Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 2. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 2. februára 2024 - 11.45 h.



San Francisco/Bratislava - Slováci v USA a Kanade sledujú situáciu na Slovensku. Prezidentky Zuzany Čaputovej sa pýtajú na postoj vlády k Ukrajine aj na zmeny v oblasti právneho štátu. Hlava štátu to pre médiá uviedla na svojej zahraničnej pracovnej ceste v USA.

- Prezidentke Zuzane Čaputovej je ľúto, že v prezidentských voľbách nekandiduje žiadna žena. Zároveň to však rešpektuje a rozumie tomu. Povedala to pre médiá počas svojej zahraničnej pracovnej cesty v Spojených štátoch amerických.

Na snímke primátorka San Francisca London Breed (v popredí vľavo) a prezidentka SR Zuzana Čaputová ( v popredí vpravo) počas vztýčenia slovenskej vlajky na radnici v San Franciscu 1. februára 2024.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bratislava - Poslanci Národnej rady pokračujú aj tretí deň 9. schôdze v diskusii o novele Trestného zákona, ktorá je aktuálne v druhom čítaní. Novele sa parlament venuje v skrátenom legislatívnom konaní.



Bratislava - Opozičné PS a SaS vyzbierali a podali podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady, na ktorej chcú odvolávať ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú.



Bratislava - Najvyšší kontrolný úrad preverí nákup, skladovanie a likvidáciu vakcín proti ochoreniu COVID-19. Poukázal na to, že účet za pandémiu mal byť vysoký. Upozornil na neverejnú zmluvu Európskej komisie a spoločnosti Pfizer, ktorá sa podľa neho z predbežných informácií javí ako nevýhodná pre Slovensko.



Bratislava - Európska komisia pozorne vníma obavy, ktoré poľnohospodári vyjadrili na súčasných protestoch vo viacerých členských štátoch EÚ. Uviedlo to pre TASR Zastúpenie EK na Slovensku, v reakcii na vyjadrenia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory o pripravenosti slovenských farmárov pridať sa v protestoch k európskym kolegom.



Brusel/Bratislava - Novoročný koncert Slovenskej republiky v Bruseli, ktorý sa včera večer konal v koncertnej sieni Flagey, bol aj pripomienkou 20. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie a NATO.



Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán zdôraznil, že finančná pomoc EÚ pre Ukrajinu vo výške 50 miliárd eur, schválená na včerajšom mimoriadnom summite, nie je určená na nákup zbraní. Orbánovo vyjadrenie zaznelo v pravidelnom piatkovom rozhovore pre rozhlasovú stanicu Kossuth Rádió.



Kyjev/Londýn - Ruská armáda v noci na dnes zaútočila na Ukrajinu 25 samovražednými dronmi. Ukrajinská protivzdušná obrana zneškodnila 11 z nich. Podľa stanice BBC o tom vo svojej pravidelnej zvodke informoval generálny štáb ukrajinskej armády.



Kyjev - Ukrajina opakovane vyzvala Rusko, aby vydalo telá ukrajinských vojnových zajatcov, ktorí podľa tvrdení ruských úradov zahynuli 24. januára pri havárii ruského vojenského lietadla.



Moskva - Rusko odsúdilo rozhodnutie Ekvádora poskytnúť Spojeným štátom vojenský materiál ruskej výroby, ktorý by mal byť použitý vo vojne na Ukrajine. Podľa Moskvy ide o porušenie bilaterálnej rusko-ekvádorskej dohody.



Teherán - Irán nezačne vojnu, ale bude tvrdo reagovať na každého, kto sa ho pokúsi zastrašiť, vyhlásil iránsky prezident Ebráhím Raísí. Reagoval tak na nedávne špekulácie o tom, aké kroky môžu USA podniknúť v reakcii na zabitie troch amerických vojakov na základni v Jordánsku, na ktorú uplynulú sobotu podľa Washingtonu zaútočili dronom Teheránom podporovaní militanti.



Washington - Senát Spojených štátov bude na budúci týždeň hlasovať o návrhu zákona týkajúcom sa nelegálnej migrácie na hraniciach s Mexikom, ktorý by mohol odblokovať aj nový balík pomoci pre Ukrajinu.



Soul/Pchjongjang - Severná Kórea dnes odpálila do mora na západnom pobreží Kórejského polostrova niekoľko striel s plochou dráhou letu, oznámila juhokórejská armáda. Pchjongjang tak pokračuje v zbraňových skúškach v čase prehlbujúceho sa napätia s Japonskom, Južnou Kóreou a Spojenými štátmi.

Na snímke skúšobné odpálenie riadenej strely Hwasal-2 v Severnej Kórei v utorok 30. januára 2024.
Foto: TASR/AP


Moskva/Jerevan - Arménsky premiér Nikol Pašinjan vyhlásil, že jeho krajina sa už viac nemôže spoliehať na Rusko ako hlavného partnera v oblasti obrany a armády. Jerevan by mal podľa neho uvažovať o užších bezpečnostných vzťahoch s inými štátmi vrátane USA a Francúzska.



Sevilla - Slovenský futbalista Róbert Boženík zostane v Boaviste Porto a neprestúpi do španielskeho klubu FC Sevilla. Ako informoval španielsky denník Marca, prestup stroskotal, keďže sa kluby nedohodli.