaze pre Trumpa zo štátu Colorado.



Berlín - Berlínsky katolícky arcibiskup Heiner Koch ostro kritizoval diskusie krajne pravicových kruhov v Nemecku o deportáciách občanov cudzieho pôvodu.



Varšava - Poľský protikorupčný úrad zadržal bývalého námestníka poľského ministra zahraničných vecí Piotra W., ktorý je stíhaný v súvislosti so škandálom spojeným s predajom víz.



Tallahassee - Zákonodarcovia z Republikánskej strany v americkom štáte Florida predložili návrh zákona, ktorý zakazuje učiteľom a iným štátnym zamestnancom vešať dúhové vlajky na školy a iné vládne budovy.



New York - Premiérový súboj dvoch najvyššie draftovaných Slovákov v zámorskej NHL vyznel lepšie pre Juraja Slafkovského. Jedným gólom prispel k triumfu hokejistov Montrealu na ľade New Jersey 3:2.



Melbourne - Slovenský tenista Lukáš Klein nepostúpil do 3. kola dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. V pozícii kvalifikanta prehral napriek výbornému výkonu so šiestym nasadeným Nemcom Alexandrom Zverevom po štyriapolhodinovom päťsetovom boji 5:7, 6:3, 6:4, 6:7 (5), 6:7 (7:10).

Slovenský tenista Lukáš Klein v zápase 2. kola dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne proti Nemcovi Alexandrovi Zverevovi vo štvrtok 18. januára 2024.
Foto: TASR - AP


Bratislava - Brazílsky futbalista Lucas Lovat ukončil spoluprácu so Slovanom Bratislava. Jeho ďalším pôsobiskom bude Achmat Groznyj, ktorý figuruje v ruskej lige na barážovej 13. priečke. S čečenským klubom sa dohodol na kontrakte do konca sezóny 2026/2027. Podľa portálu Transfermarkt je prestupová čiastka na úrovni 350-tisíc eur.