Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 29. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 29. januára 2024 - 11.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová odcestovala dnes na štátnu návštevu Kanady. V Ottawe sa stretne s kanadským premiérom Justinom Trudeauom. Najbližšie dni absolvuje aj pracovnú cestu do Spojených štátov.



Bratislava - Vrchol sprísňovania menovej politiky má Európska centrálna banka za sebou. Ďalším krokom bude zníženie sadzieb, pred prijatím kľúčových rozhodnutí je však dôležité byť trpezlivý. V komentári k minulotýždňovému rozhodnutiu Európskej centrálnej banky nezmeniť sadzby to uviedol guvernér Národnej banky Slovenska a člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky Peter Kažimír.



Bratislava - Príspevok na opatrovanie by mohli ľudia, ktorí sa starajú o osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, dostávať ešte šesť mesiacov po úmrtí opatrovanej osoby. Podmienkou však je, že musia byť zaradení do evidencie uchádzačov o zamestnanie. Vyplýva to z návrhu novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, ktorý do Národnej rady predložili poslankyne za KDH Martina Holečková a Andrea Turčanová.



Bratislava - Národná kriminálna agentúra zadržala v rámci dnešnej akcie s krycím názvom Meskáč šesť obvinených osôb. Prípad realizuje v súčinnosti s vedením bratislavskej mestskej polície.



Sereď - Pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky holokaustu pripravilo Múzeum holokaustu v Seredi spomienkové podujatie spojené s otvorením výstavy fotografií s názvom Svedectvá preživších.



Moskva/Praha - Ruská Ústredná volebná komisia zaregistrovala Vladimira Putina ako kandidáta prezidentských volieb, ktoré sa v Rusku budú konať od 15. do 17. marca.

Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin.
Foto: TASR/AP


Budapešť - Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó odcestoval do ukrajinského Užhorodu, kde spolu so šéfom ukrajinskej diplomacie Dmytrom Kulebom budú pripravovať nadchádzajúcu schôdzku maďarského premiéra Viktora Orbána s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.



Tokio/Viedeň - Japonsko a Rakúsko oznámili, že po vzore ďalších štátov pozastavujú financovanie agentúry OSN pre palestínskych utečencov. Viaceré krajiny sa tak rozhodli po tom, ako Izrael obvinil niektorých pracovníkov agentúry OSN pre palestínskych utečencov, že sa vlani zapojili do útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael.



Moskva/Praha - Súd v Moskve vydal príkaz vziať do väzby šéfku medzinárodnej nadácie Fond boja proti korupcii Mariju Pevčich a ďalších spolupracovníkov väzneného opozičného politika Alexeja Navaľného. Súdne rozhodnutie bolo vydané v neprítomnosti obvinených, ktorí žijú v exile.



Paríž - Francúzski poľnohospodári začali dnes s časovo neobmedzeným "obliehaním" Paríža, pričom začali blokovať viaceré hlavné ťahy ciest. Ich cieľom je vyvinúť tlak na vládu, aby im vytvorila lepšie pracovné podmienky.



Teherán - V Iráne popravili štyroch mužov usvedčených zo spolupráce s Izraelom na pláne sabotáže v objekte ministerstva obrany v provincii Isfahán.



New York - Slovenský hokejista Tomáš Tatar zaznamenal v noci na dnes v zámorskej NHL asistenciu. Seattle Kraken aj vďaka jeho bodu zdolal Columbus Blue Jackets 4:2. Hráči St. Louis Blues triumfovali nad Los Angeles Kings 4:3 po predĺžení.



Bratislava - Slovenský šprintér Ján Volko nebude štartovať na zajtrajšom halovom atletickom mítingu v Ostrave, ktorý má zlatý štátut. Svoje pôvodné plány sa rozhodol zmeniť pre únavu po prvom štarte v sezóne, ktorý absolvoval v Astane.



New York - Slovenský hokejista Servác Petrovský prispel gólom k triumfu Owen Sound Attack v stretnutí kanadskej juniorskej OHL nad Guelph Storm 7:1. Samuel Honzek zaznamenal dve asistencie vo WHL, no jeho Vancouver Giants prehral na ľade tímu Victoria Royals 2:3 po predĺžení.