Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 30. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 30. januára 2024 - 11.45 h.

Košice - Mesto Košice má doplatiť mestskej časti Sídlisko KVP viac ako 220.000 eur na podielových daniach. O vydaní platobného rozkazu Okresným súdom Banská Bystrica informoval starosta mestskej časti. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné.



Bratislava - Na podanie daňového priznania k dani z motorových vozidiel zostáva čas už len do 31. januára. Dovtedy treba tiež daň zaplatiť. Finančná správa rozposlala daňovníkom viac ako 194.000 predvyplnených daňových priznaní k tejto dani a uľahčila im tak splnenie si povinnosti.



Bratislava - Takmer polovicu celkového bohatstva v krajine vlastní 10 percent najbohatších Slovákov. Jedno percento najbohatších Slovákov tiež vlastní 17,3 percenta celkového majetku. Vyplýva to zo svetovej databázy nerovností – World Inequality Database.

- Slovensko tiež skončilo na posledných priečkach v decembrovej miere inflácie v rámci eurozóny. V Európskej únii bola vyššia inflácia iba v Rumunsku a Česku.



Bratislava - Asociáciu televíznych vysielateľov Slovenska povedie najbližšie dva roky Peter Gažík. Prioritou nového šéfa asociácie, ktorého zvolili 23. januára, je podpora domácej audiovizuálnej tvorby, férového a korektného trhového prostredia.



Piešťany - Pre dvojročnú periodicitu sa rozhodli organizátori Festivalu letectva v Piešťanoch. Nasledujúci ročník sa na piešťanskom letisku bude konať až v roku 2025.



Washington - Situácia na Blízkom východe je najnebezpečnejšia za posledné desaťročia. Uviedol to americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Podľa neho nebola takáto nebezpečná situácia v oblasti najmenej od vojny na Jom kipur v roku 1973.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken 29. januára 2023.
Foto: TASR/AP


Buenos Aires - Líderka venezuelskej opozície María Corina Machadová má v úmysle vyzvať autoritárskeho prezidenta Nicolása Madura v tohtoročných prezidentských voľbách aj napriek tomu, že venezuelský Najvyšší súd 26. januára potvrdil jej nespôsobilosť uchádzať sa o túto funkciu.



Sydney - Dvadsaťdeväťročná žena utrpela vážne zranenia pri útoku žraloka v austrálskom meste Sydney. K incidentu došlo pri Elizabeth Bay - známom zálive, ktorý sa nachádza v blízkosti centra Sydney a tamojšej opery.



Ženeva - Svetová meteorologická organizácia potvrdila, že najvyššia teplota v Európe bola zaznamenaná v roku 2021, keď na kontinente namerali 48,8 stupňa Celzia. Konkrétne 11. augusta 2021 zaznamenali takúto teplotu v Syrakúzach na Sicílii.



Washington - Spoločnosť Neuralink po prvý raz implantovala čip do ľudského mozgu. Pacientovi sa údajne darí dobre. Informoval o tom zakladateľ startupovej spoločnosti Elon Musk s tým, že by tento produkt mohol uľahčiť život ľuďom bez funkčných končatín.



Paríž - Prestížna reštaurácia Tour d’Argent v Paríži podala trestné oznámenie pre podozrenie z krádeže niekoľkých desiatok fliaš vína najvyššej kvality. Z krádeže 83 fliaš vína vznikla reštaurácii škoda za najmenej 1,5 milióna eur.



Berlín - Najvyšší predstaviteľ nemeckej armády generál Carsten Breuer vyhlásil, že cieľom nadchádzajúceho rozsiahleho vojenského cvičenia nemeckej armády pod názvom Quadriga 2024 je odstrašiť nepriateľa a zlepšiť pripravenosť Európy na prípadný vojenský konflikt.



Moskva - Ruského opozičného politika a novinára Vladimira Kara-Murzu previezli do iného väzenia v meste Omsk na Sibíri a vzápätí ho umiestnili do jednomiestnej trestnej cely s najprísnejším režimom.



Ottawa - Hokejisti Ottawy zvíťazili v jedinom nočnom zápase zámorskej NHL nad Nashvillom Predators 4:3 po predĺžení. Senators prehrávali po prvej tretine 0:3, no v druhej náskok súpera zmazali a obrat dokonal v predĺžení Claude Giroux.



Kangwon - Do dnešných bojov na IV. zimných olympijských hrách mládeže v juhokórejskom Kangwone zasiahli zo slovenských športovcov len bežci na lyžiach. V areáli Alpensia absolvovali preteky na 7,5 km klasicky, z kvarteta Slovákov dosiahol najlepší výsledok Michal Adamov, keď obsadil 27. pozíciu.



Kraljevo - Tenisti Srbska nastúpia 2. a 3. februára v kvalifikačnom dueli Davisovho pohára proti Slovensku aj bez Hamada Medjedoviča, ktorého vyradila choroba.