Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 9. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 9. februára 2024 - 11.45 h.



Bratislava - Mimoriadna schôdza Národnej rady k návrhu na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej má byť v pondelok 12. februára. Začať sa má ráno o 9.00 h.

Na snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS).
Foto: TASR Martin Baumann


Bratislava - Návrh novely zákona o územnom plánovaní a stavebnom poriadku prerokuje Národná rada v skrátenom legislatívnom konaní. Dnes si to odhlasovali poslanci. Legislatívnu zmenu by tak mali celú prerokovať ešte na aktuálnej schôdzi parlamentu. Cieľom je posunutie účinnosti zákona o výstavbe o jeden rok, teda na 1. apríla 2025.

- V skrátenom legislatívnom konaní poslanci prerokujú aj návrh novely zákona o štátnej podpore nájomného bývania. Definitívne by mali o návrhu rozhodnúť ešte na aktuálnej schôdzi. Cieľom je zmeniť spôsob, akým sú určovaní členovia Predstavenstva Agentúry štátom podporovaného nájomného bývania. Po novom by ich mala vymenúvať a odvolávať členská schôdza agentúry.

- Poslanci odhlasovali, že aj návrh novely zákona o regionálnej investičnej pomoci prerokuje parlament v skrátenom legislatívnom konaní.



Nitra - Fakultná nemocnica v Nitre má nového riaditeľa. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková do funkcie vymenovala Ondreja Šedivého, ktorý je menovaný na dobu určitú, do obsadenia miesta úspešným uchádzačom výberového konania.



Bratislava/Ružomberok - Riaditeľom Ústrednej vojenskej nemocnice SNP Ružomberok sa stal Marián Križko. Vo funkcii vystriedal Róberta Rusnáka, ktorý pôsobil na čele nemocnice od roku 2021.



Bratislava - Priemyselná produkcia Slovenska vlani klesla o 0,6 percenta. V období od finančnej krízy v roku 2009, keď priemysel zaznamenal dvojciferný prepad, došlo k medziročným poklesom celkovo trikrát. Aktuálny vlaňajší pokles bol však nižší ako v rokoch 2022 a 2020, uviedol Štatistický úrad Slovenskej republiky.



Budapešť - Niekoľko kilogramov metamfetamínu a kokaínu odhalili príslušníci maďarskej Pohotovostnej polície Národnej kancelárie vyšetrovania v spolupráci so slovenskou Národnou kriminálnou agentúrou v rámci zásahu voči slovensko-maďarskej zločineckej skupine.



Dolný Kubín - Mesto Dolný Kubín vyhlásilo tretí stupeň povodňovej aktivity na Beňovolehotskom potoku a jeho prítokoch. Stalo sa tak z dôvodu podmočenia a následného zosuvu brehov potoka. Poškodila sa tiež úprava brehov potoka v dĺžke približne 30 metrov.



Las Vegas - Bývalý prezident Spojených štátoch amerických Donald Trump včera zvíťazil na republikánskych nominačných zhromaždeniach v americkom štáte Nevada a na Amerických Panenských ostrovoch, čím sa opäť priblížil k tomu, aby sa stal štandardným kandidátom Republikánskej strany v novembrových prezidentských voľbách.



Budapešť/Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin v rozhovore s americkým moderátorom Tuckerom Carlsonom nevylúčil, že by sa mohli objaviť požiadavky na pričlenenie územia ukrajinskej Zakarpatskej oblasti späť k Maďarsku. Prezident Putin však dodal, že na schôdzkach s maďarským premiérom Viktorom Orbánom túto tému ani len nespomenuli.

Na snímke, ktorú vydala ruská agentúra Sputnik 9. februára 2024, ruský prezident Vladimir Putin gestikuluje počas rozhovoru s americkým moderátorom talkshow a bývalým moderátorom televízie Fox News Tuckerom Carlsonom v Moskve.
Foto: TASR/AP


Washington/Jeruzalem - Vojenská odpoveď Izraela v Pásme Gazy je prehnaná, vyhlásil včera americký prezident Joe Biden. Izrael pritom dnes aj napriek varovaniam Spojených štátov pred hroziacou katastrofou podnikol nové útoky na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy.



Paríž - Slovenská futbalová reprezentácia odohrá úvodný zápas v 1. skupine C-divízie Ligy národov 2024/2025 5. Septembra 2024 o 20.45 h na pôde Estónska.



New York - Slovenský hokejista Martin Pospíšil si pripísal v zámorskej NHL jeden bod za asistenciu. Prispel tak k víťazstvu Calgary, ktorá vyhralo na ľade New Jersey 5:3. Za domácich sa predstavil jeho krajan Šimon Nemec, ktorý nebodoval.

- Prehru so svojím tímom zaznamenal Erik Černák, ktorého Tampa ťahala za kratší koniec na ľade New Yorku Islanders, keď prehrala 2:6. Washington s Martinom Fehérvárym prehral na ľade Floridy 2:4.